8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiminuarea fenomenului infracţional, prioritate a IPJ Mehedinţi

Diminuarea fenomenului infracţional, prioritate a IPJ Mehedinţi

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, atât în mediul rural cât şi în mediul urban, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între Poliţiei şi comunitate, prin angrenarea cetăţenilor în activităţi preventive, combaterea riscului rutier, reprezintă componente importante în managementul comenzii Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți.

Analizând aceste aspecte, constatăm în primul trimestru al anului 2015, faptul că, activitățile polițiștilor mehedințeni s-au concretizat prin scăderea cu 10,42% a infracționalității sesizate, fiind înregistrate cu 271 mai puține infracțiuni, față de aceeași perioadă a anului trecut (de la 2601 în 2014 la 2330 în 2015).

Infracțiunile contra persoanei înregistrează o scădere procentuală de 17,22%, iar infracțiunile contra patrimoniului scad cu 15,30 %.
Continuă trendul descendent al infracțiunilor de furt sesizate – 10,23%, furtul din autovehicule – 3,23%, furturile de animale – 40% etc.

La infracţiunile sesizate contra patrimoniului se constată o scădere cu 15,30 % iar în ceea ce privește infracțiunile de tâlhărie acestea înregistrează o scădere de 67 % față de perioada analizată a anului 2014.

Diminuarea fenomenului infracțional înregistrează și infracționalitatea stradală, fiind înregistrate cu 9,38% mai puține fapte decât în perioada similară a anului trecut.

În primele 3 luni din anul 2015, pe sectoarele de drumuri naționale și județene, de pe raza de competență, s-au înregistrat cu 20% mai multe accidente grave de circulaţie, soldate cu 55% mai puține persoane decedate, comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2014, când au fost înregistrate 25 accidente grave iar numărul persoanelor decedate era cu 5% mai mare decât în trimestrul I 2015.

Din numărul total de accidente, un numar de 13 s-au produs pe drumurile nationale, 10 pe străzi, 5 evenimente rutiere s-au produs pe drumurile județene, 1 accident pe drum comunal si 1 pe altă categorie de drum.

Raportat la intervalul orar, constatăm că, peste 50% din accidentele rutiere s-au produs între orele 14.00-22.00, iar în ceea ce privește zilele săptămânii cele mai multe dintre aceste au loc în ziua de miercuri.

În ceea ce privește cauzele generatoare de  accidente, se  constată că principala cauză generatoare a accidentelor grave o constituie prioritate vehicule, viteza neadaptată, nerespectarea distanței dintre vehicule și prioritate pietoni.

În perioada analizată polițiștii rutieri mehedințeni au aplicat aproximativ 12.200 sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru neadaptarea vitezei la condițiile de drum (3300), lipsa utilizării centurii de siguranță (2633 abateri) și pietoni (841 sancțiuni).

În aceeași perioadă, în mediul rural, criminalitatea sesizată a cunoscut de asemenea un trend descendent, fiind sesizate cu 15,98 % mai puține fapte de natură penală decât în aceeași perioadă a anului 2014.

Totodată, în trimestrul I al anului 2015 a fost începută urmărirea penală pentru 3.187 infracţiuni, cu 21% mai multe decât în primele 3 luni ale anului trecut.

Pentru menținerea unui climat adecvat de ordine și siguranță publică polițiștii mehedințeni vor intensifica acțiunile specifice, cu precădere în zonele cu risc criminogen ridicat astfel încât măsurile luate să fie în corcondanță cu nevoile comunității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS