8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria a realizat aproape 5.000 de locuri de parcare în cartiere

Primăria a realizat aproape 5.000 de locuri de parcare în cartiere

Primăria Târgu Jiu a reuşit să realizeze aproape 5.000 de locuri de parcare în cartierele din oraş. Este vorba de câteva sute de parcări de reşedinţă distribuite în tot municipiul Târgu Jiu. Pentru parcările de reşedinţă, şoferii plătesc anual o taxă în valoare de 120 de lei. Parcările de reşedinţă în Târgu Jiu au fost înfiinţate în anul 2009, printr-o hotărâre de consiliu local. Tot atunci a fost aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă şi a fost stabilită taxa pe care fiecare concesionar de loc de parcare o achită anual. În mare parte, locurile de parcare au apărut în urma demolării vechilor garaje construite înainte de 1990. Prin demolarea construcţiilor respective au fost obţinute locuri de parcare în plus.

4.991 de contracte de concesiune încheiate

Potrivit conducerii Primăriei Târgu Jiu, în prezent sunt încheiate 4.991 de contracte de concesiune cu persoane fizice şi juridice din municipiu. În urma semnării contractului de concesionare, titularul primeşte un permis de parcare în care este înscris numărul locului de parcare. Numai titularul va avea voie să parcheze pe locul respectiv. Parcările au fost realizate de Edilitara Public, societatea Primăriei Târgu Jiu, şi repartizate de Serviciul concesionări şi Compartimentul asociaţii de proprietari. Au existat situaţii, însă puţine, în care numărul solicitărilor a depăşit numărul locurilor de parcare, fiind organizate licitaţii. Cine a oferit mai mult, acela a obţinut locul de parcare. În general, se acordă un singur loc de parcare, însă, dacă există locuri libere, mai poate fi acordat încă un loc de parcare pentru aceeaşi familie. Prioritate la repartizare au cei care locuiesc în zona sistematizată, deţin un autoturism în proprietate, iar locurile se acordă în funcţie de ordinea dobândirii proprietăţii apartamentului.

Primeşte loc de parcare cine nu are datorii

Altă prevedere a regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor de reşedinţă este aceea că poate beneficia de un loc de parcare numai titularul care nu înregistrează datorii către bugetul local. Contractul de concesiune este încheiat pe perioadă nedeterminată, iar la datoria neachitată până la sfârşitul anului se aplică majorări şi penalizări. Contractul de concesionare încetează în condiţiile înstrăinării automobilului şi proprietarul nu mai deţine altă maşină care să necesite loc de parcare sau a înstrăinării imobilului. De asemenea, taxa achitată deja se restituie celui în drept. În vederea utilizării exclusive a locului de parcare, titularul are dreptul de a monta pe propria cheltuială dispozitive antiparcare, în baza unei aprobări scrise a administratorului asociaţiei. Amenzile pentru cei care parchează pe un loc de parcare de reşedinţă atribuit sunt cuprinse între 100 şi 200 de lei şi se poate ajunge inclusiv la ridicarea maşinii parcate ilegal. În acest sens, fiecare parcare de reşedinţă este semnalizată în mod corespunzător cu un panou pe care este înscris numărul parcării, numărul de locuri şi numărul de la dispeceratul Serviciului Ridicare Autoturisme. Potrivit Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu, doar 192 de beneficiari, din 4.991, nu şi-au achitat pe anul 2014 taxa de parcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS