9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozile umilinței la Direcția de Impozite și Taxe

Cozile umilinței la Direcția de Impozite și Taxe

Înghesuială, aer irespirabil, mizerie, funcționari nervoși, stive de dosare care zac pe podea și ore de stat la cozi. Asta îi așteaptă pe craiovenii care vor să își achite zilele acestea impozitele pe casă, teren și mașină la Direcția de Impozite și Taxe a Primăriei Craiova.

An de an craiovenii sunt umiliți la cozi interminabile într-o instituție care parcă refuză să se modernizeze.
Marți, ora 11.00. În sala mare a Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova (sediul de la Piața Centrală) este o coadă imensă. Un aer închis, înăbușitor, ne lovește de cum pășim în interior. Zeci de oameni stau la rând, înghesuiți ca sardelele în conservă. Au venit pentru a-și plăti impozitul pe locuință, pe teren și pe mașini, dar și taxa de parcare sau vreo amendă. Îmi iau bon de ordine și dau din coate prin mulțimea de lume ca să ajung la ghișeul pe care este afișat numărul meu de bon. Coafura rezistă…
De la ghișeul doi ridic un formular, dar trebuie să mai trec pe la ghișeul 3 să iau altul și tot așa. Trebuie să te învoiești o zi de la serviciu ca să reușești să plătești impozitele, să înregistrezi o mașină sau pentru alte operațiuni ce țin de direcția respectivă.
Miercuri, ora 11.30. Aceeași aglomerație la DIT, în Piața Centrală. Craiovenii au venit cu și mai mare îndârjire să își plătească impozitele locale, pentru că vor să prindă bonificația de 10% din impozit dacă îl achită înainte de 31 martie.

Oameni conștiincioși, funcționari nervoși

Îmi fac iarăși loc cu greu prin mulțime ca să ajung la ghișeul la care trebuie să stau. Pe jos a fost vărsat un lichid lipicios, dar nimeni nu l-a curățat, așa că acum este negru. O funcționară de la un ghișeu țipă la un domn care nu completase bine un formular: „Vă spusei că aici nu trebuie să scrieți nimic. Ce dracu’! Eu pentru cine vorbii până acum?!“. Omul îi răspunde umil: „Gata, doamnă! Săru’ mâna!“, uitând că el îi plătește salariul cucoanei temperamentale, care nu ar trebui să ridice nici măcar tonul la plătitorii de impozite și taxe. Un tânăr care stătea la același ghișeu, mai în spate, ripostează la auzul țipetelor funcționarei. „Dar ce o avea doamna de țipă așa de dimineață? O fi… ?“.
Mai trebuie să completez ceva pe un formular, dar nu am unde să stau decent ca să scriu. Mesele din încăpere sunt ocupate. Mai multe bătrânele stau pe mesele din sală, pe care ar trebui să-și completeze contribuabilii actele. În lipsa unor scaune în încăpere, bătrânii care stau cu orele la rând sunt nevoiți să așeze pe mese, pentru că nu pot sta în picioare prea mult timp.
Ajung la un birou, pe culoarul care se face în dreapta scărilor. Teancurile de dosare zac pe jos. Îmi imaginez că pot fi actele oricărui craiovean aruncate acolo. Sau pot zăcea pe jos documentele firmelor plătitoare de impozite locale.
O duduie înfuleca o felie mare de pizza. Cu gura plină mă întreabă ce doresc. Îi spun pentru ce am venit și îmi răspunde, după ce a mușcat și mai adânc din felia de pizza, că trebuie să îl aștept pe domnul din fața ei. În încăpere erau șase birouri. Doar un bărbat muncea efectiv, lucra ceva pe calculator, iar restul se plimbau sau se plictiseau pe Facebook-ul telefoanelor. Două fete bine aranjate treceau de colo-colo, cărând niște dosare. Într-un final intră și domnul pe care îl așteptam. Primul răspuns: „Păi și ce vreți, aici să vă completez eu datele?“. Întreb umilă unde găsesc o masă să scriu civilizat, că doar venisem să le dau bani și nu să iau, iar domnul schimbă tonul, se calmează și mă invită „politicos“ pe hol, afară, unde sunt două dulapuri pe care pot să scriu.

Împart dulapul cu o bătrânică

Dulapurile erau acolo unde îmi spusese funcționarul: pe un hol insalubru, imediat în dreapta scărilor. Un pahar de cafea și o hârtie mototolită îmi arată că sunt în locul unde lumea nu știe că s-a inventat coșul de gunoi. O bătrânică intră cu actele în mână și cere politicos să o las și pe ea să scrie pe „biroul“ improvizat, „că mesele din sală sunt ocupate cu oameni“. Am completat formularul cu fața la perete, pe două dulăpioare prăfuite și mizere. În spatele meu mai așteptau două doamne un loc la „masa“ improvizată. Femeile veniseră din vreme să dea bani Primăriei, implicit Direcției de Impozite și Taxe…

Calvarul continuă la DIT

Joi, ora 11.40. Aglomerația este și mai mare decât în zilele precedente. Oamenii stau pe hol încolonați și chiar și pe scări, iar sala mare a sediului DIT din Piața Centrală este arhiplină. Aerul este irespirabil. Pe jos se văd hârtii aruncate, iar în fața unui ghișeu este și mai multă mizerie decât în zilele trecute. Bătrânii care stau la coadă s-au așezat pe mesele pe care ar trebui să se scrie. În încăpere nu sunt scaune și nu există sistem de ventilație. Doi tineri vorbesc încă de la ușă: „A ajuns la bonul 211. Până la 465 mai e mult. Cred că diseară mă ajunge rândul…“. „Mă, ce-or face acolo de merge așa de greu? Stau de o oră aici“, spune un bărbat aflat în fața ușii de la sala aglomerată. „Păi de când i-au arestat pe ăia zece funcționari nu mai are cine să le lucreze actele“, îi răspunde „colegul“ de suferință.
Persoanele care nu au carduri sau nu se descurcă să lucreze cu internetul nu au altă variantă decât să meargă la ghișeele DIT, dar mai sunt sedii ale instituției și în Craiovița Nouă, și la fostul Liceu Auto.

Directoarea DIT: „Dar ce, la bancă sau la Fisc stau pe scaune oamenii de la cozi?“

Întrebată dacă nu se poate face ceva pentru ca plătitorii de impozite care stau cu orele la ghișee să fie tratați în condiții mai umane, directoarea Direcției de Impozite și Taxe din cadrul primăriei Craiova, Elena Bonescu, a spus: „Dar ce, la bancă sau la Fisc stau pe scaune oamenii de la cozi? Nu se poate evita aglomerația, pentru că sunt pensionarii care preferă să vină aici (la sediul DIT de la Piață – n.r.) și se formează cozi. Nu este acum o situație atipică. Așa se întâmplă în fiecare an în această perioadă, pentru că toți vor să plătească până pe 31 martie, ca să beneficieze de bonificația de 10%, dar pot să plătească și în alte părți. Aici marțea și joia pot să vină să își plătească impozitele până la ora 18.00“. La Fisc există scaune pentru cei care stau să aștepte, amplasate în sala destinată persoanelor fizice, la Registrul Comerțului, de asemenea, iar la majoritatea băncilor sunt fotolii și scaune pentru clienții care așteaptă să ajungă la un funcționar bancar.

Plățile on-line sunt încă blocate

Cine încearcă să acceseze ghiseul.ro pentru a plăti impozitele locale on-line către DIT Craiova nu are nici o șansă. Din cauza unei popriri pe conturile instituției, primăria a blocat plățile on-line, pentru ca banii care intră în acel cont să nu mai fie luați din acel cont. Pe ghiseul.ro, după ce utilizatorii introduc numele de utilizator și parola primite de la primărie le apare mesajul „Momentan, instituția Craiova a blocat plățile cu autentificare. Vă rugăm reveniți!“. Anul trecut, 823 de craioveni și-au plătit impozitele locale on-line, pe platforma respectivă.
Tinerii craioveni ar prefera să plătească prin internet impozitele și să nu stea la cozi, în locuri insalubre cum este la DIT. Cristi ne-a povestit cum a depus documentele în decembrie la Direcția de Impozite și Taxe, pentru a fi autorizat să plătească on-line. Userul și parola i-au venit în ianuarie și el și-a achitat impozitul pe apartament și pe mașină prin ghiseul.ro, dar tot trebuie să facă un drum până la DIT sau chiar mai multe. „Tot trebuie să merg la ei, la Piața Mare, ca să ridic vinieta. Am fost deja o dată până acolo, dar aveau probleme tehnice cu automatul de bonuri. Am stat o jumătate de oră la coadă, dar era sala plină, iar eu mă învoisem de la serviciu. Trebuie să fii în concediu ca să poți să îți rezolvi impozitele locale“, a spus Cristi.
Mircea este alt craiovean care ar dori să evite aglomerația de la ghișeele DIT și să-și plătească impozitele civilizat, de acasă, prin internet. Dar de la dorință la plata on-line este cale foarte lungă. „Am depus formularul pentru plata impozitelor on-line pe 28.01.2015 și am și dovada. Mi-au spus că durează două-trei săptămâni până îmi trimit formularele, dar suntem aproape la jumătatea lunii martie și nu le-am primit nici acum. Direcția de Impozite se mișcă în ritm de melc“, a mai spus Mircea.

Unde își mai pot plăti craiovenii impozitele

Cei care doresc să evite aglomerația de la sediul DIT din Piața Centrală pot să își achite impozitul pe case, terenuri, mașini și taxa de parcare la celelalte sedii ale Direcției. Cei care au abonamente la internet banking pot plăti prin internet, prin transfer bancar din conturile personale, în conturile DIT.
„Persoanele care au primit anul trecut user și parolă la domiciliu pot să intre pe site-ul primăriei și să descarce înștiințările de plată de anul acesta și cu acele înștiințări pot să meargă la cele 12 agenții ale băncii cu care DIT are convenție și să plătească la ghișeele băncii. Așteptăm să dea ANAF drumul la plățile cu cardul în conturile Trezoreriei și atunci va fi mult mai ușor pentru multe persoane să-și plătească impozitele locale“, a mai precizat Elena Bonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS