8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljToate detaliile despre cartierul chinezesc din Craiova

Toate detaliile despre cartierul chinezesc din Craiova

Cartierul chinezesc va face valuri pe piața imobiliară craioveană
Cartierul chinezesc va face valuri pe piața imobiliară craioveană

Viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu, și Cristian Clenciu, vicepreședinte al Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), au venit miercuri la emisiunea „Audiență Generală“ difuzată de alege tv, la discuția privind modul în care se pot cumpăra locuințe în noul cartier chinezesc care se construiește pe strada Caracal. Pentru că subiectul s-a bucurat de un mare interes, încercăm să sintetizăm principalele informații pe care potențialii clienți ar trebui să le știe. În primul rând, trebuie precizat că în cartierul menționat se vor construi 1.819 apartamente cu prețuri cuprinse între 19.000 și 54.000 de euro, în funcție de suprafață. Este vorba despre 187 de garsoniere, 1.035 de apartamente cu două camere, 543 de apartamente cu 3 camere și 95 de apartamente tip penthouse. Lista de priorități este întocmită de Primăria Craiova. În prezent, pentru înscriere, potențialii beneficiari trebuie să depună la primărie câteva documente: cerere-tip (de la registratura primăriei), dovada veniturilor (talon de salariu sau declarație pe propria răspundere) și copie de pe buletin. Prioritate au cei cu buletin de Craiova sau cei care pot dovedi că muncesc în Craiova. La ora actuală sunt depuse 1.036 de cereri, după cum urmează: 118 cereri pentru garsoniere (raportat la 187 care se vor construi), 574 de cereri pentru apartamentele cu două camere (raportat la 1.035), 345 de cereri pentru apartamentele cu trei camere (raportat la 543) și nouă cereri pentru apartamentele penthouse (raportat la 95). Pentru achiziția apartamentelor este nevoie de un avans de 3.000 de euro plătit firmei chineze. Restul se achită în momentul predării la cheie a apartamentului. Dezvoltatorul Shandong Ningjiang Group își va deschide o structură comercială la Craiova în circa două luni. „Cel mai târziu la 1 iulie, firma va avea aici o structură de comercializare, fie că va fi vorba de o structură proprie, fie de un contract cu o firmă specializată în tranzacții imobiliare. În jurul datei de 30 iunie, noi le vom transfera baza de date cu cererile pe care o avem la primărie“, a afirmat viceprimarul Mihai Genoiu. Primăria va primi în continuare cererile craiovenilor, până se completează solicitări pentru cele 1.819 apartamente și chiar ulterior, pentru că este posibil ca unii înscriși să renunțe. „Pe măsură ce ei derulează proiectul și au renunțări, noi vom transmite cererile primite“, a mai spus Genoiu.

Presiune pe piața imobiliară

Reprezentanții primăriei susțin că apartamentele se vor da după regula „primul venit, primul servit“, lucru asumat de firma chineză prin concesiunea de 6,7 hectare pe care dezvoltă proiectul. Prețul este de 400 euro/mp fără TVA. În cazul locuințelor noi, TVA este de 5%, dar pentru a beneficia de reducere trebuie îndeplinite câteva condiții: să aibă maximum 120 mp utili; să poată fi locuite în momentul cumpărării; să coste sub 380.000 de lei fără TVA; cumpărătorul să nu mai fi beneficiat de reducerea de 5%.
Spre exemplu, TVA de 5% se poate aplica achiziției prin programul Prima Casă. După achitarea avansului de 3.000 de euro, direct către firma chineză (după 1 iulie), clientul poate să apeleze la o promisiune de garantare, valabilă 18 luni, corelată cu o permisiune de creditare din partea băncii, pentru a primi împrumutul și a achita apartamentul, la finalizarea lui. La prețul de 400 euro/mp, plus TVA de 5% sau 24%, se pot adăuga costuri suplimentare privind cota-indiviză la casa scării, dar și la concesiunea/cumpărarea terenului. La solicitarea telespectatorilor, viceprimarul Genoiu a lămurit această problemă. „O dată cu vânzarea apartamentului, investitorul cedează cota-parte din contractul de concesiune a terenului, aferentă fiecărui cumpărător. Cumpărătorul locuinței are dreptul să opteze pentru preluarea contractului de concesiune sau pentru a cumpăra terenul. Prețul va fi stabilit în urma unei evaluări făcute în momentul cumpărării. Locatarii pot să opteze pentru cumpărarea terenului și pe parcursul celor 49 de ani de concesiune“, a spus acesta. Totodată, viceprimarul a ținut să-i asigure pe craioveni că locuințele „chinezești“ sunt ieftine, dar și de calitate. „Vizavi de calitate, pot să vă spun un lucru: doar investitorul și banii sunt din China, restul sunt lucruri din țară“.
Prețul scăzut al locuințelor ar rezulta din faptul că nu se adaugă costuri cu terenul și introducerea utilităților, iar pentru materiale se acordă discounturi, fiind vorba de cantități mari. Potrivit vicepreședintelui ARAI, Cristian Clenciu, la ora actuală, prețul de piață pentru apartamente noi este de 700 – 850 euro/mp. În opinia sa, invazia de apartamente noi va pune presiune pe piața imobiliară. „În perioada următoare, sunt anunțate peste 3.500 de apartamente în lucru pentru următorii doi-trei ani. Este normal să pună presiune pe prețurile de pe piața craioveană, pentru că va fi un aflux mare de apartamente apărute într-un timp foarte scurt“, a afirmat Clenciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS