17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnitatea de Primiri Urgențe, supraaglomerată

Unitatea de Primiri Urgențe, supraaglomerată

În Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Craiova ajung zilnic în jur de 350 de pacienți
În Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Craiova ajung zilnic
în jur de 350 de pacienți

Sute de pacienți ajung zilnic în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Craiova. Sala de așteptare, dar și cabinetele unde se fac consultațiile sunt supraaglomerate. Puținii medici din unitate fac față cu greu numărului mare de bolnavi și spun că mulți pacienți nu reprezintă urgenţe medicale și ar putea fi tratați la medicul de familie sau în policlinică.
Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Craiova este din ce în ce mai solicitată. În medie, 350 de bolnavi ajung zilnic aici. Un număr foarte mare pentru cei trei-patru medici care lucrează pe o tură în Urgență. În zilele de Paște, aproximativ 1.000 de bolnavi au ajuns în UPU, însă doar 40 dintre aceștia au reprezentat urgență majoră. „În zilele de sărbătoare, Unitatea de Primiri Urgențe devine neîncăpătoare pentru pacienți. Ne-am obișnuit cu asemenea situații, însă trebuie să știm că în Urgență vorbim de cazurile care necesită îngrijire medicală de urgență, de pacienți care au suferit afecțiuni sau cărora li s-a întâmplat ceva în ultimele 24 de ore. De sărbători, pacienții care suferă de una sau mai multe boli cronice uită că trebuie să respecte un regim, că au un tratament indicat de către medic, pe care trebuie să îl urmeze. La asta se adaugă și abuzul de alimente greu digerabile și consumul excesiv de alcool. De sărbători, au ajuns la noi și pacienți care au suferit agresiuni fizice. În prima zi de Paște am avut 35 de astfel de cazuri și accidente rutiere“, explicat dr. Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgență și purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

Nu toți pacienții reprezintă urgență medicală

Aglomerația din UPU, de care se plâng frecvent pacienții, apare și din cauză că nu toți cei care ajung aici reprezintă urgență medicală. Unii dintre bolnavi ar putea să fie consultați în cabinetele de medicină de familie sau în ambulatoriu. În plus, medicii din Urgență spun că un lucru care îngreunează munca și crește durata de așteptare a pacienților este și faptul că mulți dintre aceștia ajung în UPU fără nici un document medical. „Până să aflăm dacă este sau nu urgență, pacientul este introdus în aria de urgențe minore, este consultat, investigat de noi și în final se pune un diagnostic și acela poate să fie o urgență sau nu. Sunt pacienți care ajung în Urgență fără nici un document medical. Este o problemă esențială și frecventă, deoarece nu putem să investigăm în Urgență pacientul în amănunt încât să ne dăm seama de toate bolile cronice de care suferă. Este foarte important ca bolnavul să păstreze aceste documente și să vină cu ele pentru că ne ajută foarte mult în tratarea corectă și în eficientizarea muncii. Sunt și pacienți care s-au obișnuit să-și îndosarieze actele medicale și să vină cu ele. În cazul acesta, lucrurile merg mult mai repede“, a spus dr. Cristiana Geormăneanu.

„Este dezechilibru între numărul medicilor și cel al pacienților“

Exodul medicilor către spitalele din străinătate se resimte și în această unitate. Puținii medici care au rămas trebuie să facă față volumului mare de muncă. „Bolnavi sunt mulți, iar medicii nu sunt suficienți. Însă, în Urgență, oricât s-ar mări departamentul, nu se va ajunge la un echilibru între numărul de solicitări și cel al medicilor. Pe o tură lucrează trei-patru medici, un medic pe ambulanță și unul pe echipajul elicopterului SMURD. La asta se adaugă și medicii rezidenți, însă aceștia au o responsabilitate delegată. Este un dezechilibru între numărul medicilor și cel al pacienților, având în vedere că din ce în ce mai mulți bolnavi se adresează acestei unități. Așa apar și tensiunile. De regulă, un pacient vine cu cel puțin doi aparținători și îngroașă rândurile celor din sala de așteptare. De multe ori, ocupă locurile pe care ar trebui să stea alți bolnavi. În plus, aparținătorii pătrund cu ușurință în ariile de consultație și chiar în aria de resuscitare și unii dintre ei sunt și agresivi verbal. Lucrând sub presiune, medicii ar putea să greșească“, a adăugat dr. Geormăneanu.

În urgență ajung mulți tineri cu infarct miocardic

Îngrijorător este faptul că în UPU ajung tot mai mulți tineri care suferă de boli cardiovasculare. „În ultimul timp, se observă că din ce în ce mai mulți tineri ajung în Urgență cu astfel de probleme. De asemenea, sunt tot mai mulți tineri care ajung cu infarct miocardic. Am întâlnit și destul de mulți copii cu diverse afecțiuni. Acum a fost o perioadă în care afecțiunile respiratorii au fost des întâlnite la copii, dar și la bătrâni. Există însă și o creștere a numărului persoanelor în vârstă care se adresează Serviciului de Urgență. Este vorba de pacienți care nu sunt îngrijiți corespunzător la domiciliu și care sunt aduși în Urgență ca o ultimă soluție“, a mai precizat dr. Cristiana Geormăneanu.

„Activitatea de prevenție ar fi benefică“

Un sistem bine organizat care să pună mai mult accent pe prevenție și educație medicală, așa cum se întâmplă în țările dezvoltate din Europa, ar fi soluția care ar putea eficientiza munca din UPU. „Activitatea de prevenție ar fi benefică pentru pacienți. Este mai bine să prevenim decât să tratăm. Trebuie să se facă educație medicală de la cele mai mici vârste. Este important ca pacienții cu boli cronice să știe să respecte recomandările medicilor curanți, fie că este zi de sărbătoare sau nu. De asemenea, trebuie să se prezinte la consultul periodic la acest medic pentru a preveni înrăutățirea stării de sănătate. Responsabilizarea pacientului pentru propria lui sănătate este un lucru de care ar trebui să se țină cont“, a conchis dr. Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgență și purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS