Filarmonica „Oltenia“, a doua casă pentru Rozalia Pataki

Rozalia Pataki și harpa sa, în lumina scenei (Foto: Arhiva personală Rozalia Pataki)


Rozalia Pataki, o tânără îndrăgostită de harpă, cântă și încântă de câțiva ani publicul craiovean ce trece pragul Filarmonicii „Oltenia“. Unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale s-a prins de sufletul său încă din anii copilăriei. „De mică îmi doream să fac muzică. Asta le spuneam părinților mei zilnic. Și, într-o bună zi, au hotărât să mă ducă la Timișoara și să dau o probă la Liceul de Muzică. Eu sunt din Bocșa, județul Caraș-Severin. Cred că aveam nouă-zece ani. Ca toate fetele, mi-am dorit în mod special să cânt la pian. Mi s-a spus însă că sunt prea mare, că studiul acestui instrument începe de la o vârstă fragedă și nu mai pot să mă joc cu degetele pe clapele pianului. Avem de ales între alte instrumente, printre care și harpa. Nu știam cum arată. Am zis să optez pentru ea. Îmi plăcea cum sună cuvântul. Și așa am ajuns la harpă“, povestește Rozalia Pataki.

Pe holurile fără sfârșit ale Liceului de Muzică din Timișoara, Rozalia a găsit cu greu clasa în care se studia harpa. Copila a deschis ușa timid și a întâlnit-o pe cea care avea să-i destăinuie tainele acelui instrument, profesoara Stela Dinulescu. Au pornit împreună pe un drum încă necunoscut copilei de atunci și au ajuns să cunoască împreună împlinirea sufletească și profesională. Bucuria reușitei a fost a amândurora: satisfacția profesorului că elevul său a atins performanța și împlinirea visului unui copil îndrăgostit de muzică, astăzi el ajungând să cucerească melomanii cu harpa sa.

„Îmi amintesc că am ajuns la oră după ce am străbătut numeroase holuri. Nu știam foarte bine sala în care trebuia să cânt, pentru că liceul era imens. Am întâlnit-o în cele din urmă pe profesoara care avea să mă ajute să descopăr și să studiez harpa. Știu că m-a întrebat: «Ai mai văzut vreo harpă în viața ta?». M-am uitat la ea și i-am răspuns sincer că nu. Mi-a zis atunci: «Uită-te bine la ea că de acum pe ea o să înveți»“, povestește Rozalia.

Din acea clipă, harpa și Rozalia au devenit un tot unitar, legându-se cu timpul o relație cu totul specială. Nu s-au mai despărțit niciodată, nici măcar în momentele în care tânăra a încercat să-și demonstreze abilitățile și în alte domenii de activitate. „La un moment dat, m-am gândit să mai fac ceva în paralel cu muzica. Am fost o perioadă și administrator de restaurant. La harpă nu am renunțat niciodată“, ne explică Rozalia.

„În fața publicului mă simt mai bine ca acasă“

Scena însă a fost și este locul în care se simte cel mai bine. „În fața publicului mă simt mai bine ca acasă“, recunoaște cu sinceritate Rozalia Pataki.

Dacă, la început de carieră, publicul bănățean s-a putut bucura de recitalurile susținute la harpă de Rozalia, din 2012 răsfățați sunt iubitorii muzicii din Craiova, pentru că Filarmonica „Oltenia“ i-a devenit „a doua casă“.

„Sunt olteancă din 2012. Filarmonica este a doua casă, pentru că majoritatea timpului îl petrec aici. Îmi place foarte mult Craiova, mi-am făcut prieteni, toată lumea m-a primit foarte bine. Nu m-am adaptat, ei m-au adoptat pe mine. Au fost încă de la început atât de calzi! Dar trebuie să recunosc că sufletul meu rămâne încă în Banat“, a precizat Rozalia Pataki.


Publicul a răsfățat-o întotdeauna cu aplauze, fie că a fost prezentă pe scenă alături de orchestră, fie că a fost singură în recital.

„Îmi amintesc cu plăcere de seara în care am susținut un recital solo aici, în foaierul filarmonicii. A fost așezat un podium și vreo 50 de scaune, care au fost ocupate în scurt timp. A fost extraordinar“, își amintește cu plăcere Rozalia.

Altă amintire plăcută este legată de colegii de la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timişoara, de membrii trupei Phoenix, de Ateneul Român, acolo unde într-o seară de decembrie a anului 2012 au urcat împreună pe scenă.

În fața publicului, într-o simbioză perfectă cu harpa sa, Rozalia se simte un muzician împlinit. Dacă vineri, 3 aprilie, va urca pe scenă alături de membrii Orchestrei Filamonicii „Oltenia“ interpretând o „cadenza“ din „Lacul lebedelor“ de Piotr Ilici Ceaikovski, în a doua săptămână din luna mai, Muzeul de Artă va răsuna de acorduri de harpă și corn francez, pentru că Rozalia Pataki și Roxana Maria Cherciu vor susține un recital.

Spicuiri dintr-un CV

Născută în anul 1987, la Reşiţa, Rozalia Pataki a studiat la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timişoara. Apoi, în anul 2010, şi-a finalizat studiile de master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ muzical superior, la secţia de Stilistică a interpretării muzicale – muzică de cameră. Abordează stiluri şi genuri muzicale diferite, atât în domeniul muzicii de cameră, cât şi la concertele cu acompaniament de orchestră.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 3 aprilie 2015

Actualitate

» Cum vor fi extraşi câştigătorii la Loteria bonurilor fiscale
» Personalitatea săptămânii: Fănuș Neagu
» Tudor Arghezi, poetul cu rădăcini oltenești
» Peste 28.000 de cadre MAI sunt la datorie de Paștele Catolic și Floriile ortodoxe
» Bulgaria a decis să-și creeze o structură anticorupție după modelul DNA
» MAI: Nou serviciu de apostilare
» Elevii craioveni participă la “Competiţia Tinereţii”
» Radu Mazăre, trimis în judecată într-un alt dosar
» Cea de a doua cutie neagră a avionului prăbuşit în Alpii francezi confirmă că a fost vorba de un act voluntar al copilotului
» DNA: Radu Pricop, pus sub control judiciar
» Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii

Interviu

» După 25 de ani de la înființare: Biblioteca Omnia va intra în restaurare și reabilitare

Local

» Rata şomajului în judeţul Mehedinţi a fost 9,98 % la sfârşitul lui martie
» Mehedinţi: Percheziţii la persoane bănuite de furt
» Olt: Femeie salvată de pompieri, la Corabia
» Olt: “Şcoala Altfel” la ISU “Matei Basarab”

Dolj

» „Generalul deşertului“, alături de Scorpionii Roşii
» Automedicația, „boala“ ascunsă a românilor
» Ce este Europe Direct Craiova și cu ce ne ajută?
» Fotbaliști, MasterChefi și prazuca în scop umanitar
» Craiova: Biblioteca Judeţeană marchează centenarul Muzeului Olteniei
» Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab a aniversat 135 de ani
» Doljeni reținuți pentru furt calificat și tăinuire
» Craiova: Proxeneţi şi traficanţi de persoane, prinşi de poliţişti
» Craiova: „Școala Altfel”, la Centrul social pentru copii „Best Life”
» Craiova: Devieri de trasee de autobuz către Centrul Munltifuncţional
» Un singur centru de sacrificare a mieilor în Dolj
» Craiova: 135 de ani de la existenţa Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”
» Craiova: “Cărticica pentru prichindei şi copii mai măricei” în săptămâna “Şcoala altfel”
» Craiova: Slujba Sfântului Maslu, pentru persoanele fără adăpost din cadrul Asociației Vasiliada
» Craiova: Restricţii de circulaţie pe bulevardul Ştirbei Vodă

Gorj

» Întreruperi energie electrică de luni
» Americanii, alături de gorjeni pentru două săptămâni
» Patru răniţi şi o cisternă spulberată în afara carosabilului
» Patru pârtii deschise la Rânca
» Oraşul Târgu Cărbunești încearcă să renască
» În sfârsit apă in Turcineşti
» Gorj: Mandate de arestare pentru suspecţii de fraude informatice

Sport

» CSO Filiaşi a pierdut nemeritat cu UTA (galerie foto)
» „Municipalii” au aflat ce-i victoria
» Merg pe Litoral fără Eidem, dar cu gândul la victorie
» Presa internaţională: Halep, învinsă la fotofiniş de Williams
» Nu închideți cercul!
» Dragoș Bon: Fiecare partidă este ca o finală
» Cupa Hagi Danone așteaptă fluierul de start
» Baschet (m): BC Timișoara a câștigat Cupa României, după prelungiri
» Fotbal – Alex Gârbiță a marcat în tricoul naționalei U15

Magazin

» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top