24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe noutăți aduc programele naționale de sănătate

Ce noutăți aduc programele naționale de sănătate

În ianuarie 2015, 7.311 doljeni au beneficiat de programul național de diabet (FOTO: GdS)
În ianuarie 2015, 7.311 doljeni au beneficiat de programul național de diabet (FOTO: GdS)

Programele naţionale de sănătate finanţate în 2015 şi în 2016 de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost aprobate săptămâna trecută de guvern. În total, în cei doi ani, 15 programe vor fi derulate începând cu 1 aprilie. În implementarea acestora au apărut şi noutăţi.

Programele naționale de sănătate sunt activităţi şi servicii, instituite prin lege, în scopul prevenirii și tratării unor boli cu consecințe grave asupra stării de sănătate a populației și, în unele cazuri precum SIDA, TBC, cu risc epidemiologic crescut. Acestea sunt finanţate de la bugetul Ministerului Sănătăţii, din bugetul de stat şi din venituri proprii, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile legii. În Dolj, în prezent se derulează zece programe naționale de sănătate. Este vorba despre: programul național de boli cardiovasculare; programul național de diabet zaharat, programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei; programul național de boli endocrine; programul național de boli de ortopedie, programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică; programul național de oncologie, în cadrul căruia la nivelul județului există două subpograme, subprogramul de tratament pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice și cel de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare. Doljenii beneficiază și de programul de tratament pentru boli rare în care sunt incluse afecţiuni precum mucoviscidoza, scleroza laterală, tirozinemia sau Boala Hunter; programul de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, iar în cadrul acestuia în Dolj se derulează și subprogramul de radiologie. Tot la noi în județ se desfășoară și programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană prin care se asigură medicamentele necesare tratamentului în ambulatoriu a stării post transplant.

Procedurile de fertilizare in vitro, reluate

Și persoanele neasigurate pot beneficia gratuit de programele de sănătate din momentul diagnosticării unei boli cuprinse în aceste programe. Programele adoptate recent printr-o hotărâre de guvern aduc și o serie de noutăți. De exemplu, în cadrul programului național de ortopedie a fost introdus un nou obiectiv destinat tratamentului instabilităților articulare cronice prin implanturi de fixare, ceea ce va permite amânarea perioadei de implantare a unei endoproteze. De asemenea, vor fi reluate procedurile de fertilizare in vitro și embriotransfer. Acestea vor fi finanțate din bugetul programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană și se adresează cuplurilor care nu pot avea copii.
Altă noutate este și faptul că vaccinările care fac parte din calendarul național de vaccinări și cele pentru grupe la risc vor fi efectuate doar de medicii de familie nu și de cei școlari, ca până acum. S-a ajuns la această decizie deoarece s-a constatat că vaccinarea prin campanie școlară aduce dezavantaje din cauza lipsei cabinetelor de medicină școlară, precum și prin faptul că există copii neșcolarizați sau copii cu ani de naștere diferiți, repetenți, ajunși prin transfer din alte școli.

Subprogramul de radioterapie, o noutate

De la 1 mai, bolnavii de cancer au și ei parte de unele schimbări pentru că din această lună va începe inițierea subprogramului de radioterapie. Subprogramul va beneficia de un buget aparte. În cadrul programului național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, de la 1 aprilie va fi inclus un nou obiectiv pentru tratamentul de stimulare cerebrală profundă la bolnavii cu distonii generalizate sau distonii focale.
Având în vedere că în România frecvenţa cancerului colorectal este în creştere și că incidenţa şi mortalitatea s-au dublat în ultimii 20 de ani, a fost luată inițiativa apariției unor subprograme pilot destinate depistării precoce active a cancerului colorectal și a cancerului de sân, după aprobarea Planului Național de Control al Cancerului.

În februarie, 1.966 de bolnavi au beneficiat de programul de oncologie

Programele de care beneficiază cei mai mulți pacienți din Dolj sunt cel de diabet zaharat și cel de oncologie. În ianuarie 2015, 7.311 doljeni au beneficiat de programul național de diabet, iar în luna februarie 6.751 de pacienți au primit tratament prin acest program. În cadrul programului național de oncologie, în prima lună a anului 2015, 2.032 de pacienți doljeni au beneficiat de acest program, iar în luna februarie, au 1.966 de bolnavi de cancer au primit tratament prin acest program.

Lista noilor programe aprobate de guvern

Programul naţional de imunizare; programul național de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare; programul național de prevenire, supraveghere și control ale infecției HIV; programul național de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei; programul național de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibioticorezistentei;
programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă; programul naţional de securitate transfuzională; programul național de depistare precoce activă a cancerului prin screenig organizat; programul național de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică; programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; programul naţional de boli endocrine; programul național de tratament dietetic pentru boli rare; programul naţional de management al registrelor naţionale; programul național de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate; programul național de sănătate a femeii şi copilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS