6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii şi energeticienii trebuie să dea primele înapoi

Minerii şi energeticienii trebuie să dea primele înapoi

Laurenţiu Ciurel, pus de Curtea de Conturi să recupereze primele pe care le-a acordat (Foto: Eugen Măruţă)
Laurenţiu Ciurel, pus de Curtea de Conturi să recupereze primele pe care le-a acordat (Foto: Eugen Măruţă)

Curtea de Conturi a României a stabilit în urma unui control la Complexul Energetic Oltenia (CEO) că minerii şi energeticienii au încasat ilegal, în 2014, primele de sfârşit de an. Potrivit raportului de control al Curţii de Conturi, sumele trebuie recuperate de administraţia Complexului Energetic Oltenia de la cei peste 18.500 de angajaţi ai companiei. Raportul de control mai precizează faptul că administraţia nu ar fi avut dreptul să acorde primele de sfârşit de an, întrucât nu ar fi fost îndeplinite pachetele de performanţă, stabilite în acordarea anumitor drepturi pentru mineri şi energeticieni. Sindicatele şi administraţia au stabilit anul trecut ca anumite prime să fie acordate dacă ar fi fost atinşi anumiţi indicatori la vânzare de energie electrică, în luna august, respectiv la sfârşitul anului. Având la dispoziţie documentele respective, inspectorii Curţii de Conturi a României au decis că primele de sfârşit de an nu puteau fi acordate, întrucât indicatorii de performanţă conveniţi nu au mai fost atinşi.

Prime de 950 de lei pentru peste 18.500 de salariaţi

Fiecare dintre cei peste 18.500 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia a primit în 2014 o primă totală de 950 de lei. Conform deciziei Curţii de Conturi, administraţia Complexului Energetic Oltenia trebuie să facă demersuri pentru a recupera banii respectivi. Suma este uriaşă, iar şefii CEO ar trebui să reţină din salarii sumele imputate. Cu toate acestea, Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că va da Curtea de Conturi în judecată şi va contesta decizia prin care au fost imputate sumele de bani plătite ca prime angajaţilor. Laurenţiu Ciurel a mai declarat că avea dreptul să acorde bonurile de final de an, întrucât în contractul colectiv de muncă ar fi existat o clauză conform căreia economia la fondul de salarii s-ar redistribui salariaţilor: „Mă pune Curtea de Conturi să recuperez primele pe care le-am dat anul trecut. Ar fi fost acordate ilegal, pentru că nu s-ar fi realizat pachetele de performanţă. Eu acum trebuie să iau înapoi primele pe care le-am acordat la sfârşitul anului. Ne judecăm cu ei. Am câştigat toate procesele, o să îl câştigăm şi pe acesta. Trebuia să facem mai întâi pachetul de performanţă şi apoi să dau primele. Dar mai este o clauză în contract, care spune că tot ce rămâne necheltuit din salarii se poate redistribui la oameni. A fost o sumă mare pe care am acordat-o. A fost prima dată 700 de lei, apoi 250 şi un total de 950 de lei de fiecare salariat“, a menţionat Ciurel.

Plan de reorganizare a CEO

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a anunţat oficial că va concedia anul acesta 2.133 de salariaţi. Totodată, Laurențiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat ieri că a trimis Ministerului Energiei un plan de reorganizare a companiei. Documentul prevede închiderea a 25% din capacitatea de producție a Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de grupuri energetice, precum şi de cariere miniere. În privinţa blocurilor energetice, printre acestea se află Grupurile 1 și 6 de la Termocentrala Turceni, Grupurile de la Brăila, dar și reducerea activității miniere de la Cariera Peșteana Sud. Aceasta va intra mai întâi în conservare, după care va fi închisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS