24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGoiești, comuna cu drumuri de râsu’ lumii

Goiești, comuna cu drumuri de râsu’ lumii

Drumuri pline de gropi și noroi, căi de acces impracticabile pentru autoturisme, aceasta este în câteva cuvinte situația în comuna Goiești din județul Dolj.

O sesizare sosită pe adresa redacției Gazetei de Sud atrăgea atenția asupra drumurilor proaste din Goiești. Am luat drumul Doljului și am plecat spre comuna ale cărei sate sunt despărțite de râul Amaradia. După câțiva kilometri, am ajuns la destinație. O dată ce am părăsit drumul județean și am pornit-o pe ulițele satelor din comună, lucrurile s-au schimbat. Gropi, noroi, drumuri pe care mersul cu mașina devine o adevărată aventură…
Localnicii nu înțeleg de ce trebuie să trăiască în astfel de condiții. Se roagă la Dumnezeu să îi ferească de vreun incendiu sau să nu aibă vreo problemă de sănătate, căci pompierii şi salvarea nu pot ajunge la unele gospodării. „Mi-a fost rău acum câteva zile. Păi, putea salvarea să vină să mă ia? Nici vorbă. Am pus cocenii pe lângă gard ca să putem merge… Ce să vă spun? A murit un om și a venit de la Craiova o firmă care se ocupă cu înmormântările. Păi ce s-au mai pătimit oamenii aceia până au dus mortul sus, la cimitir! Să le cadă din spinare! Ceva de groază! E dezastru!“, se plânge Gheorghița Geicu, o localnică din satul Goiești.
Câteva vecine ies și ele la poartă și încep să-și spună nemulțumirea: „Au băgat odată piatră și apoi, când au venit și au săpat pentru conducta de apă, au dat tot pământul peste piatră. Acum e râsul lumii ce avem! E vai de noi! Copiii ăștia care au câte o mașină o lasă pe drum, încolo, că rămân cu ele în noroi!“, spune Elena Dinicoiu.
Oamenii locului nu speră că vor avea vreodată asfalt pe ulița lor, dar măcar la drum pietruit îndrăznesc să se gândească. „Dintotdeauna a fost așa, dar de anul trecut, de la Paște, nu s-a mai putut trece cu mașinile pe aici. Suntem mai rău ca în evul mediu! Nu e drum făcut. Au făcut o spoială în 2008 și gata. Pe aici nu se mai poate circula. E dezastru. Suntem izolați. Dacă vrem să ne aducem un lemn ceva, nu putem. Nu e posibil așa ceva. Am tot fost pe la primărie. Nu ni se pare corect să trăim în halul acesta. Noroiul e uneori până la genunchi. Oamenii își iau cizmele cu ei când pleacă la serviciu. Le lasă la vecini și când vin după-amiaza le iau ca să poată ajunge în gospodăria lor. E o porțiune mică aici, la noi. Nu ar fi nevoie de costuri așa de mari, dar nu e voință. Nu se vrea! Nisipul ar fi gratis din Amaradia. Plătim și noi impozite, suntem cu plata la zi! Dacă nu poate să facă pentru oameni cât de cât ceva, să nu se mai facă primar“, spune Mioara Nedelea.
Îi lăsăm pe localnicii din satul Goiești pe uliță. Ne salută cu speranța că poate în viitor cineva va veni și pe ulița lor să le pietruiască drumul.

Altă uliță, aceleași probleme

Mergem mai departe, prin gropi astupate uneori de apă, prin noroi. Facem altă oprire. Oamenii au aceleași nemulțumiri. „Am avut mii și sute de vorbe cu primarul legate de drum, de gropi. Luați-o pe aici, pe coastă, pe Popeasa, să vedeți în ce hal este! E sub orice critică. Pe zona satului Goiești, de la poștă în sus e un drum ca vai de el. Nu se poate circula. Ferească Dumnezeu de un foc, de ceva, o problemă, un om bătrân! Când plouă, nici pe jos nu poți merge. Cu drumurile suntem la pământ. Chiar nu se poate rezolva nimic? Se face doar în campanie câte ceva. Se pune un strat de piatră și gata. Spun că au băgat apa, dar în atâția ani să nu faci un drum? Au turnat asfalt pe zone pe care nu se circulă. De la Țandăra spre Piorești, în satul Goiești, au făcut drumul pe sub grădini și în sat nimic“, reclamă alt localnic.

Bani puțini, soluții de compromis

La primăria comunei Goiești, situația e cunoscută. Banii puțini de la buget, datoriile de acoperit, proiectele accesate ce au nevoie de cofinanțări amână remedierea stării drumurilor comunale. „Drumurile în comuna Goiești au devenit impracticabile din 2014, când au avut loc inundațiile. O mare parte din piatra pusă pe străzi a fost luată de apa venită de pe versanți. Având în vedere că bugetul e foarte mic, nu putem face mare lucru. Anul trecut, am alocat o sumă din buget și am intervenit în zona satului Piorești și zona Adâncata. Aici nu se intervenise deloc. Erau drumuri de pământ. Restul drumurilor din cele 12 sate ale comunei Goiești au fost pietruite ultima dată în 2006 -2008. Avem în jur de 42 de kilometri de drumuri comunale și sătești și nu putem să intervenim în fiecarea an cu bugetul pe care îl avem, la întreținerea lor, așa cum ar fi necesar.
În plus, mai avem de rambursat un împrumut pe care l-am făcut atunci când am accesat niște fonduri pe OG nr. 7 și am executat două poduri de traversare a râului Amaradia. Suma acordată de guvern nu asigura costurile necesare pentru executarea celor două poduri. Am fost nevoiți să facem un credit ca și primărie, ca să ducem la îndeplinire cele două traversări.
De asemenea, avem un proiect în derulare pe Măsura 125, infrastructură la drumurile de acces de exploatație agricolă, unde trebuie susținute cofinanțări. Este în lucru și o școală în satul Mălăești, pe fonduri de la GAL. Și, aici trebuie să susținem cu sume din bugetul local, pentru cofinanțări. Și uite așa, bugetul se împarte și se duce, și nu ne mai rămân bani pentru pietruiri și întrețineri de drumuri.
Având în vedere că am achiziționat un buldoexcavator pe GAL, am prevăzut o sumă de bani pentru motorină, ca să putem să intrăm atunci când timpul ne va permite să intervenim la decolmatări de canale și să mai amenajăm drumurile cât de cât, cu completări de nisip din râul Amaradia. Restul, deocamdată, cu părere de rău, nu vă pot promite. Speranțe există. Vrem să depunem un proiect de asfaltare pe șapte kilometri, pe trei tronsoane. Am prevăzut bani în buget pentru efectuarea studiilor topo, geo, care s-au și efectuat și sunt în derulare studiile de fezabilitate. Sperăm să prindem proiectul, să fie accesat. Proiectul nu va fi realizat în cursul acestui an. Poate în 2016“, a precizat Ștefan Constantin, viceprimarul comunei Goiești.
Până la găsirea unor soluții, oamenii care își duc traiul în comuna Goiești sunt nevoiți să trăiască la fel ca și până acum, cu drumuri pline de gropi și noroi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS