24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGreva de la Centrul de Tansfuzii continuă. Donatorii așteaptă

Greva de la Centrul de Tansfuzii continuă. Donatorii așteaptă

Angajații Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova au continuat ieri greva de avertisment. Oamenii sunt nemulțumiți de salariile mici pe care le primesc și cer majorarea acestora.

Ieri, doar 30 la sută dintre angajații Centrului Regional de Transfuzie Sanguină au lucrat. Sala de așteptare a fost plină de donatori care nu prea au înțeles ce se întâmplă, dar care au avut de așteptat mai mult decât de obicei. Angajații au protestat pentru că, susțin ei, salariile pe care le primesc sunt mici.
Situația aceasta a apărut în urmă cu cinci ani, în 2010, când, pe lângă micșorarea salariilor cu 25% stabilită de guvernul Boc, oamenilor li s-au reținut încă 25% din venit pe motiv că nu există suficienți bani în sistem. Cei 25 la sută tăiați de guvern au fost recuperați, ceilalți nu. Până nu recuperează și această sumă, angajații CRTS Craiova nu au de gând să renunțe la grevă. Din cauza faptului că nu toți angajații au lucrat ieri, activitatea Centrului a fost îngreunată.
Pe Mariana Smarandache am găsit-o la Centru aproape de ora 11.00. Ajunsese însă acolo de la ora 7.00. „De azi-dimineață de la șapte sunt aici. Am venit să donez sânge pentru tatăl soțului meu, este prima dată când donez. Aceasta este situația, oamenii fac ce pot“, a spus femeia.
În jurul orei 8.00 a ajuns la Centru și Adrian. A venit să doneze sânge pentru bunica lui și era nemulțumit că trebuia să aștepte atât de mult. „Aștept cam de trei ore. Nu este normal să stăm atât de mult aici, mai ales că în spitale avem bolnavi care ne așteaptă. Înțeleg că oamenii își vor banii, dar trebuie rezolvată și problema aceasta, astfel încât să nu mai așteptăm atât“, a spus tânărul.

„Donez pentru că nu am ce să mănânc”

De o oră și jumătate aștepta Adi Dascălu și încă nu reușise să doneze sânge. „Aștept de o oră și jumătate. Mi-au făcut analize și aștept să doneaz acum. Îngreunează munca și faptul că o parte din personal este în grevă. Poate că dacă ar lucra mai mulți oameni lucrurile ar merge mult mai repede. Este prima dată când donez. Dacă salariile sunt prea mici, probabil este îndreptățită atitudinea cadrelor medicale“, a declarat Adi Dascălu.
Pe lângă agitația creată de greva cadrelor medicale, un domn a început să-și strige nemulțumirea în gura mare. A venit să doneze sânge ca să primească bonurile cu care își poate cumpăra mâncare. Dar nu i s-a dat voie să doneze. „Am patru copii și nu am loc de muncă. Acum mi-au spus că nu pot să donez pentru că am tensiunea mare. La fiecare trei luni eu vin aici să donez. Din 1989 donez tot timpul, dar acum nu au vrut să îmi ia sânge, e bătaie de joc. Donez pentru că nu am ce să mănânc“, a spus revoltat Marius Ancuța.

„Nu am cum să le cresc salariile atâta vreme cât nu am bani“

Cu toate acestea, angajații CRTS Craiova spun că nu fac decât să își ceară drepturile și că vor merge până în pânzele albe pentru asta. Eugenia Cojocaru, asistentă-şefă în cadrul CRTS Craiova, susține că s-a ajuns în această situație din cauza faptului că de câțiva ani angajații au primit numai promisiuni, nu și rezolvări. „Continuăm protestul pentru că am avut numai promisiuni și nimic nu s-a respectat. Noi nu vrem decât drepturile noastre legale. Ne-am săturat de atâtea minciuni și umilință. De la ultimul nostru protest ni s-a promis că se rezolva situația, dar nu s-a întâmplat nimic până acum. În aceeași situație se află și alți angajați ai centrelor din țară, dar nu au curajul să iasă în față pentru că peste tot există intimidare“, a precizat Eugenia Cojocaru.
Pe de altă parte, dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, susține că în momentul de față nu pot crește salariile pentru că nu există suficienți bani. „Este adevărat că salariile sunt mici. Este adevărat că li s-au tăiat salariile, dar, în momentul actual, eu nu am cum să le cresc salariile atâta vreme cât nu am bani. Cei care ne pot ajuta sunt cei de deasupra noastră, ordonatorii secundari și principali care pot să ne trimită prin adresă specială că s-au alocat bani pentru creșterea salarilor. Normal că din cauza acestor evenimente munca este îngreunată în Centru, dar noi încercăm să nu facem să sufere lumea care are nevoie de transfuzii. Facem tot ce ne stă în putință să asigurăm necesarul de sânge“, a explicat dr. Sevastiana Bran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS