16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe vrea să facă Primăria Craiova cu locurile de joacă?

Ce vrea să facă Primăria Craiova cu locurile de joacă?

Mai multe locuri de joacă din Craiova s-au defectat la doar câteva luni după ce au fost montate, iar la altele nici măcar nu s-a intervenit în ultimii ani și sunt în paragină. Primăria spune că problema va fi rezolvată curând: firma care se ocupă de locurile de joacă noi ar trebui să le repare pe cele defecte, iar locurile de joacă vechi vor fi înlocuite cu terenuri de sport. În plus, anul acesta există un plan și pentru monitorizarea video și audio a acestor spații.

În ultimii ani, în Craiova au fost montate zeci de locuri de joacă în diverse zone ale municipiului. După o perioadă destul de scurtă de timp, acestea au început să se degradeze, și să nu mai fie sigure pentru copii. Sesizări multe legate de locurile de joacă au fost făcute și în cadrul întâlnirilor „Fii vocea cartierului tău!“, organizate de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova. Oamenii s-au plâns de faptul că adolescenții vin atât ziua, cât și noaptea și folosesc echipamentele care nu le sunt destinate, astfel degradând locurile de joacă, și au cerut o supraveghere mai atentă a acestor spații.

De la tobogane rupte la scaune și leagăne lipsă

Și pe adresa [email protected] cititorii au trimis mai multe sesizări la care au atașat fotografii, declarându-se nemulțumiți și considerând că siguranța copiilor care se joacă în aceste locuri este pusă în pericol. Un exemplu în acest sens este locul de joacă din spatele pieței din Valea Roșie, amplasat recent, unde mai multe echipamente au crăpat, inclusiv toboganul, iar un foișor este cârpit cu diverse plăci. „Acest părculeț, deși a fost amenajat acum mai puțin de un an, deja arată jalnic. Se pare că materialele au fost de slabă calitate, sunt rupte și pun în pericol integritatea fizică a celor mici. Nu mai vorbesc de foișor, care a fost ciopârțit de locatari și arată ca un tomberon. Toboganul este spart, tiribomba este smulsă din pământ și căzută pe o parte. Nu cred că este vorba de vandalism. Fostul loc de joacă a rezistat ani de zile fără probleme“, ne-a sesizat un craiovean.
Alte locuri de joacă, la care nu s-a intervenit recent, sunt amplasate pe bulevardul Nicolae Titulescu, în spatele blocului 4. Aici lipsesc leagăne, mânere și alte elemente, iar țevile au început să ruginească. „Pe bulevardul Nicolae Titulescu, în spatele blocului 4 de la numărul 53, se află un loc de joacă pentru copii care este într-o stare puțin zis deplorabilă și care pune în pericol viața și sănătatea copiilor care îl folosesc. Vă rog să mediatizați acest caz și să interveniți pe lângă autoritățile locale să desființeze acest loc de joacă (de reabilitat nu cred că sunt șanse) pentru a înlătura pericolul producerii unui accident“, ne-a scris Eugen Precup. O situație asemănătoare este și în zona Billa, unde leagănele și diversele echipamente de joacă învechite stau în noroaie și bălți.

Locurile noi – reparate, cele vechi – desființate

Primăria spune că aceste probleme sunt cunoscute și că e posibil să fie rezolvate într-un timp foarte scurt. Firma care s-a ocupat de montaj ar trebui să repare defecțiunile. „Locurile au fost vandalizate. Am observat și noi, în interiorul acestor locuri de joacă, persoane peste vârsta de 12 ani, chiar și de 30 de ani. Este foarte adevărat că în caietul de sarcini era o prevedere foarte clară că echipamentele trebuie să reziste la acte de vandalism și că trebuie să aibă o anumită grosime. Noi am notificat firma respectivă, care are termen de 15 zile ca să înlocuiască toate aceste locuri de joacă. Ele sunt în perioada de garanție și trebuie să respecte toate criteriile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Adresa le-a fost trimisă deja de zece zile, cred. Urmează ca, în perioada următoare, dacă nu vor face aceste înlocuiri, să reziliem contractul și să le reparăm noi. Dacă se reziliază contractul, li se oprește inclusiv garanția de 30%, care este depusă în contul Primăriei Craiova. Atunci le vom lua și banii, nu numai că vom rezilia contractul. Mai așteptăm cinci zile ca să vedem cât de serioasă este firma și cât de repede vine să le înlocuiască“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. În ceea ce privește vechile locuri de joacă, pe care actuala administrație nu a intervenit, acestea vor fi înlocuite cu terenuri de sport. „Locurile de joacă vechi au o problemă. Ele sunt deja periculoase pentru copii. Din cauza aceasta, noi nici nu am mai vrut să montăm locuri de joacă noi din lemn sau din țevi, pentru că ruginesc și se degradează foarte repede. Cel mai bine este ca pe aceste locuri să facem terenuri de sport, exact pe modelul celui de la Bigul Vechi din Craiovița. Acesta are o plasă care împiedică mingile să spargă geamurile mașinilor, are două porți de fotbal și două coșuri de baschet și este, desigur, asfaltat. E normal ca, după ce s-au creat locuri de joacă pentru copii cu vârsta sub 18 ani, acum să ne gândim și la ceilalți, pentru că și ei trebuie să facă mișcare“, a explicat primarul.

„Vandalizatorii“, urmăriți video și atenționați audio

În bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2015, la capitolul investiții, Primăria Craiova avea prevăzută suma de 100.000 de lei pentru achiziția și montajul unui sistem video de supraveghere a locurilor de joacă. Însă, în urma dezbaterii publice pe buget, municipalitatea a decis să țină seama de sfatul unui craiovean, care cerea ca acestea să aibă și un sistem de atenționare audio. „Sistemul de supraveghere video va fi gata atunci când vom avea pregătită și documentația. Este foarte adevărat că suntem foarte aglomerați în această perioadă, pentru că se termină aproape toate proiectele pe finanțare europeană și, în aceste condiții, nu a fost timpul necesar să mai facem o nouă licitație pentru acest sistem. El va trebui să existe și va fi și audio. A fost o idee pe care nu o aveam prinsă în buget, dar care a venit în cadrul dezbaterilor publice care s-au făcut pe proiectul de buget. Un administrator de asociație ne-a cerut să luăm exemplul de la Slatina, unde există inclusiv monitorizare audio. Ele nu sunt doar monitorizate video, pentru ca Poliția Locală să urmărească tot ce se întâmplă în aceste locuri de joacă inclusiv pe perioada nopții, ci există posibilitatea ca, prin sistemul audio, să li se ceară persoanelor care vandalizează să părăsească imediat acel loc de joacă“, a încheiat primarul Craiovei.

Câți bani au mers pe locurile de joacă?

Primăria a cheltuit, până acum, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, aproximativ 11,2 milioane de lei pe locuri de joacă, în cadrul a trei contracte subsecvente care fac parte din acordul-cadru pe patru ani cu firma King Industrial Enterprises SRL. Aceasta a adjudecat licitația privind achiziția cu montaj a locurilor de joacă organizată de primărie în anul 2013 cu suma de aproximativ 30 de milioane de lei (circa 6,8 milioane de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS