11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljControl ministerial la ICMET Craiova

Control ministerial la ICMET Craiova

La ICMET Craiova, controlul se lasă așteptat
La ICMET Craiova, controlul se lasă așteptat

Autoritatea din subordinea Ministerului Educației care coordonează institutul de cercetare ICMET promite că va trimite o comisie de control care să verifice neregulile semnalate de salariați. Institutul se află într-o situație economică gravă, iar cei 230 de salariați nu și-au mai primit salariile de câteva luni.

GdS a prezentat în ultima lună situația dramatică prin care trece Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică (ICMET). În numai doi ani (2011-2013), unitatea cu 230 de salariați care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS) a trecut de la un profit de 55.000 de lei la o pierdere de 2.000.000 de lei. Controalele efectuate la sfârșitul anului 2014 de către Curtea de Conturi a României (CCR) și de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au indicat câteva posibile cauze ale dezastrului: cheltuieli peste buget, promovare fără concurs în funcțiile de conducere, management defectuos. La solicitarea jurnaliștilor GdS, directorul Marian Duță nu a dorit să facă declarații pe acest subiect. În 2014, reprezentanții salariaților s-au întâlnit cu cei ai MECS, ocazie cu care au încheiat și o minută (nr. 1384/TP/ 23 iunie 2014) prin care părțile participante au agreat măsuri urgente, cum ar fi eliberarea din funcție a conducerii executive a ICMET Craiova și numirea unei conduceri interimare, care să ia măsuri pentru redresarea economică. Printre semnatarii minutei se găsea și secretarul de stat Tudor Prisecaru, acum președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) din subordinea MECS.

Cunoștea ministrul educației situația ICMET?

S-au scurs mai bine de nouă luni de la semnarea minutei, dar MECS nu a luat măsuri în privința institutului. La nivel central au intervenit între timp unele schimbări. Pe 15 decembrie 2014, la conducerea MECS a venit Sorin Câmpeanu, iar prin HG nr. 27/2015 institutul a trecut sub coordonarea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) din subordinea MECS. Salariații au făcut noi memorii către minister, care au ajuns tot la fostul secretar de stat Tudor Prisecaru, actual președinte al ANCSI. În decembrie 2014, salariaților li s-a răspuns că lucrurile sesizate sunt cunoscute la nivelul MECS ca urmare a unui raport întocmit de corpul de control al ministrului. „După aprobare, concluziile raportului vor fi transmise conducerii ICMET Craiova, cu obligația de a duce la îndeplinire toate sarcinile trasate, la termenele indicate“, se arată într-o adresă de răspuns. MECS uitase de minuta prin care propusese înlocuirea echipei manageriale. La sfârșitul lunii februarie 2015, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a fost într-o vizită de lucru în Craiova, ocazie cu care a fost întrebat de presă dacă este la curent cu situația de la ICMET. „De la ICMET Craiova, la mine, personal, nu au ajuns aceste sesizări, dar mă voi interesa. Noul mod de organizare a ministerului presupune coordonarea acestor institute prin ANCSI. În prezent nu cunosc detalii despre situație“, a declarat ministrul Câmpeanu. Ulterior, în februarie – martie 2015, salariații au primit noi răspunsuri de la ANCSI. „Aspectele semnalate fiind multiple și acoperind o arie extrem de largă – de la situația financiară, la modalitatea de ocupare și de exercitare a funcțiilor de conducere în institut, am luat decizia de a trimite o comisie de reprezentanți ai instituției noastre, în vederea analizării și verificării tuturor aspectelor semnalate“, se arată în răspunsul ANCSI, semnat de președintele Tudor Prisecaru. Adresa primită nu dă însă un termen exact pentru efectuarea controlului. „Am mai primit asigurări că se vor lua măsuri, dar nu s-a întâmplat nimic. Sperăm că de data aceasta se vor grăbi să acționeze, pentru că situația este disperată“, au spus reprezentanții salariaților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS