11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima rectificare a bugetului Craiovei: Bani pentru asfaltări, cultură și proiecte de transport

Prima rectificare a bugetului Craiovei: Bani pentru asfaltări, cultură și proiecte de transport

Primăria Craiova supune votului consilierilor locali, la ședința de joi, o primă serie de rectificări bugetare. Municipalitatea intenționează să aloce o nouă sumă de bani pentru Asociația „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021“, pentru asfaltarea de străzi și pentru Centrul de Recuperare din Lunca Jiului. Primăria începe demersurile pentru mai multe proiecte de transport pe care le anunțase de la începutul anului. O sumă de bani ar putea merge și la Liceul de Arte „Marin Sorescu“, pentru materialele folosite de elevi la înfrumusețarea orașului. 

Primăria Craiova vrea să facă mai multe rectificări bugetare pe care le va propune consilierilor locali la ședința lunară de joi, 30 aprilie. Vorbim, în mare, despre sume de bani pentru cultură, transport, sport și sănătate.
Pe partea de cultură, municipalitatea vrea să aloce 400.000 de lei Asociației „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021“, care a mai primit, la constituirea bugetului pe 2015, aceeași sumă de bani. Elevii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ ar putea primi și ei o sumă de bani, având în vedere contribuția lor la înfrumusețarea orașului.
„Având în vedere implicarea elevilor Liceului de Arte «Marin Sorescu» în proiectele Primăriei Craiova (…), constând în redarea prin desen, pictură, sculptură și colaj în spațiile publice deficitar amenajate, instituția mai sus-menționată propune suplimentarea bugetului pe anul 2015 cu suma de 40.000 de lei pentru procurarea materialelor necesare desfășurării acestor activități“, se arată în raportul Direcției Economico-Financiare a Primăriei Craiova.
Tot în domeniul cultural regăsim și costurile estimate pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al piațetei Bisericii „Sf. Ilie“, care se ridică la suma de 38.000 de lei.

Două milioane în plus pentru asfaltarea de străzi

O suplimentare de fonduri ar urma să fie făcută și pentru partea de reparații străzi. Conform raportului care fundamentează proiectul de hotărâre, municipalitatea vrea să aloce două milioane de lei pentru acest capitol bugetar, motivând că străzile sunt foarte degradate.
„S-a constatat că străzile prezintă degradări apărute la structura rutieră, necesitându-se astfel lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări din Craiova“, se arată în raport. Precizăm că, la începutul anului, suma de bani alocată pentru străzile din oraș era de 30 de milioane de lei. În ceea ce privește activitățile sportive, primăria propune o alocare de 1,7 milioane de lei pentru rețelele de utilități și branșamentele pentru stadionul de atletism de 5.000 de locuri, dar și 2,8 de milioane de lei pentru execuția acestuia.
Municipalitatea mai solicită alocarea sumei de 1,5 mililoane de lei pentru reabilitarea și modernizarea Centrului de Recuperare din Lunca Jiului.
La capitolul sănătate, primăria propune o alocare de 224.000 de lei reprezentând cofinanțarea pentru aparatură medicală la Spitalul de Boli Infecțioase.

Documentațiile de start pentru pasarele și străpungerea din Lăpuș

Nu în ultimul rând, mai multe proiecte ce vizează accesibilitatea și traficul rutier ar urma să primească mai multe sume de bani. Vorbim despre întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal cu o sumă estimată de 150.000 de lei pentru realizarea unui pasaj denivelat suprateran care ar urma să traverseze calea ferată în zona Lăpuș Argeș – Gârlești, o intenție pe care primăria a făcut-o publică în urmă cu mai multe luni. Încă 300.000 de lei ar urma să fie dați pentru realizarea de expertize tehnice (ET) și documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) pentru modernizarea străzii Traian Lalescu – străpungere Henri Coandă, care ar urma să iasă direct în Calea București, dar și pentru construirea pasajului mai sus-amintit. În suma de bani precizată anterior mai sunt incluse și ET+DALI pentru reabilitarea Pasajului Electroputere, a bulevardului Nicolae Titulescu și a străzii Calea Severinului, dar și pentru pasarelele pietonale pe care municipalitatea intenționează să le amplaseze la principalele intersecții de pe Calea București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS