11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnei femei i se impută pensia de urmaș încasată necuvenit

Unei femei i se impută pensia de urmaș încasată necuvenit

Maria Daniela Burugă, din Melinești, trebuie să restituie jumătate din sumele încasate  necuvenit sub formă de pensie de urmaș (FOTO: Ramona Olaru)
Maria Daniela Burugă trebuie să restituie jumătate din sumele încasate
necuvenit sub formă de pensie de urmaș (FOTO: Ramona Olaru)

Deși trebuia să primească doar șase luni pensie de urmaș după soțul decedat, unei femei din Fărcaș i-a fost plătită pensia timp de cinci ani. Acum, statul încearcă să recupereze sumele achitate în plus. Aflați de ce nu poate beneficia femeia de Legea amnistiei, chiar dacă are trei copii minori și nu are serviciu. Deși funcționarii pot greși plătind unor pensionari sau asistați sume în plus, legea prevede că debitul îl restituie doar persoana care a încasat banii.

Maria Daniela Burugă, din comuna Fărcaș, sat Golumbu, a rămas să crească singură doi copii minori, după ce soțul ei a murit în urmă cu șase ani. Între timp, femeia a mai născut un copil, dar tatăl acestuia a părăsit-o. Pentru primii doi copii, femeia încasează pensie de urmaș de pe urma soțului defunct. Maria Daniela Burugă a beneficiat și ea de pensie de urmaș, pentru că nu avea alt venit. În februarie 2015, femeia s-a trezit cu somație de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj prin care era înștiințată că trebuie să returneze 11.900 de lei, încasați necuvenit sub forma pensiei de urmaș. Potrivit legii, femeia putea să încaseze pensie de urmaș șase luni, dar statul i-a virat timp de cinci ani pensia, la pachet cu pensia de urmaș a copiilor. „Având în vedere referatul Serviciului Plăți Prestații nr. 952 din 12.02.2015, rezultă că în perioada 1.03.2012 – 1.01.2015 s-au plătit și încasat necuvenit drepturi în sumă totală de 11.900 de lei, conform buletinului de calcul anexat, reprezentând diferențe calcul pensie“, se arată în Decizia pentru recuperarea sumelor, emisă de Casa Județeană de Pensii Dolj.

I se rețin banii din pensia copiilor

Maria Daniela Burugă a fost chemată la CJP Dolj, unde a semnat o declarație prin care este de acord să i se rețină o treime din pensia de urmaș a copiilor, pentru a fi recuperată suma de 11.900 de lei pe care ea o încasase necuvenit. Acum, femeia este nemulțumită de faptul că i se rețin 148 de lei pe lună din pensia de urmaș a copiilor. „Cu ce am fost de vină eu că mi s-au dat banii ăia? Eu cu ce să cresc copiii ăștia dacă îmi ia înapoi din bani?“, s-a plâns femeia, care s-a adresat GdS. Cu trei copii minori în îngrijire și fără serviciu, Maria Daniela Burugă se bazează doar pe pensia de urmaș a celor doi copii pe care îi are cu primul soț decedat și pe alocațiile lor. Femeia fusese căsătorită doar șapte ani și nouă luni cu soțul care a decedat, motiv pentru care pensia de urmaș i se cuvenea doar pentru șase luni.

CJP recuperează banii pe trei ani în urmă

Casa de Pensii recunoaște că în cazul Burugă nu a fost sistată plata pensiei de urmaș la timp, dar instituția arată că femeia și-a dat acordul pentru recuperarea eșalonată a sumelor achitate în plus din 2012 și până la începutul lui 2015. În cazul ei, din cei 681 de lei pe care ar trebui să îi încaseze pentru copii, CJP îi reține aproape o treime, respectiv 148 de lei. În cazul în care femeia nu ar fi semnat că este de acord să i se rețină din pensia copiilor, atunci statul ar fi trebuit să o execute silit pentru recuperarea banilor plătiți în plus, spun reprezentanții CJP Dolj. Deși Casa de Pensii i-a plătit pensie de urmaș necuvenită timp de cinci ani, instituția mai poate recupera prejudiciul doar pe trei ani în urmă, pentru că restul sumelor s-au prescris. „Pensia doamnei Burugă a fost acordată pe același dosar cu al copiilor și de aceea nu s-a văzut la timp că nu mai avea dreptul să mai primească. Este o problemă a soft-ului că nu a „văzut-o“, ca să fie scoasă de la plată. Dânsa trebuie să restituie, potrivit legii, aproape jumătate din suma încasată în ultimii cinci ani. Noi recuperăm doar suma pe trei ani în urmă. Doamna Burugă poate oricând să renunțe la acel acord dat, dar chiar dacă renunță, noi vom proceda la executarea silită pe veniturile actuale și viitoare până la recuperarea sumei respective“, a explicat directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. Aceasta a mai spus că debitul respectiv plătit necuvenit văduvei a fost descoperit de către angajații instituției.

Femeia nu beneficiază de amnistie

Deși în cazul altor persoane care au primit sume necuvenite, ca urmare a unor greșeli a funcționarilor, statul a introdus amnistia pentru sumele respective, în cazul de față, femeia nu poate beneficia de efectele legii privind amnistierea. „Debitul în sumă de 11.900 de lei, stabilit în cazul doamnei Burugă, nu intră sub incidența Legii nr. 125/2014 întrucât, în conformitate cu prevederile art. 3 din Normele de aplicare ale acestui act normativ, s-a constatat că pe 1.10.2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 125/2014) aceasta nu îndeplinea condițiile pentru acordarea dreptului de pensie de urmaș, fiind scoasă din evidență în urma încetării calității de pensionar de urmaș/soție“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, printr-un răspuns transmis redacției, la solicitarea GdS.

Cum sunt executați cei care primesc sume în plus de la stat

Atenție mare dacă încasați o indemnizație sau o pensie de urmaș sau altă pensie necuvenită! Legea nr. 263/2010 cunoscută drept Legea pensiilor prevede clar că trebuie să dați banii înapoi, chiar dacă e posibil să fi fost vina unui funcționar care a calculat greșit sau a unui soft care nu a văzut eroarea.
Articolul 179 din legea amintită prevede: „(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de trei ani. (2) În cazul prestațiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, recuperarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituția care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale. (3) CNPP, prin casele teritoriale de pensii, precum și casele de pensii sectoriale recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuți la alin. (2). (4) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii și al caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu“.
Legea mai spune că sumele sub zece lei nu se mai urmăresc și, evident, sumele rămase nerecuperate după ce a decedat titularul pensiei sau indemnizației etc.
Legea detaliază, la articolul 181, care este procedura de recuperare a debitelor de la cei care au primit sume necuvenite „(1) Debitele provenite din prestații de asigurări sociale se recuperează prin executorii proprii ai CNPP, precum și ai caselor de pensii sectoriale, și se fac venit la bugetul asigurărilor sociale de stat. (2) La recuperarea debitelor în conformitate cu dispozițiile alin. (1) se aplică prevederile Codului de Procedură Fiscală în materie“.
Cu alte cuvinte, cei care nu știu care este cuantumul real al pensiei sau indemnizației și nici nu au cum să afle că au primit sume necuvenite (pentru că acele calcule au fost făcute de un funcționar al statului sau de un soft) sunt sigurii care plătesc acel debit atunci când se descoperă greșeala. Nu plătesc și funcționarii care au greșit.

Cum afli cât timp ai dreptul la pensie de urmaș

Dar cum puteți afla cât timp trebuie să beneficiați de o astfel de măsură de sprijin din partea statului? Legea prevede clar cine beneficiază de pensie de urmaș și în ce condiții se obține această pensie. Potrivit articolului 83 din lege, „pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii“. Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani, după părintele decedat. Dar dacă acel copil își continuă studiile la stat, atunci el poate primi pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Potrivit articolului 85 din același act normativ, „(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata casătoriei a fost de cel puțin 15 ani“. De asemenea, soțul sau soția care a rămas în viață are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. La art. 87 se prevede că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârsta și de durata casătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din caștigul salarial mediu brut pe țară. În cazul în care soția sau soțul care rămâne în viață după decesul partenerului nu îndeplinește niciuna dintre condițiile de mai sus, atunci i se cuvine o pensie de urmaș pentru o perioadă de șase luni.

Ce categorii de persoane nu beneficiază de Legea amnistierii sumelor

Articolul 3 din Normele de aplicare a Legii 125/2014 privind amnistia prevăd clar că persoanele care au primit necuvenit pensii sau indemnizații la o anumită dată din 2014 și s-a descoperit ulterior că erau sume necuvenite, atunci nu beneficiază de Legea amnistierii sumelor respective. La art. 3 din Norme se arată clar că: „Prevederile legii nu se aplică persoanelor care, la data de 1 octombrie 2014, se aflau în evidenţa sistemului public de pensii, însă ulterior acestei date s-a constatat, în mod retroactiv, că la data de 1 octombrie 2014 nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea acestora, fiind scoase din această evidenţă din cauza încetării calităţii de pensionar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS