8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBaroneasa Nicholson, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Baroneasa Nicholson, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova organizează vineri, 20 martie 2015, festivitatea de acordare a titlului Doctor Honoris Causa doamnei Emma Nicholson, Baroană de Winterbourne și membru al Camerei Lorzilor din Parlamentul Britanic.

Emma Nicholson este o personalitate marcantă a vieții publice britanice și europene, cu merite deosebite în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. În perioada 1999-2009, a fost membră a Parlamentului European și raportor al acestei instituții pentru România în perioada cheie a preaderării. În această calitate, Excelența Sa a făcut eforturi deosebite nu numai pentru a identifica și a contribui la înlăturarea problemelor structurale ale României care împiedicau aderarea, dar și pentru a-și convinge colegii parlamentari, precum și reprezentanții statelor membre să sprijine extinderea Uniunii în această parte a continentului. Baroana Nicholson s-a remarcat prin preocuparea constantă pentru identificarea și tratarea deficiențelor interne care puteau constitui obstacole în procesul de aderare. Excelența Sa a acționat la nivelul instituțiilor Uniunii ca un adevărat avocat al României pentru a le convinge de temeinicia dosarului românesc.

Baroana Nicholson s-a preocupat constant și de protecția drepturilor omului. Ca europarlamentar a fost membru al subcomitetului pentru drepturile omului al Parlamentului European. Excelența sa a desfășurat activități constante de susținere a drepturilor politice în diferite state care în anumite perioade ale istoriei lor recente au cunoscut limitări nejustificate ale drepturilor cu conținut electoral.

Apărarea drepturilor copiilor, în special a copiilor instituționalizați cu nevoi speciale, a constituit unul dintre punctele cheie asupra cărora baroana Nicholson a atras atenția autorităților române în perioada de preaderare. Datorită demersurilor sale, România a făcut pași uriași pentru îmbunătățirea situației în acest domeniu relevant pentru gradul de civilizație al unei țări. De altfel, aceasta reprezintă până în prezent și principala legătură pe care Excelența sa o are cu orașul Craiova, fiind implicată de mai mulți ani în diferite programe de sprijin a copiilor alături de asociația locală Vasiliada.
În același timp, Excelența sa baroana Nicholson a desfășurat și o importantă activitate academică, fiind autor, coautor sau editor al mai multor lucrări în domenii precum științele politice sau politica externă. Lucrările sale reprezintă o importantă contribuţie la dezvoltarea cercetării ştiinţifice în aceste domenii. De asemenea, prin organizațiile pe care le conduce, sprijină nemijlocit activitatea științifică de cercetare în diferite domenii legate în special de drepturile copiilor. Spre exemplu, susţine activitatea tinerilor cercetători în dreptul internaţional al drepturilor omului sau în ştiinţele educaţiei.

Evenimentul de acordare a titlului Doctor Honoris Causa va avea loc la ora 9:30 la Facultatea de Drept și Științe Sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS