10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum iei locuință în cartierul chinezesc prin Prima Casă

Cum iei locuință în cartierul chinezesc prin Prima Casă

Cartierul chinezesc din Craiova, un proiect imobiliar de 1.800 de locuințe
Cartierul chinezesc din Craiova, un proiect imobiliar de 1.800 de locuințe

La solicitarea cititorilor, GdS s-a interesat dacă locuințele construite de dezvoltatori din China pe strada Caracal pot fi achiziționate prin acest program.

Cele 1.800 de locuințe care vor fi construite în cartierul chinezesc de pe strada Caracal din Craiova pot fi achiziționate prin programul Prima Casă, informează reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). De regulă, FNGCIMM oferă o garanție de maximum 80% din valoarea creditului, fără a depăși suma de 2,5 milioane de euro/beneficiar, dar condiția este ca locuința să fie finalizată și intabulată în Cartea Funciară (CF). În cazul cartierului chinezesc este o situație specială: clienții achită un avans de 3.000 de euro, iar restul banilor îi plătesc la finalizarea construcției și predarea ei la cheie. Reprezentanții FNGCIMM spun că potențialii clienți pot face o „promisiune de garantare“ valabilă 18 luni. Potrivit intențiilor anunțate, cartierul chinezesc trebuie finalizat în 22 de luni.
„În cazul locuințelor aflate în stadiul de proiect, un produs pretabil este promisiunea de garantare. Această rezervare este o garanție că, în momentul în care locuința va fi finalizată și intabulată, FNGCIMM va garanta creditul. Promisiunea de garantare este valabilă 18 luni. Corelativ, îi corespunde o promisiune de creditare din partea unei bănci implicate în program. Promisiunea de garantare înseamnă că a fost verificată eligibilitatea de principiu, beneficiarul îndeplinește condițiile pentru creditare, respectiv garantare și are siguranța că atunci când se va finaliza această locuință va primi credit. Este un avantaj extraordinar și pentru constructor, care are certitudinea sursei de finanțare. Băncile sunt familiarizate cu această procedură. Dacă există o rezervare de garantare, este și o certitudine că plafonul de garantare va fi asigurat. Acest produs este unul dintre marile avantaje pentru beneficiarii care vor să achiziționeze locuințe aflate în stadiul de proiect“, au explicat reprezentanții FNGCIMM.

Plafon de garantare mai mare pentru locuințele noi

Parcurgerea etapelor intermediare, cu verificarea eligibilității, îi facilitează solicitantului accesul la sursa de finanțare. După ce locuința este intabulată, dosarul se analizează din nou, iar beneficiarul trebuie să se încadreze în condițiile de creditare. Pentru locuințele construite înainte de 2010, plafonul de garantare este mai mic, însă pentru locuințele noi, acesta crește la 66.500 de euro.
Cu această garanție, solicitanții pot accesa un credit cu valoarea maximă de 70.000 de euro și un avans de 5%. Dacă prețurile apartamentelor din acest cartier vor fi cuprinse între 19.000 și 54.000 de euro, cu TVA de 5%, se încadrează în garanție. Creditele se pot acorda doar în lei, iar durata maximă de rambursare este de 30 de ani. Nu există condiție de vârstă pentru accesarea programului Prima Casă. Cu toate acestea, normele interne de creditare ale băncilor iau în calcul perioada de activitate a solicitantului. Astfel, un aplicant de 40 de ani va trebui să returneze creditul până la ieșirea la pensie, adică în 25 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS