10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilier - mândria ţării

Consilier – mândria ţării

Şedinţa de consiliu judeţean de ieri a fost prilej de ironii fine (Foto: GdS)
Şedinţa de consiliu judeţean de ieri a fost prilej de ironii fine (Foto: GdS)

Plecarea fostului consilier județean de Dolj Florin Mitulețu în funcția de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) a fost prilej de glume pentru unii consilieri județeni, la ședința de ieri. Dincolo de ironii, proiectele de pe ordinea de zi conțin informații importante pentru locuitorii din județ, dar ele au fost votate la foc automat.

Cu două săptămâni în urmă, Florin Mitulețu, consilier județean PSD, a fost numit vicepreședinte al AEP, în consecință locul său în consiliu a rămas vacant. Conform algoritmului politic, lui Mitulețu îi succede un reprezentant al Partidului Conservator, partid care nu s-a grăbit, însă, să solicite locul rămas liber. Ieri, Consiliul Județean Dolj a luat act de vacantarea postului, prilej de ironii pentru consilierul PNL Marcel Marcea la adresa lui Mitulețu. „Este o mare pierdere pentru consiliul județean și un mare câștig pentru țară“, a spus el despre fostul consilier. În ajutorul lui Mitulețu a sărit președintele UNPR Dolj, Gheorghe Bică. „Ar trebui să ne bucurăm că ne reprezintă”, a spus el. „Nu a fost o ironie, dar mulți pleacă la București și nimeni nu-și leagă numele de județ. Să nu ne mințim singuri“, a replicat Marcea. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a intervenit în discuție cu un proverb chinezesc. „Când dai cu pumnul în masă, verifică să nu fie un cui acolo. Dumneavoastră nu ați verificat“, i-a răspuns Prioteasa. Dincolo de lunarele tachinări între putere și opoziție, unele dintre proiectele supuse votului consilierilor au fost de un real interes pentru doljeni. De exemplu, unul dintre subiectele discutate a fost situația Camerei Agricole Dolj, nevoită să mărească și în unele cazuri chiar să dubleze tarifele pe care le percepe pentru serviciile prestate fermierilor, din cauza lipsei fondurilor. Camera este în subordinea consiliului județean, dar este finanțată de către Ministerul Agriculturii și, parțial, din veniturile proprii. Directorul Camerei, Aurel Stanciu, a explicat că, spre deosebire de firmele private, care percep 3-9%, Camera percepe un tarif de 2% din valoarea eligibilă a unui proiect pe care îl elaborează. Stanciu a spus că sunt și cazuri în care tariful s-a dublat. De exemplu, tariful pentru modificarea planului de afaceri a crescut de la 50 la 100 de lei pentru a descuraja nerespectarea acestui plan de către beneficiari. Directorul Camerei a anunțat că de la 1 mai certificatele de producător vor fi înlocuite cu atestate de producător, care se eliberează de către primării pe baza unui aviz consultativ al unei asociații profesionale, sindicale sau patronale. Dacă nu există o asemenea formă, avizul se eliberează de către o instituție desemnată de minister sau CJ Dolj. Consiliul a decis ieri ca aceste avize să fie eliberate tot de Camera Agricolă. „Din păcate, în 26 de unități administrativ-teritoriale (localități – n.r.) s-au înscris forme asociative, iar majoritatea au făcut-o prin fax“, a mai spus Stanciu.

Proiecte mărunte, dar importante

Un alt proiect important este cel referitor la cel de-al doilea parc tehnologic al Consiliului Județean Dolj, High-tech Industry Park Craiova. Conducerea parcului a solicitat desființarea clădirilor și construcțiilor existente pe terenul de 24 de hectare, în vederea începerii activității.
O decizie a fost luată și în privința schimbării amplasamentului și a numărului tonomatelor de cafea și ceai din incinta Spitalului Județean Dolj, ca urmare a constatărilor privind curățenia rezultate în urma controalelor Ministerului Sănătății și Sanepidului. Astfel, 22 de tonomate vor fi distribuite la Dializă, UPU, Dermatologie, la intrarea în holul de la Dializă, la parter și sub scara principală de intrare în spital. Totodată, vor fi amplasate și trei bancomate, în holul central al spitalului (la etajul 1) și la poarta numărul 1.
Un alt proiect a vizat construirea unei stații de transformare de 110/20kv de către CEZ, care a primit ieri, cu titlu gratuit, un teren de 1,4 hectare în zona Parcului Industrial. Construirea stației este necesară pentru a suplini nevoia de alimentare cu energie electrică a noilor investiții din Parcul Industrial și a extinderii Aeroportului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS