24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvioane Craiova, relistată de bursă

Avioane Craiova, relistată de bursă

Avioane Craiova se mută de pe Rasdaq pe AeRO
Avioane Craiova se mută de pe Rasdaq pe AeRO

SSIF Oltenia Grup Invest va transmite în această lună proiectul de emisie de acțiuni pentru a fi aprobat de ASF. Societatea va fi listată pe AeRO, noua piață alternativă a BVB.

Din cauza noilor reglementări de pe piața valorilor mobiliare, Avioane Craiova SA este nevoită să se relisteze la bursă. Societatea craioveană este deținută majoritar de statul român (80,97%) și a fost cotată pe piața Rasdaq în 1996. Pe această piață se tranzacționează pachetul majoritar de 174.000 de acțiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei/acțiune, dobândit de persoane fizice în urma Programului de Privatizare în Masă (PPM). Reglementările europene au făcut ca din 2004, piața Rasdaq să nu mai fie considerată piață reglementată. Cu toate acestea, abia în 2014 a fost adoptată o lege (nr. 151/2014) care să reglementeze situația societăților tranzacționate pe Rasdaq. În termen de cel mult 120 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 151/2014, societățile tranzacționate pe această piață aveau obligația să convoace adunările generale ale acționarilor (AGA) pentru ca acestea să ia o dec

izie în privința relistării pe o piață reglementată. În situația în care AGA hotărăște să nu relisteze societatea, acționarii au dreptul de a se retrage din societate în cel mult 90 de zile, în condițiile art. 134 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, cu răscumpărarea acțiunilor. În cazul în care AGA decide relistarea, societatea trebuie să transmită Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prospectul de admitere la tranzacționare, pentru aprobare.

Datoriile la stat, neșterse

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) din 26 ianuarie 2015, a fost aprobată relistarea societății pe o piață reglementată. Compania a apelat la o societate de servicii de investiții financiare (SSIF) pentru realizarea prospectului de admitere la tranzacționare. Este vorba despre SSIF Oltenia Grup Invest (OGI) Craiova, în trecut una dintre societățile controlate de omul de afaceri Dinel Staicu. „Societatea a optat pentru listarea pe AeRO, noua piață alternativă a BVB. În cazul în care AGA hotăra nelistarea, societatea trebuia să răscumpere deținerile micilor acționari. Probabil că o societate listată la bursă dă mai bine pentru un eventual proces de privatizare. Până la sfârșitul lunii, trebuie să depunem prospectul pentru aprobare la ASF“, a declarat Adrian Săndiță, reprezentantul OGI Craiova. Societatea olteană cu 320 de salariați are un capital social de 2,3 milioane de lei și încearcă să scape de datoriile istorice către bugetul de stat. Statul încearcă să facă societatea mai atractivă prin transformarea datoriilor în acțiuni și să șteargă astfel o parte din datoriile totale de 24 de milioane de euro. Prin OUG nr. 25/2014 s-a aprobat ștergerea unor datorii către stat acumulate de mai multe societăți din industria de apărare, dar la care statul deținea 100% din participații. Avioane SA, nefiind deținută în totalitate de stat, nu s-a încadrat în această ordonanță și are nevoie de o nouă decizie a guvernului. Până în prezent însă nu s-a întâmplat nimic. „Am sunat la minister să întreb ce s-a întâmplat cu proiectul de HG, dar nu se prea știa, este o confuzie totală acolo“, a precizat liderul sindical Victor Peța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS