6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe fură cu tirul: Poliţia a capturat 17 autoutilitare pline cu lignit

Se fură cu tirul: Poliţia a capturat 17 autoutilitare pline cu lignit

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a depistat un furt uriaş de cărbune din carierele Complexului Energetic Oltenia.

În urma unei acţiuni care a avut loc pe 17 aprilie, în zona bazinului carbonifer Rovinari, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au identificat 17 persoane ce transportau cu autoutilitare, pe DE 79, în zona localităţilor Rovinari – Turceni, aproximativ 150 de tone de lignit. Conducătorii auto nu au putut justifica provenienţa cărbunelui, deşi aveau în maşini cantităţi uriaşe.
„Întreaga cantitate de cărbune a fost predată unităţilor miniere prejudiciate, iar cele 17 autoutilitare au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, fiind continuate activităţile de urmărire penală sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu“, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Anchetatorii au continuat ieri audierile în dosarul furtului masiv de cărbune şi vor să afle dacă şoferii transportau în mod regulat cărbune provenit din carierele Complexului Energetic Oltenia.

Şeful CEO: Poliţia ştie despre furturile de cărbune

Acţiunea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj în cursul căreia au fost capturate cele 17 autoutilitare pline cu lignit are legătură directă cu declaraţiile făcute săptămâna trecută de managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Şeful CEO a spus că poliţia ştie despre furturile de cărbune de la subunităţile companiei şi chiar le acoperă. Ciurel a făcut şi o listă a celor care sunt responsabili de sustragerile masive de cărbune. Alături de poliţişti, Laurenţiu Ciurel a pus pe lista vinovaţilor şi firmele de pază, dar şi salariaţii.
„Sunt trei entităţi care colaborează şi nu mă feresc să le menţionez. Prima dată, personalul CEO – principalul vinovat, în înţelegere cu firma de pază şi cu poliţia. Se întâmplă ca poliţia de multe ori să protejeze genul acesta de furturi“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia. Ciurel a mai vorbit şi anul trecut de pierderile uriaşe de pe urma furturilor de cărbune, care dispare fie direct de pe bandă, fie de lângă excavatoare sau din zona depozitelor.

Câţi hoţi de cărbune a prins poliţia anul trecut

În baza unei adrese care vizează Legea liberului acces la informaţiile de interes public, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a făcut publice datele referitoare la situaţia furturilor de cărbune care s-au produs pe raza judeţului în cursul anului trecut.
„În cursul anului 2014, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au organizat acţiuni cu efective lărgite pentru prevenirea şi combaterea furturilor de cărbune de pe raza judeţului Gorj. În urma desfăşurării acestor acţiuni, poliţiştii gorjeni au confiscat cantitatea de 1.206,426 tone de cărbune, fiind aplicate 151 de sancţiuni contravenţionale conform Legii 12 din 1990, republicată, în valoare totală de 150.700 de lei. Totodată, au fost întocmite 30 de dosare penale pentru sustragerile de cărbune“, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Anul acesta, numai într-o singură zi, poliţia a confiscat 150 de tone de cărbune.

Încă un furt de la CEO

Poliţiştii gorjeni au mai depistat ieri încă un furt de la o subunitate din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, din Rovinari, Fărcăşeşti şi dintr-un sat din Dolj, au fost prinşi de oamenii legii în timp ce transportau cu două autovehicule 180 de kilograme de deşeuri din cupru. Potrivit poliţiei, cuprul ar fi fost sustras din Cariera Tismana II. Materialele furate urma să fie vândute la un centru deţinut chiar de bărbatul din Dolj. Suspecţii sunt cercetaţii penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS