Taxe mai mari la creşele din Craiova din luna aprilie?

(Foto: Arhiva GdS)
Autori


Luna aprilie poate aduce veşti proaste pentru părinţii celor 357 de copii care sunt înscrişi în creşele craiovene. În numai câteva săptămâni, taxa la creşă se poate mări considerabil. Părinţii nu ştiu în acest moment despre ce sumă este vorba, însă este clar că taxa va fi stabilită în funcţie de venitul mediu al familiei. Potrivit legii, contribuția părinților nu poate depăși 20% din costul mediu lunar de întreținere a copilului care cuprinde cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărire, obiecte de inventar, echipamente şi cazarmament și materiale igienico-sanitare. 

Mai mulți părinți care au copiii înscrişi la diferite creşe din Craiova au sesizat Gazeta de Sud nemulțumiți de preconizata creștere a taxei pe care o vor plăti. „Vă scriu în legătură cu taxa percepută de Creșa nr. 3, din spatele Racheta, din cartierul Craiovița Nouă. Din luna aprilie, taxa se va dubla la 12 lei/copil pe zi, faţă de 6 lei, cât este în prezent. Vă rog să investigați de ce ni se cere adeverință de venit pe ultimele şase luni pentru a fi stabilită taxa per copil. Este normal să se stabilească taxa în funcţie de venitul părinţilor? Vă mărturisim că toţi părinţii sunt nemulţumiţi. De ce ne cer aceste adeverinţe? Ce vor să facă? Este normal să ofere diferenţiat hrană şi atenţie copilului în funcţie de venitul familiei?“, este doar una din sesizările primite.

În prezent, toţi părinţii plătesc 6 lei/zi/copil alocaţia de hrană pentru micuții care frecventează creşa, conform prevederilor Hotărârii nr. 421/2008 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială. Hotărârea menţionată a fost abrogată de Hotărârea nr. 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de art. 129 alin.1 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, litera A din anexă, alocaţia de hrană fiind de 12,99 lei/zi/copil.

Anca Ilie, director general al Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe, din cadrul Primăriei Craiova, a declarat că suma pe care o vor plăti părinții va fi stabilită prin hotărâre de consiliu local. „Instituţia noastră a început demersurile pentru aprobarea în Consiliul Local al Municipiului Craiova a cuantumului costului mediu lunar de întreţinere, cuantumul alocaţiei zilnice de hrană şi a contribuţiei părinţilor/reprezentanţilor legali pentru copiii care frecventează creşa în anul 2015. Costul mediu lunar de întreţinere pentru copiii care frecventează creşa în anul 2015 este de 1.064,36 lei/copil/lună, respectiv de 50,68 de lei/zi. Contribuţia părinţilor sau reprezentanţilor legali pentru copiii care frecventează creşa se va face diferenţiat, în funcţie de veniturile cumulate ale acestora, conform prevederilor art. 70, alin. 1 din HG 1252/2012“, a precizat Anca Ilie. Articolul în cauză prevede faptul că „Părinţii/reprezentanţii legali ai căror copii beneficiază de servicii în cadrul creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antrepreşcolară publice sunt obligaţi la plata unei contribuţii lunare, a cărei valoare este stabilită prin dispoziţie a primarului, în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu lunar brut cumulat al părinţilor/reprezentanţilor legali calculat pe perioada de şase luni anterioară înscrierii copilului, certificat prin adeverinţa prevăzută la art. 22, alin.1. Potrivit prevederilor legale privind modul de calcul a contribuţiei lunare de întreţinere a copiilor ce frecventează creşele, costul se determină în funcţie de: cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărire, obiecte de inventar, echipamente şi cazarmament, materiale igienico-sanitare calculat la numărul de zile frecventate de copil în unitate“.

Hotărârea de guvern stabilește că valoarea contribuţiei părinţilor/reprezentanţilor legali ai copiilor care frecventează creşa nu poate depăşi 20% din costul mediu lunar de întreţinere. „Dacă părinţii au un venit brut cumulat de peste 700 de lei pe lună şi au la creşă un singur copil vor plăti zece lei pe zi. Dacă până acum pentru un copil care frecventa creşa 21 de zile pe săptămână, părinții plăteau 126 de lei, din aprilie, în cazul în care consiliul local votează aceste majorări prevăzute de lege, costul va ajunge la 210 lei pe lună. Părinţii care au doi sau mai mulţi copii trebuie să suporte 10% din cota procentuală din costul mediu lunar de întreţinere, mai exact cinci lei pe lună. Astfel, părinţii care au doi copii vor plăti mai puţin. Cred că legea nu a fost foarte explicită şi părinţii au crezut că trebuie să plătească 20% din veniturile dumnealor“, a adăugat Anca Ilie.

Părinţii care au venitul mediu brut lunar între 225 şi 699 de lei şi au un singur copil la creşă vor plăti 5 lei pe zi, iar cei care au doi sau mai mulţi copii vor plăti 5% din cota procentuală din costul mediu lunar de întreţinere, mai exact 2,5 lei pe zi.


Nouă creşe în Craiova, 192 de copii pe lista de aşteptare

În Craiova, funcţionează nouă creşe, dintre care trei sunt cu program săptămânal: Creşa nr. 1 – strada Olteţ nr.5, Creşa nr. 2 – Brazdă, zona Simplon; Creşa nr. 3 – Craioviţa – zona Racheta; Creşa nr. 4 cu program săptămânal – în cartierul Lăpuş; Creşa nr. 5 – Craioviţa – strada Elena Farago nr. 17; Creşa nr. 6 cu program săptămânal – Craioviţa Nouă, bl. 165 A; Creşa nr. 7 – strada Ştefan Velovan nr. 4; Creşa nr. 8 – cartier Valea Roşie, strada Revoluţiei şi Creşa nr. 9 cu program săptămânal lângă Fabrica de Confecţii. Există însă o cerere foarte mare, în prezent pe lista de aşteptare sunt 192 de cereri.

Grădiniţele percep între 7,5 și 8,5 lei pe zi pentru hrana copiilor

Pentru a veni în întâmpinarea părinţilor, am încercat să aflăm şi taxele percepute la grădiniţele din Craiova. Am aflat astfel că părinţii plătesc între 7,5 și 8,5 lei pe zi în funcţie de decizia luată de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ. La Grădiniţa cu program prelungit „Castelul Fermecat“ din Valea Roşie, de exemplu, părinţii celor 150 de copii înscrişi plătesc o taxă de 8 lei pe zi, la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa Fermecată“, taxa este de 8,5 lei pe zi, iar la Grădiniţa cu program prelungit „Curcubeul copilăriei“- 8 lei pe zi.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 14 martie 2015

Actualitate

» Procuratura franceză cere amenzi de sute de mii de euro pentru munca la negru a 460 de muncitori polonezi şi români
» Iohannis, cel mai popular om politic european de pe Facebook
» Vărul lui Vanghelie a fost arestat preventiv, iar ceilalţi trei inculpaţi din dosar sunt cercetaţi sub control judiciar
» Traian Băsescu, decorat în Republica Moldova
» Serbia: Șapte persoane, printre care și un copil, au murit într-un elicopter care s-a prăbușit
» Primarul municipiului Slatina, reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă
» Marian Vanghelie, arestat preventiv pentru 30 de zile
» Ordonanţa de reţinere a lui Marian Vanghelie a expirat
» Personalitatea săptămânii: Alexandru Macedonski
» Casele tradiţionale din Oltenia, în voia sorţii
» DNA cere arestarea lui Dan Şova în dosarul CE Rovinari şi Turceni

Interviu

» Constantin Cicort, la aniversară: 25 de ani la Naţionalul craiovean

Publireportaj

» Recuperare medicală, sport şi frumuseţe într-un singur loc: Shape Up Center

Dolj

» Cu prilejul Zilelor Brâncuși de la Craiova: Scrisoare deschisă președintelui României
» Cine ar putea construi Piața 1 Mai?
» Taxe mai mari la creşele din Craiova din luna aprilie?
» Candidații la șefia inspectoratelor școlare pică pe capete
» Cozile umilinței la Direcția de Impozite și Taxe
» Asociația 24 Brazdă afișează întreținerea pe Facebook
» Întreruperi energie electrică de luni
» Centrul Militar Zonal Dolj caută tineri pentru școlile militare

Gorj

» CNADNR va prelua Transalpina pentru executarea unor lucrări de siguranţă a traficului
» Defileul Jiului se închide de luni
» Fiica lui Ţundrea cere despăgubiri de 12 milioane de euro la Curtea de Apel din Craiova
» CEO mai are de cumpărat 5,3 milioane de certificate de dioxid de carbon

Olt

» Olt: Accident rutier mortal la Optaşi

Sport

» Baschet (m): Craiova, victorioasă cu CSU Sibiu
» Volei (m): SCM-U Craiova a încheiat sezonul regulat pe locul trei şi va juca cu Zalăul în semifinale
» Fotbal – CSU Craiova nu a avut “gaz” nici pentru Mediaș (UPDATE)
» CSO Filiaşi şi-a atins obiectivul cu Vulturii
» Monica Niculescu, învinsă de Serena Williams în două seturi
» Simona Halep, în turul al treilea la Indian Wells
» Pandurii vor să doboare Steaua
» Hai cu victoria!
» Energia şi Le Mans vor juca marţi decisivul
» Volei şi baschet în Polivalentă
» Antrenorii doljeni, şcoliţi de Aurel Țicleanu

Magazin

» Locul în care nu există viaţă
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top