9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHoț de biciclete, condamnat a patra oară

Hoț de biciclete, condamnat a patra oară

În iulie, anul trecut,  polițiștii de la Secția 4  au găsit 14 biciclete din cele 28 furate de Dovlecioaica
În iulie, anul trecut,
polițiștii de la Secția 4
au găsit 14 biciclete din cele 28 furate de Dovlecioaica

Un tânăr din Craiova, trimis în judecată în mai multe dosare pentru furt de biciclete, a fost condamnat doar anul acesta în trei dosare penale. Ultima pedeapsă – patru ani de închisoare cu executare, a primit-o săptămâna trecută.

Este din Craiova și la vârsta de 22 de ani a „adunat“ patru pedepse pentru comiterea infracțiunilor de furt sau furt calificat, dintre care trei cu executare. Este vorba de Ionuț Dovlecioaica, un „client“ vechi al polițiștilor craioveni, care s-a „specializat“ în ultimii ani în furtul de biciclete. A fost prins în mai multe rânduri de polițiști, a fost arestat preventiv și condamnat, însă cu suspendare, așa că a continuat să fure biciclete. În prezent, craioveanul este după gratii, iar instanțele de judecată l-au condamnat numai anul acesta în trei dosare penale. Alt dosar privind comiterea infracțiunii de furt este pe rolul Judecătoriei Craiova.
Pe 10 iulie, anul trecut, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj anunțau că au reținut în sarcina lui Ionuț Dovlecioaica 28 de furturi de biciclete de pe raza municipiului Craiova.
„Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în baza autorizaţiilor emise de magistraţii Judecătoriei Craiova şi cu sprijinul luptătorilor de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor 14 biciclete, despre care s-a stabilit că au fost sustrase. În urma investigaţiilor oamenilor legii, a fost identificat autorul în persoana lui Ionuț D., de 21 de ani, din Craiova, în prezent arestat preventiv pentru acelaşi gen de fapte, respectiv furturi de biciclete“, au precizat polițiștii doljeni.
Dovlecioaica fusese arestat preventiv pe 24 iunie 2014, dată până la care polițiștii documentaseră șase furturi de biciclete. În urma cercetărilor, oamenii legii au reușit să recupereze opt biciclete furate de Dovlecioaica și vândute unor craioveni. „Cel în cauză a săvârşit 28 de astfel de fapte în perioada aprilie – iunie 2014, profitând de neatenţia craiovenilor sau prin pătrundea în uscătorii şi scări de bloc unde, prin distrugerea elementele cu care erau asigurate bicicletele, reuşea să le sustragă“, au mai explicat polițiștii. În urma cercetărilor s-a mai stabilit că, după ce fura bicicletele, Dovlecioaica le vindea pe sume mult mai mici decât valoarea lor reală, mai exact cu sume între 50 și 70 de lei.

Condamnări pe bandă rulantă

Ionuț Dovlecioaica a ajuns pentru prima oară în arestul IPJ Dolj pe 12 septembrie 2013, iar după două săptămâni a și fost trimis în judecată pentru furt. Pe 14 octombrie a fost condamnat de Judecătoria Craiova la doi ani de închisoare cu suspendare și eliberat din arest. Sentința a rămas definitivă pe 29 octombrie, același an. În februarie 2014, craioveanul a fost din nou arestat preventiv pentru furt calificat și a fost eliberat pe 13 mai, printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova.
În iunie 2014, același Dovlecioaica a fost arestat preventiv tot pentru furt de biciclete, iar în octombrie, anul trecut, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Pe 9 aprilie, anul acesta, inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pedeapsă la care instanța a adăugat și condamnarea primită în octombrie 2013, în total Dovlecioaica urmând să stea patru ani în pușcărie. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpat.
Tot anul trecut, însă în noiembrie, Ionuț Dovlecioaica a fost trimis în judecată în al treilea dosar de furt calificat. În acest dosar, Judecătoria Craiova s-a pronunțat săptămâna trecută, pe 24 aprilie, când l-a condamnat pe inculpat la patru ani de închisoare pentru comiterea a 11 infracțiuni de furt calificat, fapte comise în intervalul mai 2013 – septembrie 2013.
În decembrie, tot anul trecut, inculpatul era trimis în judecată în alt dosar penal, iar pe 3 februarie a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Acest dosar este pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care judecă apelul formulat de inculpat.
Același Ionuț Dovlecioaica este judecat în alt dosare de furt aflat pe rolul Judecătoriei Craiova. În acest dosar penal a fost trimis în judecată în septembrie, anul trecut, iar următorul termen a fost stabilit de instanță pentru 30 aprilie.
Mai trebuie spus că, în februarie 2014, Dovlecioaica a fost deferit justiției în alt dosar de furt calificat, însă instanța a dispus încetarea procesului penal după ce partea vătămată și-a retras plângerea.

Furtul și furtul calificat

Potrivit Codului Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.
Furtul calificat, adică furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, pe timpul nopţii, de o persoană mascată, prin efracţie ori prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.
Dacă furtul a fost săvârşit asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural, prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de o persoană înarmată, pedeapsa este închisoarea de la doi la șapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS