10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie“

„De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie“

Ieri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj au adus în atenție problema siguranței alimentare (Foto: Lucian Anghel)
Ieri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj au adus în atenție problema siguranței alimentare (Foto: Lucian Anghel)

Alimentația noastră nu mai păstrează nimic din produsele naturale și sănătoase care existau pe masa bunicilor. Tehnica tot mai sofisticată apărută în industria alimentară și goana după producție fac ca alimentele pe care le consumăm zilnic să fie pline de chimicale și lipsite de substanțe hrănitoare.

Alimentele care au rolul să ne furnizeze zilnic energia de care avem nevoie conțin E-uri, sunt modificate genetic, transformându-se tot mai mult în bombe chimice care treptat fac rău organismului. Deși pare greu de crezut, și multe feluri de pâine pot să fie un amestec de conservați și amelioratori. Problema alimentației greșite este o temă larg dezbătură la nivel mondial. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, care se sărbătorește pe 7 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ales să promoveze siguranţa alimentaţiei, întrucât bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a două milioane de persoane, dintre care mulți sunt copii. În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii din acest an are sloganul „De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie“, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au organizat ieri o dezbatere pe această temă. De produsele alimentare pe care le consumăm zilnic depinde sănătatea noastră. Siguranța alimentară presupune asigurarea calității produselor din momentul apariției în fabrică până când acestea ajung în farfurie.

Animale sănătoase, produse alimentare bune

Produsele alimentare sunt sigure dacă animalele de la care provin sunt sănătoase. Toate animalele și toate produsele obținute de la animale trebuie să întrunească anumite cerințe stricte de sănătate, înainte de a fi comercializate. Animalele importate sau comercializate în Uniunea Europeană trebuie să fie identificabile, adică să fie înregistrate, marcate și însoțite de un pașaport. Nu este suficient ca animalele să fie sănătoase. Este important ca acestea să nu fie supuse unor dureri sau suferințe. Cercetările științifice au demonstrat că stresul fizic cauzat de condiții improprii de creștere, transport și sacrificare pot afecta negativ atât sănătatea animalelor, cât și calitatea cărnii obținute prin sacrificarea acestora.

Contaminarea chimică înseamnă boală

Uneori, este aproape imposibil să ne ferim de alimentele cu probleme. Hrana poate să se contamineze în orice moment al producţiei şi distribuţiei, dar responsabilitatea primară le revine producătorilor de alimente.
Bolile transmise prin alimente sunt infecţii sau intoxicaţii cauzate de bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice introduse în organism prin ingestia alimentelor contaminate. Germenii patogeni din alimente pot cauza boli diareice severe sau infecţii grave, inclusiv meningită, cu dizabilităţi pe termen lung şi chiar deces. Contaminarea chimică poate determina intoxicaţii acute sau boli cronice, cum ar fi patologia canceroasă.

În România, în 2013 au fost raportate 4.186 de cazuri de hepatita A

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare“, este o infecție a ficatului cauzată de ingerarea alimentelor și a apei contaminate. În România, în 2013 au fost raportate 4.186 de cazuri de hepatită A. Cea mai mare incidenţă s-a înregistrat la grupa de vârstă cinci-nouă ani. „Regulile de igienă sunt extrem de importante. Este esențial să ne spălăm pe mâini pentru a reduce numărul de îmbolnăviri. Important este și să separăm alimentele crude de cele preparate. La fel de important este să preparăm alimentele foarte bine. Aici mă gândesc la ouă, fructe de mare, carne de pasăre. Și apa este foarte importantă, iar când nu avem certitudinea că este sigură calitativ, mai bine bem apă îmbuteliată sau o fierbem și o răcim“, atrage atenția dr. Narcisa Dinică, reprezentant al DSP Dolj.

Mare grijă la prepararea mâncării

Modul de preparare a alimentelor este esențial în menținerea sănătății. Pentru că puiul poate avea salmonella, trebuie să fie mereu pătruns. Și porcul trebuie bine gătit din cauza pericolului viermilor intestinali. Și orezul poate conține bacillus cereus, ceea ce înseamnă că trebuie consumat imediat după gătire. Altfel, trebuie păstrat în frigider.
În 2013, în România au fost raportate Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile 105 focare de toxiinfecţii alimentare, dintre care 48 focare colective şi 57 focare familiale. Cele mai multe focare au fost raportate de judeţele Constanţa, Bihor, Neamţ şi Suceava.
Pentru educația și conștientizarea populației, DSP Dolj împreună cu Ministerul Sănătății demarează de patru ani programul „Viața“. Medicii derulează în cadrul acestuia acțiuni de informare în grădinițe, școli și licee.

Noi mențiuni pe etichetele pentru produsele din carne

De la 1 aprilie 2015, pe etichetele produselor din carne de porc, oaie, capră sau pasăre trebuie să fie trecute obligatoriu țara și locul de producție. Până la această dată, precizarea era obligatorie doar pentru carnea de vită. Măsura a fost introdusă prima dată după apariţia „bolii vacii nebune“. În Uniunea Europeană sunt produse anual 45 de milioane de tone de carne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS