17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncasări record din TVA la Fisc

Încasări record din TVA la Fisc

Firmele doljene au înregistrat mai mult TVA de plată către ANAF pe primele două luni ale anului, semn că afacerile au fost mai mari
Firmele doljene au înregistrat mai mult TVA de plată către ANAF pe primele două luni ale anului, semn că afacerile au fost mai mari

Fiscul doljean a încasat mai mult cu 14 milioane de lei din TVA pe primele două luni ale anului, după ce firmele și-au declarat afaceri mai mari și emit bon fiscal, susțin reprezentanții ANAF. Totuși, Fiscul a încasat la buget doar jumătate din cât au de plată firmele doljene.
Pe primele două luni ale anului 2015, încasările Finanțelor doljene din TVA au crescut spectaculos, față de aceeași perioadă a anului 2014, în special în luna ianuarie. Potrivit datelor furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, la solicitarea GdS, cumulat pe primele două luni din 2015, firmele doljene au plătit TVA la stat de 58 de milioane de lei, mai mult cu 14 milioane de lei față de aceleași prime două luni din 2014. În ianuarie, încasările Fiscului din TVA au fost record, dar în februarie au fost mai mici decât în februarie anul trecut. Cumulat pe cele două luni din 2015, creșterea sumelor plătite de firme la stat sub formă de TVA este evidentă.

Afaceri mai mari

Pentru a avea o imagine completă asupra afacerilor firmelor doljene am analizat sumele declarate la stat pe primele două luni ale anului de către firmele doljene către stat. Se observă că afacerile declarate au crescut pe primele două luni din 2015 față de aceeași perioadă din 2014.  Agenții economici din Dolj au declarat că au TVA de plată de 117 milioane de lei, pe când pe primele două luni din 2014 firmele doljene declaraseră 107 milioane de lei. Deci anul acesta s-a declarat TVA de plată către stat mai mare cu aproximativ zece milioane de lei față de primele luni din 2014, ceea ce înseamnă că au existat tranzacții de valori mai mari între firme. Totuși, și la sumele declarate se observă că cea mai mare TVA de plată către stat s-a înregistrat tot pentru luna ianuarie, în timp ce pe februarie au fost înregistrate scăderi ale sumelor declarate în 2015 față de 2014. Cumulat pe cele două luni reiese un plus de zece milioane de lei.

Fiscul a încasat doar jumătate din TVA declarată

Din cele 117 milioane de lei, Fiscul județean a încasat doar jumătate, respectiv 58 de milioane de lei. Situația a fost similară și în 2014, când din 107 milioane de lei declarate de firme ca TVA de plată, statul a încasat la termen doar 44 de milioane de lei. Reprezentanții Fiscului au precizat, în repetate rânduri, că sumele care nu sunt plătite la primele termene de plată trebuie achitate ulterior, iar firmele care au TVA de plată vor fi nevoite să achite majorări și penalități, dacă nu plătesc la timp.
Această realitate (că statul nu încasează la timp TVA datorată de firme) se găsește și la nivel național, ceea ce face ca încasarea efectivă a ANAF să fie de doar 16% grosso-modo, față de 24%, cât este efectiv taxa pe valoarea adăugată.
O situație exactă a încasărilor din TVA pe primul trimestru al anului se va putea cunoaște abia la sfârșitul lunii aprilie, când firmele vor declara și plăti inclusiv sumele datorate pe luna martie 2015.

Povestea… bonului fiscal

Anul acesta, magazinele, barurile, restaurantele și chiar unele frizerii și saloane au început să ofere clienților bonuri fiscale, ceea ce înseamnă că veniturile se fiscalizează. Rămâne de văzut la sfârșitul lunii aprilie cam ce venituri au înregistrat firmele doljene în plus pe primele trei luni din 2015 față de aceeași perioadă din 2014.
Fiscul susține că TVA încasată și declarată în plus față de aceeași perioadă a anului trecut s-ar datora modificărilor legislative în materie de bonuri fiscale. Reamintim faptul că inspectorii ANAF au posibilitatea să suspende activitatea unei firme dacă aceasta nu emite bon fiscal sau dacă în casieria unității există diferențe de încasări între ceea ce există în acte și banii efectivi din sertar.
„Creșterea încasărilor din TVA pe perioada menționată poate fi privită și prin influența modificărilor aduse la OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate electronice de marcat fiscale, de OUG nr. 10/2015 privind organizarea loteriei bonurilor fiscale, dar aceasta numai din perspectiva managementului oamenilor de afaceri care au acordat atenția cuvenită acestor modificări cu implicație nu numai în propria afacere, ci și în afacerile concurențiale, care au manifestat, deci, o preocupare în viziunea prognosticului de implementare a acestor modificări“, a declarat Bogdana Dragomirescu, șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj.
De asemenea, Fiscul susține că creșterea încasărilor din TVA s-a văzut de la firmele  mijlocii și mari, care vând către populație cea mai mare cantitate de marfă. „Precizăm că impactul modificărilor OUG nr. 28/1999 în privința bonului fiscal poate fi analizat, în speța indicată, numai și numai prin rezultatele activității economice a contribuabililor mici și mijlocii – cu vector orientat spre consumul populației“, a mai spus șefa AJFP Dolj.

Câștigătorii loteriei bonurilor, așteptați la fisc
Persoanele care dețin unul sau mai multe bonuri fiscale emise la 7 februarie, cu valori între 6,00 lei si 6,99 lei, se pot prezenta în urmatoarele 30 de zile la unitățile ANAF, cu bonurile în original și o copie a actului de identitate, premiile urmând să fie acordate în maxim trei luni. ANAF a organizat ieri Loteria Bonurilor Fiscale, iar premiul de un milion lei se va împărți la cei care au dus bonurile la fisc.

Se așteaptă ieftinirea alimentelor după scăderea TVA la 9%
Situația comparativă pe taxa pe valoarea adăugată se poate analiza până la mijlocul anului, când se așteaptă scăderea TVA la 9% la toate alimentele. Rămâne de văzut dacă această măsură se va transpune și în scăderea prețurilor unor astfel de produse. Consumatorul final speră ca reducerea TVA să se transpună într-o ieftinire a alimentelor. Acest aspect ține strict de comercianți, care pot ieftini mai mult sau mai puțin produsele, după ce ar scădea TVA, acest aspect fiind lăsat la latitudinea respectivelor firme. Unele firme pot să își majoreze profiturile, altele pot să reducă efectiv prețurile de vânzare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS