10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea Aeroportului din Bănie, extinsă cu 200 de locuri

Parcarea Aeroportului din Bănie, extinsă cu 200 de locuri

Extinderea parcării Aeroportului Craiova urmează  să fie realizată în continuarea celei existente din zona  terminalului Sosiri (Foto: Anca Ungurenuş)
Extinderea parcării Aeroportului Craiova urmează
să fie realizată în continuarea celei existente din zona
terminalului Sosiri (Foto: Anca Ungurenuş)

Parcarea de autovehicule a Aeroportului Craiova va fi mărită. Această decizie a fost luată ca urmare a intensificării traficului aerian și a creșterii numărului de autovehicule care vin să aducă sau să aștepte călători. Din vară, numărul curselor va crește nu numai cu cele patru zboruri către destinații turistice din Grecia și Turcia, ci și cu încă două zboruri către Londra.

Faptul că Aeroportul Craiova se dezvoltă încontinuu este un lucru care a adus și necesitatea extinderii spațiilor de parcare pentru autovehicule. Investiție prevăzută încă de la începutul anului în bugetul Consiliului Județean (CJ) Dolj, extinderea parcării Aeroportului din Bănie se va realiza în continuarea celei existente din zona „Sosiri“ și va aduce în plus 200 de locuri de parcare, pe o suprafață de aproximativ 4.400 mp. Licitația a fost demarată de CJ Dolj, iar valoarea estimată a contractului este de 708.582 de lei fără TVA.

Lipsa spațiilor de parcare, un pericol

În acest contract este prevăzută și proiectarea, care include, printre altele, studiul de fezabilitate, documenta­țiile pentru obținerea avizelor necesare, dar și elaborarea în sine a proiectului tehnic și asistența tehnică. Conform caietului de sarcini, parcarea urmează să fie supravegheată video, cu minimum patru camere de luat vederi cu rotire la 360 de grade, care vor funcționa 24 de ore din 24. Totodată, în proiect este inclus și iluminatul exterior.
„În prezent, lipsa spațiilor destinate parcării acestor autoturisme prezintă un real pericol pentru traficul ce se desfășoară atât pe drumul național (Calea București), cât și în apropierea incintei aeroportului, mai ales la orele de îmbarcare-debarcare aeronave. (…) Ținând cont de faptul că prognozele de trafic pentru viitor arată creșteri semnificative ale traficului pe aeroport, ceea ce determină un trafic intens al autoturismelor, este necesară și oportună extinderea spațiilor existente“, se motivează în documentația de atribuire. Reamintim că, în anul 2014, Aeroportul Craiova a fost tranzitat de aproximativ 140.000 de pasageri, față de circa 40.000 în anul 2013, iar pentru anul 2015 se previzionează un număr de 200.000 de pasageri.

Se mărește numărul zborurilor către Londra

După cum Gazeta de Sud a relatat în mai multe rânduri, numărul pasagerilor va crește în acest an și odată cu inaugurarea a patru zboruri: două către Antalya – efectuate de doi operatori diferiți, unul din România și unul din Turcia -, dar și alte două zboruri către Grecia, în Creta și Rhodos – operate de o companie greacă. Aceste curse vor începe de la 1 iunie. Primele se vor închide la sfârșitul lui septembrie, iar ultimele două la jumătatea lui octombrie.
Dincolo de aceste patru noi zboruri, important este că, din 17 iunie, cursele către Londra se vor intensifica. Dacă în prezent există, către capitala Marii Britanii, trei zboruri, în zilele de marți, joi și sâmbătă, de la data amintită, acestea vor deveni cinci pe săptămână. Cele două zboruri vor fi efectuate duminica și miercurea, cu a doua aeronavă a companiei care are bază operațională pe Aeroportul Craiova, Wizz Air.

Reabilitarea pistei aeroportului, la a doua strigare

În paralel cu licitația pentru extinderea parcării Aeroportului Craiova se mai desfășoară altă procedură de achiziție foarte importantă pentru instituție. Este vorba de a doua licitație pentru reabilitarea infrastructurii de mișcare, adică pista aeroportului. Aceasta are o valoare estimată de 84 de milioane de lei fără TVA și este o investiție finanțată din fonduri europene. Fiind finanțată din fonduri europene, lucrarea ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului. Prima licitație pentru acest obiectiv a fost anulată, după contestații și drumuri în instanță, din cauză că firmele care au participat la procedură nu au îndeplinit criteriile de calificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS