14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCadre medicale și pacienți, „surse“ de microbi în spital: În halat și pijamale de spital pe stradă

Cadre medicale și pacienți, „surse“ de microbi în spital: În halat și pijamale de spital pe stradă

Pacienți în pijamale, asistente, infirmiere, rezidenți, medici în halat și papuci de spital ies zilnic în stradă la chioșcurile din apropierea spitalelor. Mai mulți cititori au sesizat GdS această situație. În regulamentul intern al unităților sanitare este interzisă părăsirea spitalului de către pacienţi și cadre medicale în ţinută de spital, dar cine să-l respecte… Realitatea arată că unde-i lege este și tocmeală.

Se spune că în spitalele din România bolnavul intră cu o boală și iese cu două. Nu e zi în care unii bolnavii internați sau unele cadrele medicale să nu iasă din spital la chioșcurile de lângă unitatea sanitară îmbrăcați în halatul sau în pijamalele din spital. Fie că ies să își cumpere mâncare, apă sau țigări, oamenii îmbrăcați în echipament medical atrag atenția celor din jur. Cititorii GdS se întreabă dacă este normal acest lucru.
„Nu știu exact cine trebuie «muștruluit». Nu știu care este subordonarea în sănătate, dar nu mai suport să văd la piață, covrigărie, la farmacie, cadre medicale îmbrăcate în halatul de spital. În cealaltă perioadă istorică era «lege», astfel că un cadru medical nu avea voie să meargă să-și rezolve problemele personale îmbrăcat în halatul de serviciu. Astăzi este și mai grav; două domnișoare erau chiar și în autobuz îmbrăcate în halatele-uniformă. Și ne mai întrebăm de ce pleacă pacienții din spitale cu altă boală decât cea pentru care s-au internat!“, a scris Elena Buțu redacției GdS.
Și Marius a sesizat același lucru. „Pacienții internați la Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș» din Craiova pleacă din acel spital fără să fie întrebați de cineva unde se duc sau ce vor să facă. Poți să stai lângă un bolnav de TBC în autobuz și să nu știi“, a reclamat Marius.

„Pacienții nu au voie să părăsească spitalul, dar știți cum sunt unii..“

Conform regulamentului intern al fiecărei unități sanitare, atât pacienții, cât și cadrele medicale nu au voie să părăsească spitalul în echipamentul de spital. De exemplu, în regulamentul intern postat pe site-ul Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova este prevăzut în mod clar la atribuțiile salariatului, la cap VI, art. 26, că angajatul trebuie să „respecte reglementările în vigoare privind prevenirea, controlul și combaterea infecțiilor nosocomiale. Poartă echipamentul corespunzător funcției pe care o deține, în vederea păstrării igienei și a aspectului estetic personal“.
Iar la capitolul XI, art. 50, din același regulament, sunt prevăzute și obligațiile pacienților. Astfel, pacientul trebuie „să nu părasească spitalul fără aprobare; să păstreze curățenia în incinta spitalului; să respecte întocmai regulile de igienă și de alimentație recomandate de cadrele medico-sanitare responsabile de îngrijirea sa; să nu circule în afara incintei unității în uniforma de spital, chiar și pentru scurte perioade de timp“.
Direcția de Sănătate Publică Dolj adună toate datele legate de aceste infecții. În 2014, spitalele din Dolj au raportat către DSP 90 de cazuri de infecții nosocomiale, adică infecții dobândite în cursul spitalizării medicale. Germenii întâlniți au fost stafilococ alb, Klebsiella, bacili Gram negativ nefermentativi, stafilococ aureu hemolitic, pseudomonas aeruginosa, proteus, E coli, MRSA, CL difficile.
Întrebată despre această situație, semnalată de cititorii GdS, Adina Manda, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, a declarat că regulamentul nu le dă voie cadrelor medicale și pacienților să părăsească spitalul.
„La noi regulamentul nu le dă voie cadrelor medicale să părăsească spitalul în uniformă. Nici bolnavii nu au voie să părăsească spitalul, dar știți cum sunt unii pacienții… Nu putem să le interzicem. Noi ne facem datoria și le spunem ce avem de spus, în rest… Din moment ce a ieșit pe poartă, pacientul nu are cum să mai fie în răspunderea medicului care îl îngrijește. Dacă figurează ca internat, medicul răspunde de ce i se întâmplă în spital, dincolo de poartă ce poate să-i facă medicul? Iese absolut pe proprie răspundere“, a declarat Adina Manda.

„Prin regulament este interzis. Dar dacă te apuci să aplici legea din România…“

La chioșcurile din apropierea Spitalului Județean de Urgență Craiova nu există zi în care să nu vezi bolnavi în pijamale sau cadre medicale îmbrăcate în halat care au ieșit la magazinele din zonă. Managerul spitalului, dr. Bogdan Fănuță, nu este de acord cu ce se întâmplă, dar în același timp spune că este foarte greu de ținut sub control această situație și la fel de greu este să fie aplicată legea.
„De exemplu, aveam internat pe secție un copil cu sinuzită, iar mama l-a luat și a plecat cu el prin spital pentru că mai avea o rudă internată pe la etajul cinci. Dacă mama nu înțelege, ce să fac, să externez copilul? Nu au voie să iasă din spital. În weekend, de sâmbătă seara până duminică dimineața, se poate da bilet de voie. Dar cine vine să ia bilet? În mod normal, dacă medicul nu găsește pacientul în salon, trebuie să-l externeze. Numărul cadrelor medicale care ies este mic în comparație cu numărul de pacienți. De multe ori, medicii trimit pe cineva să le ia apă. Dar prin regulament este interzis și pentru pacienți, și pentru cadrele medicale să facă acest lucru. Dar dacă te apuci să aplici legea din România… Pentru medicamente și pentru materiale sanitare, pacienții nu au de ce să iasă pentru că spitalul le asigură“, a precizat dr. Bogdan Fănuță.

„Nu există control, gardienii nu își fac treaba“

Tot regulamentul de ordine interioară al spitalelor stabilește și sancțiunile pentru cadrele medicale care nu respectă acest regulament. „Abaterile de la regulile de disciplină, precum și încălcarea obligațiilor de serviciu, inclusiv a normelor de comportare, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit legii cu: avertisment scris; retrogradare din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile; reducerea salariului de bază pe o durată de una-trei luni cu 5-10%; reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de una-trei luni cu 5-10%; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă“.
Dr. Alexandru Cameniţă spune că nu este normal ce se întâmplă. „Nu există control, gardienii nu își fac treaba, le dau ceva și… Ei pentru asta sunt acolo, să controleze situația, că pentru asta iau banii firmele la care sunt angajați. În orice spital există acest regulament, dar degeaba. Acum câteva zile, am găsit doi pacienți care stăteau pe trotuar. Există și sancțiuni, dar cine le aplică?! În plus, toată lumea fumează, există peste tot afișe, dar cine le respectă? Aici e greșeala… După medicamente nu au de ce să se ducă, pentru că la ora actuală există în spital. Pe de altă parte, sunt numai chiștoace, mizerie. Bunul-simț în România nu a ajuns“, a spus dr. Alexandru Cameniţă, medic primar neurochirurg, în cadrul Spitalului Județean Craiova.

„Pacienții nu pot fi ținuți legați în spital“

Și la Spitalul Municipal „Filantropia“ se întâlnește această situație. Lorena Dijmărescu, directorul medical al spitalului, spune că personalul medical este nevoit uneori să plece dintr-o parte în alta și pentru că spitalul este pavilionar. „Pacienții nu pot fi ținuți legați în spital, iar personalul medical nu este corect să iasă așa, dar noi suntem un spital pavilionar și este mai greu pentru că sunt, poate, asistente care trebuie să mai meargă dintr-o parte în alta cu acte. Dacă pacientul nu este găsit de medic în spital, medicul are posibilitatea legală să facă această sesizare în foaia de observație și să cheme poliția, dar nu se face asta pentru că ar însemna multă birocrație“, a precizat Lorena Dijmărescu, director medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova.

În străinătate, în incinta spitalului se oferă totul

Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în spitalele din Occident, vedem că în unitățile sanitare de acolo sistemul este organizat în așa fel încât nici pacientul și nici cadrele medicale nu au nici un motiv să părăsească perimetrul spitalului. Un craiovean care locuiește în Elveția povestește care este situația din acea țară. „Cunosc realitatea din Romania despre medici și pacienți, atât în spital, cât și în afara lui. Aici, în Elveția, nu vezi niciodată un pacient cu internare în spital mergând pe stradă în pijama. Nu este etic. Însă, este vorba de altă societate, alte condiții în spital, unde pacientul nu trebuie să plece la plimbare să își cumpere medicamente sau mâncare, toate acestea sunt disponibile în incinta spitalului. Cât despre microbii care s-ar putea transmite, nici aici nu cred că vreun medic atunci când intră în spital trece printr-o cameră de dezinfecție și mă refer aici la marea majoritate: oftalmologi, neurologi, psihiatri, care nu fac operații pe plaga deschisă“, a spus bărbatul.

Un medic român care lucrează în Germania spune că în spitalele de acolo igiena și regulamentul sunt sfinte. „Noi avem automate din care ne luăm halate zilnic și le lăsăm la spălat când ieșim. Dar ieșim și noi în halat în curtea spitalului, la țigară. Când suntem în timpul serviciului, nu avem voie să plecăm din spital“, a menționat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS