17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Monica Anghel, invitată special la ediţia a III a a Rroma FEST

Craiova: Monica Anghel, invitată special la ediţia a III a a Rroma FEST

Ziua Internaţională a rromilor va fi sărbătorită anul acesta, la Craiova, printr-un spectacol inedit. Vedeta evenimentului va fi Monica Anghel, cu un recital de muzică ţigănească autentică, iar tradiţiile şi talentul comunităţii rrome vor fi puse în valoare cu ajutorul invitaţilor şi a manifestărilor artistice incluse în program.
Organizat de Centrul Cultural al Rromilor Dolj, CREDIS Craiova (Centrul de Resurse pentru Educaţie, Dezvoltare şi Incluziune Socială), Asociaţia Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 şi de Primăria Craiova, Rroma FEST Craiova se desfăşoară miercuri, 8 aprilie 2015, ora 18.00, pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri şi este conceput ca un spectacol de gală. Preţ de câteva ore, craiovenii se vor delecta cu acordurile muzicii lăutăreşti şi de petrecere autentice, interpretate de Taraful Sukar Gipsy Craiova (alcătuit din instrumentişti profesionişti),  Mona Idolu, Jeni Nicolau, Ana de la Slatina, Puiu Bucătaru şi vor avea ocazia să înveţe paşii de dans ţigănesc traditional, urmărind trupa de dansuri Freaks.

Rroma FEST Craiova este organizată în acest an cu sprijinul Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, a Filarmonicii Oltenia Craiova şi a Liceului de Artă “Marin Sorescu”. Alina Şerban va prezenta spectacolul. Biletele costă 15 lei şi pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri.

Ziua Internaţională a Rromilor

Pe 8 aprilie se sărbătoreşte Ziua internaţională a romilor, data fiind aleasă după organizarea primului Congres mondial al romilor de pretutindeni, care s-a desfăşurat la Londra, în 1971.
Roata cu spiţe „chakra“ a fost adoptată atunci ca simbol al etniei romani. Tot atunci a fost adoptat, ca Imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”. În versiunea de atunci, cântecul era al cântăreţei şi actriţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav al anilor ’60 „Am întâlnit şi ţigani fericiţi“.
Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.
De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din al doilea război mondial, imbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, păstrarea culturii și a limbii romani.
Minoritatea romă din România (romi, uneori scris și rromi, cunoscuți popular și ca țigani  roma – în limba romani) constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din România.
Primul document care atestă o prezență țigănească pe pământ românesc este actul emis în 1385, de Domnul Țării Românești, Dan I, prin care acesta dăruiește Mănăstirii Tismana un domeniu, pe care trăiesc 40 de sălașe de țigani robi. (conform www.artoteca.ro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS