„De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie“

Ieri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj au adus în atenție problema siguranței alimentare (Foto: Lucian Anghel)


Alimentația noastră nu mai păstrează nimic din produsele naturale și sănătoase care existau pe masa bunicilor. Tehnica tot mai sofisticată apărută în industria alimentară și goana după producție fac ca alimentele pe care le consumăm zilnic să fie pline de chimicale și lipsite de substanțe hrănitoare.

Alimentele care au rolul să ne furnizeze zilnic energia de care avem nevoie conțin E-uri, sunt modificate genetic, transformându-se tot mai mult în bombe chimice care treptat fac rău organismului. Deși pare greu de crezut, și multe feluri de pâine pot să fie un amestec de conservați și amelioratori. Problema alimentației greșite este o temă larg dezbătură la nivel mondial. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, care se sărbătorește pe 7 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ales să promoveze siguranţa alimentaţiei, întrucât bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a două milioane de persoane, dintre care mulți sunt copii. În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii din acest an are sloganul „De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie“, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au organizat ieri o dezbatere pe această temă. De produsele alimentare pe care le consumăm zilnic depinde sănătatea noastră. Siguranța alimentară presupune asigurarea calității produselor din momentul apariției în fabrică până când acestea ajung în farfurie.

Animale sănătoase, produse alimentare bune

Produsele alimentare sunt sigure dacă animalele de la care provin sunt sănătoase. Toate animalele și toate produsele obținute de la animale trebuie să întrunească anumite cerințe stricte de sănătate, înainte de a fi comercializate. Animalele importate sau comercializate în Uniunea Europeană trebuie să fie identificabile, adică să fie înregistrate, marcate și însoțite de un pașaport. Nu este suficient ca animalele să fie sănătoase. Este important ca acestea să nu fie supuse unor dureri sau suferințe. Cercetările științifice au demonstrat că stresul fizic cauzat de condiții improprii de creștere, transport și sacrificare pot afecta negativ atât sănătatea animalelor, cât și calitatea cărnii obținute prin sacrificarea acestora.

Contaminarea chimică înseamnă boală

Uneori, este aproape imposibil să ne ferim de alimentele cu probleme. Hrana poate să se contamineze în orice moment al producţiei şi distribuţiei, dar responsabilitatea primară le revine producătorilor de alimente.

Bolile transmise prin alimente sunt infecţii sau intoxicaţii cauzate de bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice introduse în organism prin ingestia alimentelor contaminate. Germenii patogeni din alimente pot cauza boli diareice severe sau infecţii grave, inclusiv meningită, cu dizabilităţi pe termen lung şi chiar deces. Contaminarea chimică poate determina intoxicaţii acute sau boli cronice, cum ar fi patologia canceroasă.

În România, în 2013 au fost raportate 4.186 de cazuri de hepatita A


Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare“, este o infecție a ficatului cauzată de ingerarea alimentelor și a apei contaminate. În România, în 2013 au fost raportate 4.186 de cazuri de hepatită A. Cea mai mare incidenţă s-a înregistrat la grupa de vârstă cinci-nouă ani. „Regulile de igienă sunt extrem de importante. Este esențial să ne spălăm pe mâini pentru a reduce numărul de îmbolnăviri. Important este și să separăm alimentele crude de cele preparate. La fel de important este să preparăm alimentele foarte bine. Aici mă gândesc la ouă, fructe de mare, carne de pasăre. Și apa este foarte importantă, iar când nu avem certitudinea că este sigură calitativ, mai bine bem apă îmbuteliată sau o fierbem și o răcim“, atrage atenția dr. Narcisa Dinică, reprezentant al DSP Dolj.

Mare grijă la prepararea mâncării

Modul de preparare a alimentelor este esențial în menținerea sănătății. Pentru că puiul poate avea salmonella, trebuie să fie mereu pătruns. Și porcul trebuie bine gătit din cauza pericolului viermilor intestinali. Și orezul poate conține bacillus cereus, ceea ce înseamnă că trebuie consumat imediat după gătire. Altfel, trebuie păstrat în frigider.

În 2013, în România au fost raportate Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile 105 focare de toxiinfecţii alimentare, dintre care 48 focare colective şi 57 focare familiale. Cele mai multe focare au fost raportate de judeţele Constanţa, Bihor, Neamţ şi Suceava.

Pentru educația și conștientizarea populației, DSP Dolj împreună cu Ministerul Sănătății demarează de patru ani programul „Viața“. Medicii derulează în cadrul acestuia acțiuni de informare în grădinițe, școli și licee.

Noi mențiuni pe etichetele pentru produsele din carne

De la 1 aprilie 2015, pe etichetele produselor din carne de porc, oaie, capră sau pasăre trebuie să fie trecute obligatoriu țara și locul de producție. Până la această dată, precizarea era obligatorie doar pentru carnea de vită. Măsura a fost introdusă prima dată după apariţia „bolii vacii nebune“. În Uniunea Europeană sunt produse anual 45 de milioane de tone de carne.Comenteaza acum

Alte stiri

20 iulie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec Berbecii își doresc să fie mai aproape de familie și prieteni. Vor afla zilele acestea cine îi iubește cu adevărat, la bine și la greu. Sunt mai sensibili în această perioadă, așa că cei dragi trebuie să îi menajeze
19 iulie 2018

Horoscop

Berbec Vă cam jucaţi cu opţiunile, pentru că sunt în număr mare, ceea ce vă inspiră sentimentul că, orice aţi alege, tot bine va fi. Priviţi cu un dram de inocenţă şi naivitate ce se petrece în jur şi sunteţi

Sumarul ediției de marţi, 7 aprilie 2015

Actualitate

» TVA scade la 9% pentru toate produsele alimentare
» Guvernul a aprobat Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România – 2020
» Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de senator
» Programul magazinelor în perioada Sărbătorilor de Paşte
» Gheorghe Ştefan, arestat la domiciliu. Decizia poate fi contestată de procurori
» George Copos, eliberat condiționat din închisoare
» Proiectul de lege pentru simplificarea adopției a fost finalizat
» Circulaţia trenurilor în perioada Sărbătorilor Pascale

Local

» Mehedinţi: Poliţiştii la “Şcoala Altfel” din Vânju Mare

Dolj

» Start la construirea cartierului chinezesc din Craiova
» În prag de sărbători, o familie are nevoie de sprijinul nostru: Patru copilaşi trăiesc la lumina lumânărilor
» „Blonda senzuală“, condamnată definitiv
» Alte investiții la Spitalul de urgență Craiova: Ginecologia și Urologia, reparate cu 1,5 milioane de lei
» Lecție de nutriție la Grădinița „Petrache Poenaru“
» Universitatea din Craiova va avea o nouă cantină de trei milioane de lei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Donație de carte
» Lecție de nutriție la Grădinița „Petrache Poenaru“
» Rotunjiri „la leu“
» Craiova: Caravana Antidrog poposeşte la Şcoala “Sf. Gheorghe”
» Porţi deschise la ISU Dolj, pentru programul “Şcoala Altfel”
» Pietonii indisciplinaţi, amedaţi de poliţiştii craioveni
» Elevii craioveni au vizitat sediile jandarmeriei
» Condamnată pentru trafic de persoane, introdusă în arestul IPJ Dolj
» Ambasadorul Chinei la Craiova: Putem consolida colaborarea la nivel central şi local
» Craiova: Acţiune caritabilă pentru copiii Centrului social “Best Life”
» Craiova: Cartea “Familia”, lansată la Aman

Gorj

» CEO nu înregistrează datorii
» Ajutor pentru un băieţel bolnav de leucemie
» „Şcoala altfel“ la Salvamont
» Competiţie de off-road extrem cu echipaje din cinci ţări
» Jiul a fost populat cu 10.000 de peşti
» Iarna nu se lasă dusă de la Rânca
» Ajutor guvernamental de urgenţă pentru 138 de familii sau persoane singure
» Kilogramul de carne de miel costă 25 de lei în pieţele din Gorj
» Gorj: Măcelăria din Piaţa Centrală din Târgu Jiu, amendată de DSVSA
» Gorj: Copii ajutaţi de drumari să coboare din staţiunea Rânca 
» Gorj: Tractorist mort în râul Şuşiţa

Mehedinţi

» Mehedinţi: Poliţiştii au adus iepuraşul mai devreme pentru micuţii din Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilități

Sport

» Alb-albaştrii, ce victorie!
» Profesoara care îi face pe copii să iubească atletismul
» Voleibaliștii craioveni atacă trofeul Cupei României
» Fotbal – România U18 a învins naţionala similară a Danemarcei
» Fotbal – Alb-albaștrii au făcut spectacol cu Universitatea Cluj

Bani & Afaceri

» Guvernul alocă 200 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor
» Fonduri suplimentare pentru plata titlurilor executorii
» Ponta: TVA la produsele agroalimentare va fi 9% începând cu data de 1 iunie 2015

Sanatate

» Avertisment OMS: Numărul îmbolnăvirilor din cauza chimicalelor din alimente trebuie să fie un semnal de alarmă

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top