16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA mers la Craiova să îşi ia socrii de la spital şi a rămas fără permis auto

A mers la Craiova să îşi ia socrii de la spital şi a rămas fără permis auto

Un bărbat din Târgu Jiu a rămas fără permisul auto la Craiova, unde a mers să îşi ia socrii acasă de la Spitalul Militar. Este vorba de Constantin Mitruţă, care susţine că agentul de poliţie care i-a ridicat permisul, în zona Gării din Craiova, a făcut exces de zel. Alt cetăţean, aflat în aceeaşi situaţie şi verificat în acelaşi timp cu el, dar din Dolj, şi-a păstrat permisul auto. Motivul pentru care gorjeanul a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile este că nu a oprit la o trecere de pietoni, unde o persoană s-ar fi angajat în traversarea străzii. Gorjeanul Constantin Mitruță a povestit că, în dimineața zilei de 6 aprilie, s-a trezit cu un agent de poliţie în faţa maşinii, la trecerea de pietoni din zona Gării Craiova: „A sărit practic în fața mașinii și am oprit imediat la cererea imperativă a agentului de circulație. Am întrebat dacă am greșit cu ceva, fiind surprins, în primul rând, de atitudinea polițistului. Am fost stupefiat să aud că mi se impută faptul că nu am acordat prioritate pietonilor! Dar nu a fost nici un pieton, nu am încălcat nici o regulă de circulaţie. A mai oprit un şofer din Dolj căruia i-a dat drumul, apoi pe unul din Olt, căruia același agent de circulație i-a luat carnetul. Nu e posibil aşa ceva. Nu era nici un pieton pe trecere, iar când am cerut înregistrarea, polițiştii mi-au spus că e oprită. Îi voi da în judecată! Cum să minţi aşa, pe faţă? I-am rugat să nu facă asta, să nu-mi ia carnetul nevinovat, fiindcă vin de la spital. Soacra mea era bandajată, făcuse operație la ochi. Le-am spus că suntem înainte de Sfânta Sărbătoare de Paşti şi, prin asta, ei fac un păcat. Nu am avut cu cine să mă înţeleg. Mi-au luat permisul fără să am vreo vină. Înţeleg că au un target, dar aşa ceva nu am păţit niciodată! Este pur şi simplu un abuz! Poliţistul care mi-a luat permisul mi-a spus: «Du-te bă, unde vrei tu şi fă contestaţie, de-aia nu mai pot io»!“, a povestit şoferul.

„Nu a putut să-mi dovedească nimic“

Constantin Mitruță mai povestește că i-a solicitat agentului de poliţie înregistrarea video de pe camera maşinii de poliţie, dar filmarea nu exista: „Era un Logan de poliție cu cameră video montată. După ce m-a oprit în stilul despre care v-am spus, i-am zis agentului să-mi demonstreze cu ce am greșit, să-mi arate pe cameră cum sunt eu vinovat. Mi-a spus că nu e obligat să-mi arate înregistrarea video. Atunci, i-am zis să-mi arate locul unde a fost pietonul, un martor care a văzut pietonul, o dovadă, ceva, fiindcă eu n-am văzut nici un pieton pe trecere. S-a dus în Logan, pentru că ploua, să-mi scrie procesul-verbal. După un timp, a sărit din mașină și l-a oprit pe unul de Dolj, dar apoi acesta a fost lăsat să plece. Apoi, a sărit iar din Logan și a oprit un șofer din Olt și atunci am auzit cu urechile mele: «Ce faceți domne’, slalom printre pietoni?» Iar omul i-a răspuns: «Printre ce?» «Printre pietoni!», îi zice polițistul. Bietul om din Olt se uita în stânga, se uita în dreapta, nici pomeneală de pietoni. I-a luat carnetul și lui“, a mai povestit gorjeanul.

Va face contestaţie

Constantin Mitruță a mai spus că va contesta procesul-verbal prin care a fost sancţionat şi aşteaptă ca agenţii de poliţie să îi arate în instanţă cu ce a greşit. „L-am rugat să-mi dea orice amendă, pentru centură, dar mi-a spus că nu poate fiindcă o aveam, pentru orice, dar să nu-mi ia permisul. M-a întrebat: «Semnați procesul-verbal?» I-am spus că nu, fiindcă sunt nevinovat. Apoi, n-a mai vrut să-mi dea procesul-verbal și mi-a spus că mi-l dă doar dacă îl semnez. Păi, îmi trebuia procesul-verbal pentru că o să fac contestație la Judecătorie, cum să nu mi-l dea… Polițistul insista să-l semnez ca să mi-l dea. Până la urmă, i-am zis: «Bine domne: să scrieți acolo că nu recunosc fapta» și așa am primit procesul-verbal. Este clar că astfel de agenți stau la pândă. Pe cine văd cu o mașină mai modestă, – eu conduceam un Matiz – și mai ales dacă sunt și din alt județ, îi ard! Că-s vinovați sau nu, nu mai contează! Pur și simplu iau banii oamenilor degeaba! Acum, ce să fac? Am plătit deja onorariul avocatului, fac contestație și merg mai departe cu acest agent, în justiție“, a mai spus Constantin Mitruță.

Ce spun polițiștii doljeni

Întrebați despre această situație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au explicat pentru Gazeta de Sud că polițiștii de la Rutieră nu sunt obligați să le arate șoferilor înregistrările aparatului radar. Acest lucru se poate face însă la solicitarea instanței, după ce șoferul nemulțumit contestă sancțiunea primită. „Pe 6 aprilie, polițiștii Biroului Rutier Craiova au organizat o acțiune pe linia prevenirii accidentelor rutiere cauzate de neacordarea de prioritate pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii. În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002, abaterile la regimul circulației se constată de către polițiștii rutieri fie direct, cum a fost și în acest caz, fie printr-un mijloc tehnic certificat și verificat metrologic, cum ar fi aparatul radar. În situația în care abaterea este constatată cu ajutorul unui mijloc tehnic, polițistul nu este obligat să-i arate conducătorului auto înregistrarea. Acest lucru se realizează numai la solicitarea instanței de judecată. Dacă nu este de acord cu măsura luată de polițistul rutier, conducătorul auto poate formula în termenul legal o contestație la Judecătoria Craiova“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS