10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Militar Craiova, tot mai solicitat

Spitalul Militar Craiova, tot mai solicitat

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova este o unitate sanitară unde sunt tratați anual mii de pacienți. Secțiile Chirurgie Generală și Oftalmologie sunt cele mai solicitate, iar aici ajung pacienți din întreaga Oltenie. Deși ne-am putea gândi că în acest spital sunt tratați numai militarii, de fapt, 75% dintre pacienți sunt civili.

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova este una dintre unitățile medicale de bază ale Olteniei. În clădirea impunătoare, formată din mai multe pavilioane, sunt tratați oameni veniți din întreaga regiune. Numărul bolnavilor care ajung în acest spital este din ce în ce mai mare. În 2014, aici au fost spitalizați aproape 9.300 de pacienți. Peste 6.800 de bolnavi au beneficiat de spitalizate continuă și în jur de 2.500 de spitalizare de zi. Numărul crescut al bolnavilor care aleg să se trateze în Spitalul Militar se datorează și faptului că au fost înființate specialități și compartimente noi. Spitalul Militar are și ambulatoriu integrat. În 2014, numărul consultațiilor a ajuns la 91.000. 75% dintre cei care se adresează spitalului nu sunt militari.

Mii de pacienți operați în secțiile de chirurgie

În spatele clădirilor-pavilon ale spitalului se află secțiile în care zeci de pacienți așteaptă o șansă la viață. „Chirurgia Generală este o clinică universitară bine cotată nu doar pe partea universitară, ci și pe partea medicală. Aici lucrează mulți medici și adresabilitatea este mare. De multe ori, pentru că numărul bolnavilor este mare ajungem la depășirea programului operator ca să se poată face față cerințelor. În 2014, de exemplu, numărul pacienților care au fost internați și operați a fost aproape de 2.000. Și la Oftalmologie adresabilitatea este foarte mare. Dr. Bârjoveanu este singurul medic oftalmolog care lucrează aici. Numărul operațiilor este în creștere în această clinică și atinge de multe ori cifre care par imposibile pentru un om. În viitor, o să mai aducem un medic. Și în Policlinică sunt tot timpul liste de așteptare și este aglomerație la cabinetul de Oftalmologie. În secție se ajunge și la 120, 150 de operații pe lună“, explică colonel dr. Vlădaia Iovan, comandant al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“.

Ecograful și aparatura radiologică, priorități

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Stefan Odobleja“ are nevoie de aparatură radiologică modernă și de încă un ecograf, lucruri pe care urmează să le primească în perioada următoare. „Din punctul de vedere al aparaturii nu pot spune că stăm foarte bine, dar nu stăm nici rău. E bine că nu avem zone în care lipsa acesteia să ne blocheze activitatea. Avem posibilitatea să facem anumite investigații de vârf. Avem computerul tomograf, în 2014 a avut nevoie de înlocuirea unor componente care se învechiseră. Am reușit să-l aducem pe linia de plutire și chiar să-i îmbunătățim performanțele. În cazul laboratoarelor de analize am lărgit paleta investigațiilor pe care le putem face, dar multă lume nu știe că se pot face investigații și aici. Urmează să primim aparatură radiologică modernă. În planul pe 2015 este și achiziționarea unui ecograf cu performanțe bune pe parte cardiacă. A fost aprobat și, cel puțin teoretic, avem siguranța achiziționării“, mai precizează colonel dr. Vlădaia Iovan

Din fonduri proprii vor un nou laparoscop

Pe lângă finanțarea primită de la Ministerul Apărării Naționale, spitalul militar își completează veniturile din diferite activități cu plată. Din acești bani, medicii speră să achiziționeze o linie laparoscopică pentru chirurgie. „Avem la momentul actual două laparoscoape, unul nou și unul care mai scârțâie. Am vrea totuși să ne bazăm pe unul nou“, spune colonel dr. Vlădaia Iovan.
Deficitul de cadre medicale este o problemă care se resimte din ce în ce mai mult în spitalele din România. „Pleacă și de la noi oameni acolo unde li se oferă condiții mai bune. Dar există și cereri ca medicii să vină la noi. Atunci când au fost examene pentru ocuparea anumitor posturi, numărul candidaților a fost peste așteptările mele. Urmează să aducem un medic urolog și să deschidem Departamentul de Urologie“, adaugă colonel dr. Vlădaia Iovan.
Condițiile de cazare și igienizarea sunt mulțumitoare pentru pacienți. „Din punct de vedere al condiților de cazare, stăm foarte bine. Pacienții apreciază în mod deosebit partea de cazare la noi, dar și mâncarea. În plus, sistemul spitalului este pavilionar, situat practic într-un parc, ceea ce oferă un ambient relaxant atunci când ieși din atmosfera salonului. Ba chiar, spunea cineva, la noi nici nu miroase a spital“, mai spune colonel dr. Vlădaia Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS