Statul a legalizat bacșișul la ghișee

În timp ce cetățenii spun că nu pot plăti o amendă de 97,5 lei la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe din Craiova, instituția ne comunică oficial că aplică un articol din Codul de procedură fiscală abrogat din 2006 (Foto: GdS)
Autori


Primăria Craiova încasează amenzile de la oameni rotunjind în sus sumele de 50 de bani la un leu, și nu în jos, așa cum prevăd Normele de aplicare a Codului Fiscal. În ziua în care GdS a publicat articolul legat de rotunjirile în sus, primăria a trimis un comunicat în care era invocată altă lege după care se rotunjesc în sus fracțiunile de leu. Numai că articolul din Codul de procedură fiscală după care primăria spune că le-ar încasa banii oamenilor este abrogat de nouă ani. Și la unitățile ANAF se rotunjesc fracțiunile la leu tot în sus și nu se dă rest contribuabililor.

Un cetățean ne-a sesizat la redacție că nu poate să plătească fix amenda de 97,5 lei, în 48 de ore de la întocmirea procesului-verbal, din cauză că la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din Craiova omului i s-a refuzat să i se încaseze suma exactă, ci a fost pus să achite cu 50 de bani mai mult. Cititorul GdS a precizat că le-a cerut funcționarilor să îi încaseze 97 de lei și nu 98, dar aceștia au refuzat, pe motiv că nu le permitea sistemul. Inițial, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, ne comunicase că instituția le reține oamenilor 50 de bani în plus în baza „Normelor de aplicare a Codului Fiscal, respectiv HG nr. 44/2004, care prevede acest lucru la punctul 15“. Doar că Normele respective prevăd exact invers de cum ne comunicase DIT Craiova, respectiv că fracțiunile de 0,50 lei inclusiv se neglijează, deci oamenilor cu amenzi de 97,5 lei trebuie să li se rețină 97 de lei, în loc de 98, potrivit legii fiscale, care are o prevedere clară în acest sens, legat de impozitele și taxele care ajung la bugetele locale. HG nr. 44/2004, normele pentru art. 248 din Codul Fiscal „Impozite și taxe locale“, prevăd la punctul 15, alineatul (1): „Impozitele şi taxele locale anuale se calculează prin rotunjire, în sensul că fracţiunile sub 0,50 lei inclusiv se neglijează, iar ceea ce depăşeşte 0,50 lei se întregeşte la un leu, prin adaos. Rotunjirea se aplică la fiecare tip de creanţă în parte, respectiv creanţă principală sau creanţă accesorie“.

Primăria aplică un articol din Codul de procedură abrogat din 2006?

În ziua apariției articolului în GdS, cu titlul „Craiovenii, obligați să plătească bacșiș la Impozite și Taxe?“, primăria s-a răzgândit în privința legii pe care o aplică atunci când rotunjește sumele percepute craiovenilor. Printr-un comunicat de presă transmis de Biroul de presă, municipalitatea le transmite craiovenilor că pentru încasarea amenzilor care se plătesc în 48 de ore, Direcția de Impozite și Taxe face o serie de precizări, respectiv spune că se aplică în acest caz articolul 1 din OUG nr. 59/2005, pe care DIT îl redă integral în comunicatul de presă, astfel: „Art. 1. 1. Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv. Prevederile art. 82 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător“.

Numai că, în realitate, articolul invocat de primărie nu mai există de mulți ani în forma prezentată de municipalitate în comunicatul de presă amintit, mai exact nu mai există forma aceasta din 23.01.2006. Inclusiv articolul nominalizat de primărie din Codul de procedură fiscală care le-ar da dreptul să încaseze mai mult de la cetățeni rotunjind fracțiunile în sus, de la 0,50 de lei la un leu nu mai există în Codul de procedură fiscală din 2006. Acel alineat din art. 82 referitor la rotunjiri a fost abrogat încă din 2006. La ora actuală, art. 82 din Codul de procedură fiscală are alt conținut ce se referă la forma și conținutul declarației fiscale. Și articolul 83, care la un moment dat a conținut un alineat referitor la rotunjire, are alt conținut în prezent.

Și Fiscul rotunjește sumele contribuabililor la leu

Faptul că s-a abrogat acel articol din Codul de procedură fiscală este confirmat și de ANAF. Reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova ne-au răspuns la întrebările legate de rotunjirea fracțiunilor de 50 de bani, dar în sus, la leu, potrivit prevederilor legale, astfel: „Aceste prevederi din Codul de procedură fiscală au fost în vigoare până la 23.01.2006, data intrării în vigoare a Legii nr. 15/11.01.2006 pentru aprobarea OUG nr. 59/2005, când art. 1, alin. (1), din acest ultim act normativ a fost modificat astfel: «(1) Începând cu 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc și se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracțiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani și prin majorare când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari. Impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat, cu excepția celor reținute la sursă, altele decât cele aferente veniturilor salariale, în moneda nouă, cu valori mai mici de un leu se întregesc la leu», iar alin. (3) al art. 82 din Codul de procedură fiscală a fost abrogat“.


În cazul Fiscului, nu există alte prevederi în Codul fiscal și în normele de aplicare ale acestuia privind rotunjirea impozitelor și taxelor la leu, drept urmare unitățile ANAF aplică prevederile OUG nr. 59/2005, aprobate prin Legea 15.2006, în forma de mai sus, spun reprezentanții DGRFP Craiova. Cu alte cuvinte, contribuabilii care ar avea de plată sume cu fracțiuni de leu trebuie să știe că pentru ceea ce trece de 50 de bani inclusiv, Fiscul le încasează un leu. De asemenea, și declarațiile fiscale trebuie completate fără subdiviziuni ale leului.

Legea fiscală trebuie aplicată cu prioritate

În cazul impozitelor și taxelor locale și alte venituri ale bugetelor locale s-ar putea naște o dilemă, pentru că există două acte normative care reglementează același lucru, dar ușor diferit (la sumele de fix 50 de bani). Ce act normativ aplică Primăria Craiova atunci când trebuie să încaseze amenzi de la populație și să le rotunjească: Codul fiscal ale cărui norme spun că fracțiunile de până la 50 de bani inclusiv se neglijează sau o ordonanță (aprobată prin lege) care spune că doar ceea ce este sub 50 de bani se neglijează, iar ce depășește 50 de bani inclusiv se adaugă la leu?

Răspunsul este dat de chiar legea fiscală, care spune explicit că în materie de fiscalitate se aplică cu prioritate prevederile Codului Fiscal în fața oricăror alte legi. Art. 1 din Legea nr. 571/2003 modificată și actualizată prevede la alineatul 3 următoarele: „(3) În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal“.

În cazul unităților ANAF se aplică OUG nr. 59, din cauză că nu există prevedere expresă în Codul fiscal sau în normele de aplicare care să reglementeze această situație a rotunjirii. În ceea ce privește impozitele, taxele și alte venituri la bugetele locale, sumele fracționate se rotunjesc în minus, până la 50 de bani inclusiv, pentru că se aplică, cu prioritate, Codul fiscal. GdS a contactat un avocat pe această temă, care a confirmat că în situația de față se aplică prevederile Codului fiscal în fața altor acte normative. Cu alte cuvinte, indiferent de situație, cetățenii care își achită impozite și taxe către ANAF și Direcția de Impozite și Taxe Craiova tot nu pot să achite exact cât face suma cu fracțiuni ale leului, pentru că organele statului nu îi vor da rest contribuabilului, ba chiar îi vor încasa mai mult decât face birul către stat, de la caz la caz.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 9 aprilie 2015

Actualitate

» Pastorală la Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos
» Masa de Paşte îi costă pe români cel puţin 400 de lei
» Traficul în perioada Paştelui va fi monitorizat în paralel în România, Ungaria şi Bulgaria
» Olt: Un elev din Slatina a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Agricultură
» Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DIICOT
» România primește de la UE 8,5 milioane de euro pentru inundațiile din 2014
» Prognoza meteo pentru vineri, în ţară şi la munte
» Horia Georgescu, fostul şef ANI, trimis în judecată pentru corupţie

Publireportaj

» La Cişmea Mârşani redeschide sezonul escapadelor în natură
» Asfaltarea drumurilor comunale, prioritatea administraţiei din Gângiova
» 2015 vine cu investiţii numeroase în comuna Işalniţa

Dolj

» „Săptămâna Patimilor“ pentru comercianții doljeni
» În prag de Sărbători: Craiovenii au dăruit cadouri celor patru copilaşi ai familiei Ioniţă
» Locuințe sociale după ani de așteptare
» Programul mijloacelor de transport în comun în perioada Sărbătorilor de Paşte
» Craiovenii din Lăpuș vor avea, în sfârșit, o piață
» Repararea BMW-ului X6, scandal cu repetiție
» În prag de sărbători: Fundaţia Gazeta de Sud şi Ford România, gest umanitar
» A mers la Craiova să îşi ia socrii de la spital şi a rămas fără permis auto
» Băgați în spital de un șofer urmărit de polițiști
» Craiova: Două reprezentaţii “Fata babei şi fata moşneagului” la Teatrul Colibri, în “Săptămâna Altfel”
» Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu i-a binecuvântat pe deținuții din Penitenciarul Craiova
» Dolj: Un bărbat a murit după ce a fost prins sub un tractor
» Măsuri de prevenire a incendiilor în perioada Sărbătorilor de Paşte
» Dolj: Arme deținute ilegal, identificate de polițiști în comuna Almăj
» Craiova: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada Sărbătorilor de Paşte
» Dolj: Prins de jandarmi în timp ce pescuia cu unelte interzise
» Craiova: Concert caritabil pentru o elevă a Liceului “Marin Sorescu”

Gorj

» Sărbători Pascale la Rânca
» Festivaluri de creaţie umoristică şi literatură
» Gorj: Atelier de lucru la Rânca în cadrul concursului “Profesiile Viitorului” – Elevul Edi
» Clubul Pandurii îşi deschide magazin la mall-ul din Târgu Jiu

Olt

» Serviciu de permanenţă la ITM Olt în zilele de Paşte

Mehedinţi

» Jandarmii mehedinţeni ajută persoanele nevoiaşe în preajma Sarbătorilor Pascale
» Mehedinţi: Prins în trafic cu bunuri de aproximativ de 10.000 de euro, fără documente

Sport

» „Aleargă Mielul“ de Paște în parc
» „Școala Altfel“, cu Pro EFS
» Pascu: Jucătorii au fost crispați
» 16 medalii pentru sportivii de la Washi Craiova
» Jucați fără teamă!
» Doljenii vor să-și „ciocnească” adversarii
» Pandurii şi Astra şi-au împărţit punctele
» Handbal (f) – România și-a aflat adversarele din preliminariile CE-2016

Bani & Afaceri

» Propuneri pentru modificarea regulamentului de funcţionare al ANAF: activitatea firmelor ar putea fi suspendată abia după a doua abatere
» Moneda euro a coborât la minimul ultimelor şapte luni şi jumătate
» Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut cu 0,6%

Educatie

» Sindicatele independente din învăţământ, la ceas aniversar

Magazin

» Horoscop
» Muzeul de ciocolată din Köln
» Bancul zilei

Top