11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSRL-ul, administrator la asociația de proprietari

SRL-ul, administrator la asociația de proprietari

Georgeta Matea, reprezentantul firmei Imogest Patrimonia
Georgeta Matea, reprezentantul firmei Imogest Patrimonia

Firmele de administrare condominii câştigă tot mai mult teren în Craiova, în ultima vreme. Activitatea este privită ca o afacere de către cei care își înființează astfel de societăți, ce le fac concurență administratorilor persoane fizice.

Dacă, în 2012, în Craiova, doar două firme aveau autorizații de administrare condominii, SC Imogest Patrimonia și SC Mora Cont SRL, în 2014 și la începutul lui 2015, alte societăţi au cerut autorizație din partea administrației locale. Este vorba de SC Silver Pub SRL, SC DISKUS Consulting SRL și SC Madris INFO SRL. „La noi sunt autorizate în prezent patru firme care administrează asociații de proprietari. Numărul acesta va crește, fiindcă şi reprezentanții altor firme s-au interesat care este procedura pentru autorizare“, a declarat Sorin Tudor, șef Serviciu Control și Monitorizare Asociații de proprietari. Acesta face referire la patru societăți, fiindcă între timp firma Mora Cont, administrată de Alina Mora, a fost depistată cu nereguli la asociațiile pe care le administra, iar din a doua parte a anului 2014 a rămas fără autorizație. Urmașele acesteia ar fi firmele Silver Pub și Madris INFO. Inițial, acționari la Silver Pub au fost Alina Mora și Ionuț Degeratu, nimeni altul decât fiul fostului director al SC Termo Craiova SRL. Numai că în anul 2014 acesta a schimbat obiectul de activitate al firmei în „administrare imobile pe bază de comision“ și a devenit acționar majoritar. Directorul firmei, Coralia Boeru, spune: „Firma este la început de drum. Administrăm doar cinci asociații de proprietari în acest moment. Noi oferim servicii de casierie, administrare, contabilitate și consultanță juridică. Mergem mai mult pe asociații mici, pe scară de bloc. Prețurile sunt acceptabile, între 10 și 15 lei, în funcție de pachetul pentru care optează proprietarii. Ar fi undeva între 0,28 – 0,30 lei/mp pentru fiecare proprietar. Am gândit această activitate ca pe o afacere“, a explicat Coralia Boeru, reprezentanta Silver Pub.
Cea de-a doua firmă care este într-un fel legată de Mora Cont este SC Madris INFO, administrată de Adrian Marian Morărașu, care avea contract de colaborare cu Mora Cont, acesta ocupându-se cu administrarea softului firmei.
Adrian Marian Morărașu a recunoscut că firma îi aparține, dar nu a dat niciun detaliu legat de activitatea acesteia. „Da, este firma mea. Pot să întreb de ce vă interesează?“, a fost replica lui Adrian Marian Morărașu. Până acum, această societate are încheiat contract cu Asociația de proprietari Ștefan cel Mare nr. 3, din câte am aflat chiar de la președintele asociației.

Firmă nouă

O firmă recent apărută pe piaţa administratorilor de asociații este SC DISKUS Consulting SRL. Inițial au circulat zvonuri că această societate ar aparține unui alte persoane din actuala conducere a SC Termo Craiova SRL, și anume Sorin Iordache. Numai că acesta a negat cu vehemență că această societate are vreo legătură cu el. „Nu, nu este firma mea. Cred că este o confuzie“, a replicat Sorin Iordache, contabil-șef la SC Termo Craiova SRL.
Firma aparține în fapt Cristinei Drăgănescu, mediator, și lui Cristian Stoian. În documentele societății, ca administratori apar cei doi. Din păcate, aceștia nu au putut fi contactați. Dacă ar fi să ne luăm după datele trecute pe site-ul Primăriei Craiova, această firmă administrează o singură asociație, și anume Asociaţia 4 Mareșal Antonescu.

Societate cu experiență în Franţa

Una dintre firmele care administrează condominii și care a rezistat în timp este Imogest Patrimonia, reprezentată de Georgeta Matea. Înainte de a desfășura aici această activitate de administrare condominii, a făcut acest lucru în Franța. „Noi am înființat firma în 2011, ne-am luat autorizația în 2012. Administrăm condominii și în prezent avem în portofoliu 30 de asociații. Oferim servicii de casierie, administrare, contabilitate, curățenie și reparații, dar și asistență juridică. Preţurile pe care noi le percepem sunt de 11 lei/apartament per lună. Costurile diferă în funcție de pachetul pe care îl aleg asociațiile. În ultima perioadă am preluat mai mult blocuri noi“, a explicat Georgeta Matea, reprezentanta Imogest Patrimonia.

Condiții impuse firmelor

Pentru a intra pe piața de administrare a condominiilor, firmele trebuie să aibă măcar un angajat cu atestat de administrator şi să aibă ca obiect de activitate administrare imobile. De asemenea, trebuie să aibă o autorizație eliberată de administrația locală. Pentru această autorizație, firma plătește o taxă de 300 de lei. În plus, firma trebuie să depună o garanție, de exemplu o poliță de asigurare cu răspundere civilă profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS