8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a ajuns un bărbat să i se rețină două treimi din pensie

Cum a ajuns un bărbat să i se rețină două treimi din pensie

Luchian Drăgoescu este nemulțumit că i se rețin două treimi din pensie și nu doar jumătate, cât ar fi legal
Luchian Drăgoescu este nemulțumit că i se rețin două treimi din pensie și nu doar jumătate, cât ar fi legal

Un bărbat acuză că o instituție a statului și o bancă din Craiova îi rețin aproape două treimi din pensie pentru o serie de popriri, deși legislația prevede că unui om i se poate face poprire pe maximum jumătate din venitul net, în cazul în care există mai multe executări silite. În cazul de față, Casa de Pensii îi reține o treime din pensie, iar Bancpost i-a mai reținut încă jumătate din ceea ce îi mai rămăsese. Cele două instituții acționează ca terț poprit. Dintr-o pensie de 1.079 de lei, omul mai încasează 350 de lei. Ce pot face cei aflați în astfel de situații?

Luchian Drăgoescu s-a trezit cu contul bancar în care i se vira pensia blocat, chiar în prima lună în care și-a mutat contul de pensie de la BCR la Bancpost. După ce el mai avea o poprire pe veniturile din pensie, Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj reținându-i o treime din venituri, bărbatul s-a trezit ieri că și Bancpost i-a reținut jumătate din pensia pe care mai trebuia să o încaseze, pentru alte două popriri care ar exista pe numele său. În total, bărbatului i se rețin aproape două treimi din pensie de către cele două instituții, deși legea spune că trebuie să i se rețină maximum 50% din venitul net. Din pensia de 1.097 de lei, Casa de Pensii și banca la care are contul îi rețin, în total, aproximativ 700 de lei. „Am o pensie de 1.079 de lei. Am o poprire prin executare silită de 309 lei de la Casa de Pensii, pentru neplata unui credit. Mai am de plată vreo două luni și termin. De un an încasez mereu 741 de lei. Astăzi, am venit să îmi iau pensia de la Bancpost pentru prima lună, dar am contul blocat și mi s-a spus că îmi reține din pensie. Acum banca îmi ia mai mulți bani și mi-au zis că îmi deblochează pensia și îmi dau 350 de lei, că restul îmi opresc pentru altă executare de la primărie și de la Fisc. Dar ei îmi opresc mai mult de jumătate din pensie. Din 1.079 de lei, eu mai iau 350 de lei? Nu se poate așa ceva“, a precizat Luchian Drăgoescu. El a spus că acești 350 de lei pe care îi mai încasează din pensie abia dacă îi ajung pentru plata întreținerii și a facturii de energie electrică, iar pentru hrană nu îi rămâne mai nimic.

Bărbatul se poate adresa executorului judecătoresc

Casa Județeană de Pensii acționează ca terț poprit. „Domnul Drăgoescu a fost în audiență astăzi la noi și i-am explicat că instituția îi reține 309 lei din pensie și îi virează executorului. Acel titlu executoriu este înființat mai demult și domul Drăgoescu știe acest lucru. Dânsul și-a deschis cont la Bancpost luna aceasta, iar pensia dânsului se virează în această bancă. În afara faptului că a trimis acest titlu executoriu către Casa de Pensii, probabil că executorul a înființat dosar de executare și la bancă. Așa fac și primăriile, și administrațiile financiare. Dânsul mi-a spus, în audiență, că are contul blocat de bancă și nu își poate folosi banii. Eu i-am explicat că trebuie să se adreseze executorului judecătoresc care a emis titlul executoriu și care trebuie să-i dea o adresă pe care dânsul să o prezinte băncii, pentru a-i debloca conturile. Executorul vede în listingul său că s-a înființat poprirea de către Casa de Pensii. Noi nu putem să facem nimic în această situație“, a precizat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu. Ea a explicat că și băncile deblochează conturile doar după ce executorii înștiințează că o altă instituție a înființat poprirea.
Doar că, în cazul lui Luchian Drăgoescu, poprirea contului din bancă s-a făcut de către alți creditori care ar fi transmis înființări de popriri către bancă (Primăria Craiova și Finanțele doljene). Daniela Licu a precizat că dacă ar fi venit toate cele trei popriri la CJP Dolj, atunci instituția nu putea să îi rețină omului decât jumătate din venitul net, potrivit legislației fiscale în vigoare.

Banca i-a luat încă jumătate din pensie

Cum s-a ajuns la această situație ca unei persoane să i se rețină, în total, mai mult de jumătate din venitul său net, în cazul de față din pensie, deși legea spune că se poate reține până la jumătate? După ce CJP Dolj i-a oprit o treime din pensie, conform unei executări legale, instituția virează în contul deschis la bancă diferența de 741 de lei. Pentru încă două popriri deschise pe numele clientului, banca îi reține până la jumătate din venitul net care intră în contul acestuia de la CJP, adică din cei 741 de lei.
Potrivit dispoziţiilor art.149 din Codul de Procedură Fiscală, în urma primirii adresei de înfiinţare a popririi din partea organului de executare, banca, în calitate de terţ poprit, este obligată la înregistrarea popririi, blocarea contului debitorului menţionat în adresă şi „înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor prezente şi viitoare, până la restituirea sumei menţionate în adresa de înfiinţare a popririi“, au precizat reprezentanții Bancpost, referindu-se la cazurile general valabile și nu la cazul în speță prezentat de GdS. Totuși, art. 149 din Codul de Procedură Fiscală prevede la aliniatul 5), după ce se vorbește despre terțul poprit, că „totodată, debitorul trebuie înștiințat de înființarea popririi“. În cazul de față, bărbatul a venit tocmai din Gorj, unde are reședința, pentru a afla de la ghișeul băncii că nu-și poate ridica pensia din cauză că are conturile blocate, iar în cele din urmă i s-au deblocat 350 de lei din pensia sa.

Cum pot fi evitate situații de acest gen

Bărbatul susține că zilele trecute și-a achitat 700 de lei din datoria către primărie și încă o sumă din datoria către Fisc, dar recunoaște că mai are datorii neachitate către respectivele entități. În cazul contului blocat de bancă pentru popriri de la primărie și de la Fisc, bărbatul trebuie să meargă la instituțiile care au făcut executarea silită și să solicite un document prin care să se arate ridicarea instituirii popririi, în cazul în care omul chiar și-a plătit cu banii jos acele datorii.
Dar omul mai avea o poprire pentru o treime din pensie, de care banca nu știa. Banca nu va face demersuri pentru deblocarea conturilor, ci clientul este cel care trebuie să se descurce cu obținerea actelor necesare ridicării popririi. „Terţul poprit nu are obligaţia să facă investigaţii cu privire la existenţa altor popriri înfiinţate în mâinile altor debitori ai debitorului executat silit (cum ar fi angajatorul sau Casa de Pensii). Debitorul executat este cel în măsură să anunţe organele de executare despre situaţia existenţei mai multor popriri (pentru aceeaşi obligaţie de plată sau pentru obligaţii de plată diferite) în mâinile mai multor terţi popriţi. Contul poprit poate fi deblocat în baza unei adrese emise de organul de executare, prin care acesta dispune desfiinţarea popririi“, au răspuns reprezentanții Bancpost, la întrebările GdS.
La fel se procedează în cazul oricărei persoane care se trezește cu conturile blocate. Pentru deblocarea conturilor, tot clientul este cel care aleargă de la instituția care a instituit poprirea și până la bancă, și invers. Trebuie ca respectivul client să obțină de la executor sau de la creditor un document de ridicare a popririi, pe care să îl aducă băncii, în cazul în care suma respectivă s-a achitat între timp de către debitor.

Cum se poate evita blocarea unui cont bancar în care se virează pensia

Dacă o persoană care are cont bancar dorește să evite blocarea contului de către un creditor, atunci poate să își închidă contul respectiv și să solicite Casei de Pensii plata pensiei la domiciliu. Soluția ar putea fi temporară. Totuși, în cazul în care executarea silită ajunge la CJP Dolj, atunci instituția instituie poprirea și poate reține o treime din pensia respectivei persoane, iar dacă există mai multe popriri, atunci se poate ajunge până la reținerea a jumătate din venitul net al pensiei debitorului, dar nu mai mult de jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS