21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrada uitată de primărie

Strada uitată de primărie

O stradă din Brazda lui Novac uitată de primărie (Foto: Traian Mitrache)
O stradă din Brazda lui Novac uitată de primărie (Foto: Traian Mitrache)

O stradă din cartierul craiovean Brazda lui Novac este neasfaltată de peste douăzeci de ani. Localnicii spun că motivul ar fi indiferența administrației locale, dar și faptul că străzii i s-a dat impropriu numele unei străzi învecinate. Din această cauză, strada nici nu este identificată în documentele primăriei și e mereu sărită când vine vorba de asfaltări.

Există în Craiova o stradă al cărui nume nici cei care locuiesc pe ea nu-l știu cu exactitate. Oamenii spun că este un „apendice“ care face legătura între strada Lămâiței și strada Gen. Dr. Ion Cernătescu, din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Dar locuitorii nici nu-și mai pun problema numelui străzii lor, ci pe cea a gropilor și a lipsei asfaltului. Nici cei mai vechi locuitori nu-și amintesc ca strada lor să fi avut covor asfaltic. A fost betonată cândva, dar în timp betonul s-a măcinat și au rămas gropile. Este un dezastru, fiindcă este o stradă circulată, aici fiind și Școala Gimnazială „Sf.
Gheorghe“ (fostă nr. 23). Oamenii cred că un motiv pentru faptul că strada lor nu este niciodată prinsă în planurile de reabilitare ale primăriei este acela că i s-a dat impropriu numele altei străzi, Gen. Dr. Ion Cernătescu, care este perpendiculară pe a lor. Alții spun că strada pe care locuiesc și care este trecută și în actele lor de identitate ar fi strada Gen. Constantin Argetoianu. Poate toată această încurcătură de nume a făcut ca nici măcar primăria să nu o „găsească“ ca să o pună pe lista pentru asfaltări, amenajări trotuare, parcări sau spații verzi, consideră locuitorii. „Strada cu pricina este trecută pe hartă, dar nu are nici un nume, acesta fiind probabil motivul pentru care nu s-a asfaltat (dar privind starea străzilor orașului, cred că motivul a fost dezinteresul). De-a lungul anilor, starea străzii s-a degradat încontinuu, betonul de la suprafață s-a erodat şi au rămas pietrele“, spune Andrei Falcan într-un e-mail trimis pe adresa GdS.
Când îi întrebi pe craiovenii care locuiesc în blocurile din zona Școlii nr. 23 din Brazda lui Novac despre denumirea străzii lor, părerile sunt împărțite. „Nu are nume strada asta. Aia este Lămâiței, cealaltă Cernătescu, acolo este Argetoianu și cea din față Păltiniș. Nu are denumire, noi avem în buletin Argetoianu, dar la cablu ne-au trecut pe strada Cernătescu. Pe strada asta nu s-a făcut nimic că nu are nume, este trecută drept Cernătescu. Aici nu s-a pus un petec de asfalt. S-a asfaltat pe Lămâiței, pe Cernătescu, dar aici nu. Blocurile figurează pe Cernătescu, dar nu avem nici o treabă, că este altă stradă“, a spus craioveanca Anuța Goșea.
Locatarii din blocul vecin spun că în actele lor de identitate au trecut la adresă strada Gen. Dr. Ion Cernătescu. „Eu știu că este Ion Cernătescu. Înainte aici erau case și vine ca o prelungire. Nu este asfaltată… de mult. Este groapă lângă groapă, iar când plouă este baltă“, a spus Ecaterina Tudose, localnică.
Oamenii spun că au întrebat la primărie când va fi asfaltată și strada lor. Numai că administrația locală nu a reușit să o identifice, fiindcă în documentele lor alta este strada Ion Cernătescu.
„Asta este un „apendice“ de la strada Cernătescu, dar strada Cernătescu este cea care pleacă din Păltiniș și ajunge la blocurile D4, D5. Strada noastră nici nu figurează la primărie, am fost trecuți în acte pe strada Cernătescu. Aici s-au făcut blocurile de pe strada Păltiniș și a rezultat strada asta între blocurile noi și cele vechi. Numai că de când stăm noi aici, de peste 20 de ani, nu s-a făcut nimic. Dacă intri pe strada asta îți rupi tocurile. Nu au asfaltat, dar de spart tot vin și sparg“, a spus Vasile Ghilișan, un proprietar din blocul 65, Brazda lui Novac.
Alții nici nu se mai gândesc la asfaltare, speră ca administrația locală măcar să cârpească craterele de pe stradă. „Ne-au mințit. Au venit de vreo două ori în zece ani și au spus că ne asfaltează. Nu au mai asfaltat. Nici măcar să plombeze gropile nu au mai venit în ultima vreme“, a spus supărată Veronica Oprea.

A găsit și primăria strada

Intrigați de existența unei astfel de străzi într-un cartier mare al orașului Craiova, angajați ai primăriei au mers să identifice „la fața locului“ strada cu pricina. „Au fost colegii de la Direcția servicii publice pe teren și au văzut situația pe strada respectivă. Deocamdată nu este prevăzută reparație acolo, dar va fi trecută la priorități“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuț Pîrvulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS