10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Bechet, judecat pentru afacerile cu fiul său

Fostul primar din Bechet, judecat pentru afacerile cu fiul său

Primar al orașului Bechet până în anul 2012, Costel Tulitu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și conflict de interese (Foto: Arhiva GdS)
Primar al orașului Bechet până în anul 2012, Costel Tulitu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și conflict de interese (Foto: Arhiva GdS)

Șase infracțiuni de abuz în serviciu și patru de conflict de interese. Acestea sunt infracțiunile ce ar fi fost comise de Costel Tulitu (foto), primar al orașului Bechet în mandatul 2008-2012, după cum spun procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova, care au anunțat, ieri, trimiterea în judecată a fostului edil. Pe scurt, Costel Tulitu este acuzat că, în timpul mandatului său, a achitat în 2009 și 2010 o stație de epurare care a fost cumpărată, de fapt, în 2011, dar și că a atribuit mai multe contracte firmelor deținute chiar de fiul său.

Povestea în acest dosar de corupție începe în martie 2011, când inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au început evaluarea lui Costel Tulitu, pe atunci primar al orașului Bechet.
După aproape un an, pe 3 februarie 2012, inspectorii de integritate au anunțat că primarul Tulitu ar fi încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, dar și că au descoperit indicii cum că acesta ar fi autorul unor infracțiuni de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice. Infracțiunile erau legate de o serie de contracte semnate de primarul Costel Tulitu cu două firme la care acționar principal era chiar fiul său, Cătălin Tulitu. Mai exact, inspectorii de integritate au stabilit că, „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Tulitu Costel, în calitate de beneficiar – reprezentant al Primăriei Bechet, a semnat un număr de cinci contracte cu societățile comerciale GIRA-SAL ECO SRL, respectiv AGRO INDUSTRIE & COMPANY SRL, în cadrul cărora Tulitu Cătălin Ştefan, fiul persoanei evaluate, deţinea, la data semnării contractelor, calitatea de asociat“.
Potrivit inspectorilor ANI, în perioada 18 mai 2010 – 6 iunie 2011, Cătălin Tulitu a deţinut în cadrul SC GIRA SAL-ECO SRL calitatea de asociat, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50% din capitalul social. În cadrul SC AGRO INDUSTRIE & COMPANY SRL, același Cătălin Tulitu a deținut calitatea de asociat (cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 50% din capitalul social) şi calitatea de administrator în perioada 19 iunie 2009 – 10 martie 2010.
Ulterior, inspectorii ANI au hotărât să sesizeze procurorii în legătură cu infracțiunile ce ar fi fost comise de primarul Tulitu.

Probleme cu sistemul de canalizare

Ieri, după mai bine trei ani de la sesizarea inspectorilor ANI, procurorii anticorupție din Craiova au anunțat că au încheiat ancheta și au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați – Costel Tulitu, care este acuzat de comiterea a șase infracțiuni de abuz în serviciu și patru de conflict de interese, Marin Petroi, diriginte de șantier, acuzat de abuz în serviciu, și Laurențiu Păunescu, administratorul SC Consrep Construct SRL Caracal, acesta din urmă fiind acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Ce au descoperit procurorii anticorupție în cei trei ani de anchetă? În primul rând, o serie de nereguli în ceea ce privește lucrările la sistemul de canalizare din Bechet.
Anchetatorii au reținut că „în zilele de 24 august 2009 și 3 septembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al orașului Bechet, în baza contractului de proiectare și execuție lucrări privind realizarea obiectivului «Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal SE1», a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de SC Consrep Construct SRL Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro“. Mai departe, dirigintele de șantier Marin Petroi cu ajutorul administratorului Laurențiu Păunescu au confirmat cheltuielile cu pricina, mai exact achiziționarea unor componente ale stației de epurare, „prin acte întocmite în lunile august 2009 și septembrie 2010 și prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deși stația a fost achiziționată în anul 2011“, mai spun anchetatorii. În acest fel, inculpații ar fi adus Primăriei Bechet un prejudiciu de 200.901 lei, iar Ministerului Dezvoltării Regionale – 1.138.440 de lei.
De asemenea, același Costel Tulitu este acuzat că, în cursul anului 2010, a achitat patru facturi în valoare totală de 48.862 de lei, emise de o societate comercială pentru servicii de pază. Asta, deși între Primăria Bechet și respectiva firmă nu exista un contract în baza căruia să se facă plățile.

Bani pentru firmele fiului primarului

În urma cercetărilor, anchetatorii au ajuns și la infracțiunile descoperite de inspectorii de integritate. Procurorii DNA spun că, „în cursul anului 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al orașului Bechet și ordonator principal de credite, a încheiat mai multe contracte prin încălcarea dispozițiilor art. 76, alin. 1 și 2, din Legea nr. 161/2003“.
Aici este vorba de contractele încheiate cu cele două societăți comerciale în care Cătălin Tulitu avea calitatea de acționar principal.
Procurorii au stabilit că, pe 1 aprilie 2010, primarul Tulitu a încheiat un contract pentru fertilizarea a 86 ha de pajiști din Bechet“, cu o societate comercială în care acționar principal este o rudă apropiată“. Ulterior, inculpatul a aprobat plata contravalorii facturii emise de societatea respectivă, în valoare de 54.331 de lei.
Pe 19 octombrie 2010, primarul Tulitu a mai încheiat un contract cu aceeași societate comercială, de data aceasta pentru întreținerea celor 86 de hectare de pajiști. Factura a fost de 31.000 de lei, bani plătiți din bugetul primăriei conduse de Tulitu.
Tot în 2010, pe 12 august, Tulitu încheia cu SC GIRA SAL- ECO SRL un contract pentru salubrizarea orașului Bechet, suma totală plătită de primărie fiind de 27.124 de lei. În final, pe 30 noiembrie 2010, primarul Tulitu încheia cu aceeași firmă un contract privind încasarea taxei de drum, în acest caz factura totală fiind de 2.890 de lei. Procurorii spun că, prin încheierea acestor contracte, primarul a păgubit bugetul Primăriei Bechet, banii reprezentând un folos material necuvenit pentru cele două firme, implicit pentru fiul fostului edil din Bechet.

Cu raportul de incompatibilitate în instanță

În paralel cu ancheta procurorilor, primarul Tulitu a încercat să scape de raportul Agenției de Integritate, însă până acum nu a reușit. Pe 13 martie 2012, pe rolul Curții de Apel Craiova a fost înregistrată o cerere de anulare a raportului inspectorilor de integritate formulată de Costel Tulitu. În septembrie, același an, instanța a hotărât să-i respingă acțiunea. A urmat recursul, iar anul trecut, pe 8 aprilie, Curtea Supremă a hotărât ca judecătorii de la Curtea de Apel Craiova să rejudece acest dosar. Dosarul s-a întors la Craiova în mai 2014, iar la termenul de vineri, 24 aprilie, Curtea de Apel Craiova a hotărât să amâne pronunțarea pentru 30 aprilie. Rămâne de văzut dacă de data aceasta instanța va respinge din nou sau va admite cererea fostului primar.

Infracțiunile

Legea nr. 161/2003 pentru prevenirea și sancționarea corupției prevede că primarii și viceprimarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise în aceste condiții sunt lovite de nulitate absolută.
Potrivit Codului Penal, conflictul de interese se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. În schimb, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS