5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandalul „Tomas Motanul“, la comisia de disciplină

Scandalul „Tomas Motanul“, la comisia de disciplină

Colegiul Național „Carol I“, pus în fața unei situații fără precedent (Foto: Arhiva GdS)
Colegiul Național „Carol I“, pus în fața unei situații fără precedent (Foto: Arhiva GdS)

ISJ Dolj nu se implică în scandalul declanșat de profesoara de limba engleză de la Colegiul „Carol I“, acuzată de părinți că abuzează emoțional elevii. Conducerea școlii trebuie să deruleze o anchetă în urma căreia va hotărî dacă profesoara va fi sau nu sancționată. Legea educației naționale stabilește sancțiunile care pot fi aplicate „pentru încălcarea normelor de comportare, care dăunează interesului învățământului și prestigiului instituției“.

Carmen Miulescu, profesoara care predă intensiv limba engleză la clasa a XI-a I de la Colegiul Național (CN) „Carol I“ din Craiova, este acuzată de un grup de părinți că abuzează emoțional elevii. Cazul a fost relatat pe larg în ediția de ieri a GdS. Pe 3 martie 2015, la școală a avut loc o ședință furtunoasă, în care părinții și-au exprimat nemulțumirea față de comportamentul profesoarei Miulescu. Un părinte a povestit că fiica sa a fost scoasă la tablă unde profesoara Miulescu i-ar fi cerut să dezvolte în limba engleză „plăcerile carnale“. Alt părinte a relatat că, după ce fiica sa nu a mai mers la meditațiile particulare cu Carmen Miulescu, aceasta ar fi pedepsit-o ridicându-i fusta în fața clasei. „Am acasă un pisic pe nume Tomas, reîncarnarea unui bărbat care se uită la mine când mă dezbrac“, ar fi spus cu altă ocazie profesoara Miulescu. În urma acestor dezvăluiri, părinții au făcut sesizări la conducerea școlii și la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj. Mai mult, nouă dintre ei au depus cereri pentru retragerea copiilor de la grupa de engleză a profesoarei Miulescu. Părinții au cerut ca profesoara „să fie supusă unei testări psihiatrice“ la o „comisie de specialitate“ și vor ca ISJ să sancționeze „comportamentul neadecvat și abuziv asupra copiilor“. Carmen Miulescu nu a dorit să stea de vorbă cu GdS. Ieri, ISJ Dolj a emis un punct de vedere în legătură cu aces subiect. „Conducerea ISJ a decis să trimită la sediul unității o echipă de inspectori care a verificat cele semnalate. Inspectorii au discutat cu conducerea unității de învățământ și cu părinții elevilor de la clasa respectivă. În zilele următoare, va fi înaintat un raport cu cele constatate. În urma acestuia și în baza art. 280 din Legea educației naționale, școala va decide sau nu începerea unei proceduri de cercetare disciplinară. Rămâne la latitudinea unității de învățământ“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj, Mihăiță Stoica.

Ce riscă profesoara de engleză

Legea educației naționale nr. 1/2011 spune că personalul didactic răspunde disciplinar pentru încălcarea cu vinovăție a îndatoririlor ce îi revin potrivit contractului individual de muncă, „precum și pentru încălcarea normelor de comportare, care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității/instituției, conform legii“ (art. 280, alin 1).
În raport cu gravitatea abaterilor, școala poate aplica mai multe sancțiuni, cum ar fi: observația scrisă; avertismentul; diminuarea salariului de bază cu până la 15% pe o perioadă de una – șase luni; desfacerea contractului individual de muncă (alin. 2). Orice persoană poate sesiza unitatea de învățământ/instituția de învățământ cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară. Sesizarea se face în scris și se înregistrează la registratura unității/instituției de învățământ (alin. 3). Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârșite de personalul didactic se constituie o comisie de cercetare disciplinară formată din trei – cinci membri, dintre care unul este reprezentant sindical (alin. 4, lit. a). Comisia disciplinară este numită de Consiliul de Administrație (CA) al unității de învățământ (alin. 5), iar audierea persoanei cercetate și verificarea apărării acesteia sunt obligatorii. Refuzul persoanei cercetate de a se prezenta la audiere și de a da declarații scrise se constată prin proces-verbal și nu împiedică finalizarea cercetării (alin. 6). Persoanele sancționate pot să conteste decizia la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul școlar (alin 8). Dacă nu este mulțumită, persoana sancționată se poate adresa instanței judecătorești (alin. 10). Prof. Alexandrina Torwachter, directorul CN „Carol I“, a precizat că unitatea a demarat deja ancheta în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS