27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProblema medicamentelor: „Tot pacientul va fi păgubit“

Problema medicamentelor: „Tot pacientul va fi păgubit“

Oficialii promit ieftinirea medicamentelor (Foto: someseanul.ro)
Oficialii promit ieftinirea medicamentelor (Foto: someseanul.ro)

Pacienții români cumpără medicamente uneori la preț chiar dublu în comparație cu alte țări europene. Ministerul Sănătăţii şi producătorii sunt cei doi actori care decid prețul. După lungi dezbateri ministerul a promis că, de la 1 mai, vom găsi medicamente mai ieftine cu 20% în farmacii. Însă, atât medicii, cât și reprezentanții pacienților spun că este nevoie urgentă de o strategie bine pusă la punct. Până atunci, păgubitul rămâne tot bolnavul.

După spitale care îi așteaptă pe bolnavi în condiții mizere, clinici fără aparatură, medici care primesc salarii descurajante, pacienții sunt nevoiți să cumpere medicamente la prețuri mai mari decât alți europeni. De curând, s-a descoperit că România plăteşte şi cu şapte ori mai mult faţă de alte ţări europene pentru anumite medicamente. Ca să diminueze acest decalaj, Ministerul Sănătății a hotărât să pună în aplicare un ordin de ministru emis încă din 2009.
Este vorba despre Ordinul nr. 75/2009 de care nimeni nu a ținut cont până acum. În ordin se specifică faptul că preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Aplicarea acestuia ar duce la ieftinirea medicamentelor și românii ar avea acces la terapii noi precum tripla terapie sau terapia fără interferon. Pe piață există medicamente mai scumpe sau mai ieftine. Alegerea acestora se face în funcție de prescripțiile medicului de familie, bugetul pacientului sau alternativele oferite de farmacist. În general, medicamentele mai scumpe sunt considerate mai bune, însă nu este o regulă general valabilă. Medicii de familie spun că recomandarea unui medicament mai ieftin sau mai scump depinde de experiența clinică a fiecăruia, dar și de ceea ce pacientul își permite să cumpere în cazul în care rețeta nu este compensată.
„La medicamentele de uz comun, antialgice, antiinflamatoare, antispastice, eu le recomand pe cele mai ieftine, produse în România, și a căror acțiune terapeutică este eficientă și comparabilă cu cea a medicamentelor străine. În general, asta depinde de cât de bine este informat medicul cu privire la efectele curative și la reacțiile adverse“, a spus medicul de familie Gabriela Rădulescu.

„Originalul mai scump, iar cel generic mai ieftin“

Cum se explică însă faptul că două medicamente care au aceeași substanță de bază diferă notabil la preț? Cele mai scumpe sunt medicamentele originale, descoperite de o anumită firmă, iar cele mai ieftine sunt medicamentele generice. „Cele originale sunt cele descoperite și au patentul în prima formulă descoperită. După un timp, formulele pot fi cumpărate și așa apar medicamentele generice, mai ieftine. Acestea trebuie să aibă aceeași formulă și substanță, cu același efect terapeutic ca medicamentele originale. Originalul întotdeauna va fi mai scump, iar cel generic mai ieftin. Legislația prevede să aibă aceeași formulă cu originalul, depinde însă cantitatea. Prețul variază și în funcție de adaosul farmaciei. Listele de medicamente sunt însă restrictive. Dacă vrei să dai altceva pacientului, nu poți să-l dai compensat“, a explicat dr. Rădulescu

„Ginkgo biloba în alte țări este de trei, patru ori mai ieftin“

Medicul de familie Adriana Dogaru, președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj, spune că, în general, tendința medicilor este să prescrie medicamentele originale. „Asta pentru că are studii și este dovedit de ani de zile. Genericele trebuie să convingă că sunt bune, să aibă studiul în spate. Mie mi s-ar părea normal să existe același preț peste tot. Însă, nu la noi se ia neapărat decizia ce medicament ia pacientul. Este lăsată și la alegerea farmacistului, noi suntem obligați să scriem substanța activă, adică denumirea comună internațională. Eu scriu, de exemplu, ibuprofen pe rețetă și farmacistul îi poate da nurofen, ibalgin, ibuprofen. Și pacientul are dreptul să ceară ceea ce vrea, de aceea când se eliberează rețeta vă pune să semnați“, menționează medicul.
Pe de altă parte, unele firme sunt destul de insistente în promovarea diverselor medicamente. „Într-o măsură mai mică sau mai mare firmele de medicamente dețin controlul asupra medicilor. Sunt destul de agresive în promovarea diverselor medicamente. Toate conferințele noastre sunt susținute, în general, de firme de medicamente care își promovează propriile medicamente și așa discret, dar destul de vizibil induc ideea că medicamentele lor sunt mai bune decâte ale altora“, povestește dr. Gabriela Rădulescu.
Medicul de familie Dalida Mosorescu spune că în străinătate medicamentele sunt mai ieftine. „De exemplu, ginkgo biloba în alte țări este de trei, patru ori mai ieftin decât e la noi. Acest medicament se dă pentru pierderi de memorie, atac cerebral. Statul ar trebui să ofere o anume protecție mai ales în cazul persoanelor defavorizate. Însă, în contextul actual, pacienții sunt prinși între medic, farmacie și economia românească“, a spus medicul de familie

„Medicamentele se vor scumpi dacă se aplică ordinul“

În timp ce oficialii Ministerului Sănătății promit că medicamentele se vor ieftini din luna mai prin aplicarea Ordinului nr. 75/2009, reprezentanții pacienților susțin contrariul.
„În opinia noastră, medicamentele se vor scumpi dacă se aplică ordinul, așa cum este el acum. El trebuia adaptat situației reale și trebuia să se explice sincer că medicamentele nu se pot ieftini cu 20%, nici măcar în medie. Pe noi ne tot întreabă oamenii când se ieftinesc medicamentele. Avem pacienți care nu și-au cumpărat tratamentul pentru că așteaptă ieftinirea. Spunem că se vor scumpi pentru că va fi altă diferență de curs valutar. Acum, cursul este calculat la 4,12 lei pe euro. În momentul în care o să se alinieze la prețurile din Europa, cursul leu-euro automat o să fie mai mare. Și asta se aplică la toate medicamentele“, susține Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

„Suntem nevoiți să luăm ce ne dau“

Vasile Barbu explică cum se face că între medicamentele din România și a altor țări europene există diferențe de preț. De exemplu, tratamentul antidepresiv în România este 63 de lei, iar în Germania 16 lei.
„Noi de șase ani nu am actualizat lista de medicamente compensate. În Germania, acel medicament nu se mai folosește pentru că este înlocuit cu o moleculă nouă. Ei au stocuri și preferă să reducă prețul ca să vândă acele stocuri. Au exportat la bulgari, deși aceștia au pe liste anumite medicamente mai noi decât cele din România. Germanii și-au păstrat însă prețurile la noi pe piață pentru că nu avem alternativă terapeutică și suntem nevoiți să luăm ce ne dau. În cazul unor medicamente, compania care menține prețul sus are și varianta terapeutică ce urmează să o pună pe piață. Dar în Germania se gândesc să termine stocurile pentru că odată ce le termină nu o să îi încurce la vânzarea medicamentului nou. Acesta este motivul pentru care în România avem această problemă. Ministerul încearcă să ne mintă că vor fi ieftinite medicamentele. Omul va merge la farmacie și va constata că nu s-au ieftinit. Și tot pacientul va fi păgubit“, explică președintele ANPP.

6.000 de medicamente al căror preț trebuie comparat în 12 țări

De cealaltă baricadă, reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susțin că prețul medicamentelor în România este la nivel minim european.
„Sunt situații punctuale unde datorită variației prețurilor medicamentelor în țările de referință prețul ajunge mai mic decât în România. Există o perioadă de latență pentru că nu poți imediat ce a scăzut prețul într-o țară să-l aduci la același nivel și în România. Există o perioadă de câteva luni, poate chiar de un an, în care are loc acest proces“, susține Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM
Cât despre ieftinirea medicamentelor prognozată la 1 mai, acesta susține că termenul promis nu este realizabil. „După părerea mea, cel mai realist termen, în contextul actual, ar fi 1 iulie, dar vom vedea. Sunt 6.000 de medicamente al căror preț trebuie comparat în 12 țări ale Uniunii Europene. Gândiți-vă ce presupune asta, având în vedere că lucrează doar doi oameni la acest lucru“, a conchis Dan Zaharescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS