13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDan Cherciu: „Am oferit șpagă la spital“

Dan Cherciu: „Am oferit șpagă la spital“

Consilierul Dan Cherciu a ales să meargă la spitale private (FOTO: GdS)
Consilierul Dan Cherciu a ales să meargă la spitale private (FOTO: GdS)

Peste 50% dintre românii care în 2014 au luat contact cu instituțiile sanitare au recunoscut că au oferit bani sau atenții personalului din spitale, potrivit unui sondaj CSOP.

Consilierul municipal craiovean Dan Cherciu a recunoscut: „Am oferit șpagă la spital!“ Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Audiență Generală“, difuzată joi, 30 aprilie, la alege TV.
Întrebat cum ar proceda dacă i s-ar pretinde șpagă pentru o persoană din familie internată în spital, Dan Cherciu a afirmat: „Voi lăsa ipocrizia la o parte și voi spune că, deși nu mi s-a cerut, am oferit, deci m-am simțit obligat să o fac și trebuie să recunosc că a și fost primită. S-a întâmplat cu mulți ani în urmă. În ultima vreme, am decis să merg la spitale private. Dar eu sunt un caz fericit, pentru că îmi pot permite“.
Peste 50% dintre românii care în 2014 au avut contact cu instituțiile sanitare au afirmat că au oferit atenții sau bani pentru personalul din spitale, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței (CSOP), sub coordonarea Ministerului Sănătății (MS), informează Mediafax. 37% dintre respondenți au afirmat că au oferit bani sau atenții medicilor pe durata ultimei spitalizări, 34% asistentelor și 25% infirmierelor; 14% au declarat că au oferit bani sau atenții cadrelor auxiliare (brancardieri, agenți de pază, laboranți).
Potrivit studiului, „atențiile“ au fost solicitate de medici fie direct, fie indirect, prin asistente, infirmiere sau personalul auxiliar. „Atențiile“ au fost oferite din dorința de a beneficia de consultații amănunțite (50%), ca recompensă pentru serviciile prestate, pentru a nu sta la coadă, pentru a obține rapid rezultatele analizelor/investigațiilor sau pentru a beneficia de internare. Pe de o parte, respondenții afirmă că astfel de practici nu sunt normale; pe de altă parte, susțin că sănătatea lor depinde de acest gest. Respondenții au apreciat că pentru a nu deveni corupți, în medie, medicii rezidenți ar trebui plătiți cu o sumă minimă netă de 2.271 de lei (516 euro) și cu 5.606 lei (1.274 de euro) chirurgii din spitale.

370 de audiențe la DNA Craiova

Sub titlul „Anatomia șpăgii“, emisiunea „Audiență Generală“ difuzată de alege TV a analizat și recentele cazuri de corupție din sistemul sanitar craiovean investigate de DNA. Reamintim că pe 16 aprilie fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost arestată pentru 30 de zile pentru trafic de influență. Aceasta ar fi pretins până la 8.000 de euro pentru a angaja în spitalele craiovene infirmieri și asistenți medicali. Acest caz readuce în atenția opiniei publice concursurile de angajare din sistemul sanitar. Referitor la cazurile de corupție din sistem, consilierul craiovean Bianca Predescu a spus: „Contează foarte mult și calitatea individului: ce ai înțeles de la viață, cum ai fost educat și ce ți-ai propus să faci în viață. Dacă știi că există un Dumnezeu deasupra, dacă știi că orice faci este cunoscut de ceilalți, dacă te gândești la ziua de mâine, îți exerciți cu onestitate atribuțiile pe care le ai vremelnic, într-o conjunctură dată“.
„Darea și luarea de mită este până la urmă o boală și ține cumva de sănătatea societății românești. Noi, românii, poate și tributari perioadei de până în 1990, am dezvoltat o oarecare toleranță față de șpagă“, a apreciat, la rândul său, consilierul Dan Cherciu.
Corupția a devenit o supratemă a discursului public în România anului 2015, iar DNA o instituție-vedetă în mass-media. Statisticile vorbesc despre preocuparea pentru fenomen, dar și despre încrederea pe care oamenii au căpătat-o în instituțiile anticorupție.
Site-ul DNA (www.pna.ro) a avut anul trecut 2,5 milioane de accesări, mai mult decât dublu față de anul 2013. Potrivit bilanțului pe 2014, la sfârșitul anului trecut DNA – Serviciul Teritorial Craiova avea în lucru peste 600 de dosare, iar activitatea se desfășura cu șase procurori. Pe parcursul lui 2014, au fost soluționate aproape 700 de plângeri și circa 370 de persoane au cerut audiență la DNA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS