17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZi decisivă pentru concedierile colective la CEO

Zi decisivă pentru concedierile colective la CEO

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare angajator din regiune (Foto: Eugen Măruţă)
Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare angajator din regiune (Foto: Eugen Măruţă)

Sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia se întâlnesc astăzi pentru a semna contractul colectiv de muncă. Comisiile de negociere au discutat intens în ultimele trei zile pe tema contractului colectiv de muncă. Alături de comisia de negociere a administraţiei au fost prezenţi sindicalişti din partea Federaţiei „Univers“, Federaţiei Naţionale Mine Energie, Federaţiei „Energetica“ şi Federaţiei „Petrom“.
De aproape două luni, părţile implicate în negociere nu reuşesc să semneze documentul prin care cei peste 17.000 de salariaţi ai companiei primesc o serie de drepturi, precum cele legate de prime sau transport. În mare, sindicatele au acceptat propunerile administraţiei care vizează acordarea aceloraşi drepturi ca în precedentul contract colectiv de muncă, în afara mesei de protecţie şi a primei de vacanţă. Cel mai probabil, salariaţii vor beneficia de vouchere de vacanţă. Astăzi mai trebuie puse la punct detaliile legate de programul de concediere colectivă, care vizează plecarea din cadrul Complexului Energetic Oltenia a 2.133 de angajaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia, 1.600, sunt din producţie.

Au plecat deja 1.092 de salariaţi

Programul de restructurare este unul dintre cele mai ample din ultimii ani. Administraţia a renunţat deja la 1.092 de angajaţi din cei 18.500, prin externalizarea Unităţii Miniere de Carieră de la Berbeşti, Vâlcea. Cariera a fost preluată de CET Govora, unul din cei mai mari datornici ai Complexului Energetic Oltenia. Administraţia producătorului de energie electrică a decis că este mai bine să renunţe la activitatea de minerit din Vâlcea, întrucât şansele pentru a recupera banii pe cărbunele livrat la CET Govora erau reduse. Minerii din Vâlcea vor lucra direct pentru CET Govora. Cel mai greu de pus în practică va fi programul de restructurări pentru angajaţii care au rămas în Complexul Energetic Oltenia. Dacă pentru cei care mai au un an sau doi până la pensie lucrurile sunt clare, rămâne de văzut care vor fi criteriile în baza cărora vor fi realizate disponibilizările colective pentru angajaţii care mai au mulți ani până să iasă la pensie. Vechiul contract colectiv de muncă a expirat pe 19 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS