13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesori de discipline tehnice, în pericol să rămână şomeri

Profesori de discipline tehnice, în pericol să rămână şomeri

Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj (FOTO: GdS)
Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj (FOTO: GdS)

Zeci de profesori titulari doljeni au trecut prin emoţii mari în ultimele săptămâni de teamă că vor rămâne fără loc de muncă începând cu luna septembrie a acestui an. Natalitatea scăzută din ultimii ani a dus la reducerea numărului de clase din unităţile de învăţământ, fapt ce a condus la disponibilizarea a zeci de cadre didactice din unităţile şcolare doljene. Marţi, profesorii titulari care au fost anunţaţi că rămân fără catedre din toamna acestui an au avut posibilitatea să participe la şedinţa publică organizată de comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, constituită la nivelul ISJ Dolj, pentru transferarea personalului didactic titular disponibilizat prin restrângere de activitate. Cei mai mulţi dintre cei aflaţi în această situaţie sunt învăţători, educatori, profesori de matematică şi profesori care predau discipline tehnice.
Dintre unităţile de învăţământ în care s-au anunţat restrângeri de activitate începând cu anul şcolar 2015-2016 amintim: Şcoala Gimnazială Rojişte, Şcoala Gimnazială Ion „Gh. Pleşa“ Almăj, Şcoala Gimnazială „Anton Pann“ Craiova, Şcoala Gimnazială Bratovoieşti, Şcoala Gimnazială Dobroteşti, Şcoala Gimnazială Ţuglui, Şcoala Gimnazială Pleşoi, Şcoala Gimnazială Orodel, Şcoala Gimnazială Argetoaia, Şcoala Gimnazială Teasc, Şcoala Gimnazială Celaru, Şcoala Gimnazială Lipovu, Şcoala Gimnazială Desa. Cele mai multe cazuri de profesori cărora li s-a restrâns activitatea sunt la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova: două catedre de informatică, una de engleză, una de franceză, două de limba şi literatura română, una de matematică, una de religie ortodoxă, una de pregătire şi instruire practică – construcţii.
„La şedinţa publică ce a avut loc ieri, din cele 65 de cadre didactice aflate în restrângere de activitate, 53 de profesori au primit posturi: 42 de posturi prin transfer, nouă prin detaşare în interesul învăţământului pe o perioadă de un an pentru soluţionarea restrângerii de activitate, iar în două din cazuri au fost găsite soluţii la nivelul şcolii în care se anunţase disponibilizarea (la nivelul Şcolii Sadova – n.r.). 12 profesori titulari au rămas nesoluţionaţi: unul de limba şi literatura română, unul de matematică şi zece dascăli care predau discipline tehnice“, a precizat Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.
Profesorii care nu au primit catedre vor participa în şedinţele publice viitoare şi vor primi detaşare pentru soluţionarea restrângerii de activitate pentru anul şcolar viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS