14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei ani de închisoare pentru Silviu Diculescu

Trei ani de închisoare pentru Silviu Diculescu

Silviu Diculescu a fost reținut la începutul lunii noiembrie 2011 și a stat în arest  până pe 12 iunie 2013 (Foto: Arhiva GdS)
Silviu Diculescu a fost reținut la începutul lunii noiembrie 2011 și a stat în arest
până pe 12 iunie 2013 (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a dat, ieri, o hotărâre definitivă în dosarul în care dezvoltatorul imobiliar Silviu Diculescu, soţia sa şi cântăreţul Nelu Anca au fost acuzați că au înșelat mai multe persoane cu ocazia construirii unor case. Dacă Lia Roxana Diculescu și Nelu Anca au fost achitați, Silviu Diculescu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare. Înainte să ajungă în arest, Diculescu a declarat pentru GdS că respectă și apreciază hotărârea instanței.

Costinel Silviu Diculescu, soţia sa, Lia Roxana, dar şi cântărețul Nelu Anca au fost trimişi în judecată pe 23 aprilie 2012, toţi fiind acuzaţi de constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul în cazul celor trei inculpaţi a fost instrumentat de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova, care au stabilit că, în perioada 2007 – 2011, Diculescu împreună cu soţia sa şi cu Nelu Anca au constituit un grup infracţional cu scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune. Procurorii au reținut că, în calitatea sa de reprezentant al agenţiei Patria Imobiliare din Craiova, agenţie administrată de soţia sa, Costinel Silviu Diculescu a întocmit mai multe antecontracte de vânzare-cumpărare cu mai multe persoane, cărora le-a promis construirea unor case în comuna Malu Mare, dar şi vânzarea imobilelor şi terenurilor prin intermediul agenţiei Patria Imobiliare. După ce a încasat însă banii, Silviu Diculescu „a refuzat să încheie contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică“, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi. Anchetatorii au mai stabilit că Diculescu a înstrăinat către terţi, cu ajutorul soției sale și al lui Nelu Anca, o parte dintre imobilele în care, în unele cazuri, părţile vătămate locuiau de ani buni, iar pentru altele a contractat noi împrumuturi la diverse unităţi bancare. De asemenea, în timpul cercetărilor, procurorii au obţinut probe care au arătat că Nelu Anca i-a dat bani cu camătă lui Diculescu, susţinând astfel financiar proiectul imobiliar. Anchetatorii au mai explicat că, pentru obţinerea de profit, Anca a acceptat prejudicierea mai multor persoane, prin vânzarea către terţi a caselor în care locuiau.

Închisoare numai pentru Diculescu

La un an de la trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi, în aprilie 2013, Tribunalul Dolj a dat o sentinţă în cazul lor. Silviu Diculescu a primit pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de puşcărie, iar Nelu Anca a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru infracţiunile comise. În schimb, Lia Roxana Diculescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Pe lângă pedepse, instanţa a admis acţiunile cumpărătorilor care s-au constituit părţi civile în dosar şi i-a obligat pe cei trei inculpaţi să le plătească sumele totale de 432.500 de euro şi 486.400 de lei ca despăgubiri materiale şi daune morale. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel, iar, ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Cei trei inculpați au fost achitați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, iar Lia Roxana Diculescu și Nelu Anca și pentru celelalte infracțiuni reținute de procurori. În schimb, Silviu Diculescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru 16 infracțiuni de înșelăciune, pedeapsă din care se scade perioada petrecută de acesta în arest preventiv, de pe 2 noiembrie 2011 și până pe 12 iunie 2013 (un an și opt luni). Atât Nelu Anca, cât și Silviu Diculescu s-au împăcat cu mai multe părți civile din dosar în timpul judecării apelului. Instanța a mai dispus majorarea despăgubirilor acordate familiei Popescu la 29.100 de euro și a lăsat nesoluționată acțiunea civilă a altor zece părți civile din dosar.

„Eu sunt nevinovat“

După pronunțarea sentinței definitive, Silviu Diculescu a precizat pentru GdS că respectă decizia instanței, dar și că este nevinovat. „Respect și apreciez hotărârea completului de judecată de la Curtea de Apel Craiova. Eu sunt nevinovat. Îmi doresc din toată inima ca oamenii cărora le-am construit casele să locuiască în ele. Aș fi vrut să nu sufere. Trebuie spus că soția mea nu a avut nici o implicare în acest dosar, iar Nelu Anca s-a împăcat cu părțile civile pentru că a avut bani, el fiind cel care a încasat toate dobânzile“, a precizat Silviu Diculescu pentru Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS