3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSirianul Jihad a cerut să fie rejudecat pentru înșelăciune

Sirianul Jihad a cerut să fie rejudecat pentru înșelăciune

Ejnid Jihad a fost acuzat că a „uitat“ să achite SC Brau Union România SA Craiova bere în valoare totală de peste 500.000 de lei (FOTO: arhiva GdS)
Ejnid Jihad a fost acuzat că a „uitat“ să achite SC Brau Union România SA Craiova bere în valoare totală de peste 500.000 de lei (FOTO: arhiva GdS)

Condamnat la zece ani de închisoare în lipsă pentru că a înșelat SC Brau Union România SA Craiova și Banca Românească cu aproximativ 600.000 de lei, sirianul Ejnid Jihad a cerut să fie rejudecat după ce a fost extrădat din Suedia.

Gazeta de Sud prezenta, în septembrie 2006 (Arabul Jihad, țepe de miliarde – 28 septembrie 2006), povestea unui patron de origine siriană care a înșelat o fabrică de bere și o bancă din Craiova cu aproximativ 600.000 de lei, după care a fugit din țară.
Ejnid Jihad nu a reușit să scape de pușcărie, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Craiova.
În motivarea hotărârii Curții Supreme prin care Ejnid Jihad a fost condamnat definitiv, judecătorii explică faptul că Ejnid Jihad, cetăţean român de naţionalitate siriană, domiciliat în Craiova, în calitate de administrator al SC Asia Import-Export SRL, SC Asia Distribution SRL și SC Eji Impex SRL Craiova, „a desfăşurat relaţii comerciale pe parcursul cărora a dovedit o totală rea-credinţă, reuşind să obţină în mod injust pentru sine şi familie importante foloase materiale. După ce a comis faptele şi după ce a înstrăinat toate bunurile celor trei societăţi comerciale pe care le administra, pentru a se sustrage de la răspundere penală, inculpatul (împreună cu membrii familiei) a plecat din România“.
Astfel, pe 15 mai 2000, inculpatul, în calitate de administrator al SC Asia Distribution SRL Craiova, a încheiat şi semnat un contract cu SC Brau Union România SA Craiova (în prezent SC Haineken România), urmând să preia diferite sortimente de bere şi să achite contravaloarea acestora în condiţiile stipulate în contract.
Ejnid Jihad nu a mai achitat însă berea, așa că SC Brau Union l-a dat pe mâna poliției. În urma anchetei s-a stabilit că, în perioada 4 septembrie 2000 – 13 octombrie 2000, inculpatul a achiziționat bere cu un număr de 70 facturi fiscale, în valoare totală de 458.204 lei (la care se adaugă și prețul ambalajelor), însă ulterior a vândut berea cu un preț mai mic decât cel de achiziție și a a băgat banii în buzunar.
De asemenea, același Ejnid Jihad a fost acuzat că, în decembrie 1998, a luat de la Banca Românească – Sucursala Craiova un credit de 75.000 de lei, perioada de rambursare fiind prelungită până la 10 iunie 2000. Banii nu au mai ajuns însă la bancă, pentru că, la începutul lunii noiembrie 2000, după ce a comis infracţiunile şi a vândut toate activele societăţilor comerciale la care era administrator, Ejnid Jihad a fugit din ţară împreună cu familia.

Condamnat în lipsă, extrădat din Suedia

Inculpatul a fost trimis în judecată în 2006 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, iar pe 23 mai 2012 a fost condamnat de Tribunalul Dolj, în lipsă, la zece ani de închisoare. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să achite SC Heineken România suma de 511.193 de lei, iar către Banca Românească suma de 173.196 de lei (creditul plus dobânzi și comisioane).
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel, iar după un an, în mai 2013, Curtea de Apel Craiova a respins acțiunea inculpatului. A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție până în ianuarie anul trecut, când magistrații bucureșteni au respins acțiunea ca nefondată.
După numai o jumătate de an de la condamnarea definitivă și după 14 ani de când a fugit din țară, pe 1 iulie 2014, Ejnid Jihad a fost ridicat din Suedia de o escortă a Poliției Române și dus direct la Penitenciarul Rahova.
Nu a trecut mult timp că Jihad a cerut să-i fie aplicată legea mai favorabilă, așa că, în ianuarie anul acesta, Tribunalul București i-a redus pedeapsa la șase ani de închisoare.
După ce a fost adus în România, același Ejnid Jihad a cerut judecătorilor de la Tribunalul Dolj redeschiderea procesului penal, însă instanța i-a respins cererea pe 2 februarie, anul acesta. Hotărârea tribunalului a fost atacată cu apel de Jihad, dosarul fiind trimis judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova. În prezent, Ejnid Jihad este încarcerat la Penitenciarul Craiova, unde execută pedepasa de șase ani de închisoare.

Cetățean român din 1995

Ejnid Jihad a devenit cetățean român în urmă cu 20 de ani, mai exact pe 8 martie 1995, prin Hotărârea nr.133 a Guvernului României. Printre cei 145 de cetățeni străini care au primit atunci cetățenia română s-a aflat și cetăţeanul sirian Ejnid Jihad, născut pe 14 noiembrie 1960 în localitatea Damasc, Siria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS