9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul președinte i-a îndatorat la apă

Fostul președinte i-a îndatorat la apă

Proprietarii dintr-o asociație din Craiova s-au trezit că au de plătit către furnizorul de apă restanțe de 428.386 de lei. De vină este fostul președinte, care a refuzat câțiva ani să achite contravaloarea apei reci folosite pentru prepararea apei calde. Furnizorul de apă a câștigat în instanță sumele restante și a trecut la executare.

Sute de proprietari din Asociația „A.I. Cuza“ din Craiova au de plătit sute de mii de lei către furnizorul de apă. Este vorba de apa rece, componentă a apei calde, pe care fostul președinte al asociației a refuzat să o achite Companiei de Apă Oltenia. Începând cu anul 2007, fostul președinte a respins toate facturile furnizorului, notând pe acestea „Nu este bun la plată“, apoi semna și punea ștampila asociației. Acum proprietarii s-au trezit că au de plată 1.845 de lei, 1.469 de lei, 1.556 de lei, 1.413 lei, 1.009 lei, contravaloarea apei reci folosite pentru prepararea apei calde plus penalități de întârziere.
Revoltați, oamenii s-au adunat joi la sediul asociației de proprietari pentru a cere lămuriri. Ei sunt supăraţi nu atât pentru sumele restante, pe care fostul președinte nu le-a distribuit în listele de plată, cât pentru penalitățile de întârziere pe care locatarii trebuie să le plătească, dar și pentru cheltuielile de judecată.
Actualul președinte al asociației de proprietari, Eros Hristache, a încercat să-i lămurească pe oameni. „Fostul președinte a refuzat să plătească facturile la apă. Pentru această gafă, Compania de Apă a acționat asociația în instanță. Există două hotărâri, una în care suntem obligați să plătim pentru perioada februarie 2007 – decembrie 2008, suma de 203.937 de lei plus cheltuieli de judecată în valoare de 6.826 de lei. În cea de-a doua hotărâre suntem obligați să plătim 66.201 lei, contravaloarea apei în perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, la care se adaugă 2.938 de lei cheltuieli de judecată. Toate aceste sume puse cap la cap plus restanțele actuale ne fac să figurăm la Companie cu o datorie de 489.333 de lei“, a explicat Eros Hristache.
Numai că proprietarii nu acceptă să plătească penalități pentru sume care nu au fost trecute pe listele de plată. „E vorba de miliarde de lei (sute de mii de lei – n.r.). Noi suntem revoltați nu pentru că trebuie să plătim sumele datorate pentru consumul de apă. Noi nu suntem de acord să plătim penalitățile. Nu este vina noastră că nu au fost repartizate în listele de plată aceste costuri. Este vina fostului președinte, care a refuzat plata facturilor“, a spus Marin Duman, proprietar. Locatarii sunt supărați fiindcă lucrurile nu se mai pot îndrepta. „Fostul președinte a refuzat toate facturile pentru apa rece ca și componentă a apei calde. CAO ne-a dat în judecată și ne obligă acum să plătim sume enorme. Sunt hotărâri irevocabile. Noi nu am știut ce se întâmplă și acum ne-am trezit cu mii de lei în lista de plată“, s-a plâns Șerban Marinescu, alt proprietar.

După conciliere, alte penalități

Puși într-o situație fără ieșire, somați de furnizorul de apă, reprezentanții Asociației de proprietari „A.I. Cuza“ s-au văzut nevoiți să cadă la pace cu furnizorul de apă și să se pună de acord asupra sumelor pe care să le plătească lunar.
„Am încheiat un act de conciliere prin care ne obligăm ca în 24 de luni să plătim toate sumele restante, altfel rămânem fără apă. Trebuie să plătim contravaloarea facturii curente și cel puțin 18.000 de lei din debitul restant“, a spus Eros Hristache, președintele asociației. Numai că și acest act de conciliere a adus nemulțumirea proprietarilor. „S-a făcut această înțelegere, dar noi sumele de bani le plătim în 24 de tranșe, deci nu plătim toată suma o dată. Este ca şi cum aș avea de plătit 100 de lei, plătesc doar 50 și pentru restul de 50 curg penalități. Nu trebuia făcută această înțelegere“, este de părere Gheorghe Pală, proprietar.
Numai că reprezentanții CAO spun clar: „Asociația de proprietari «A.I. Cuza» figurează în evidențele noastre contabile cu un debit restant în valoare de 428.386 de lei aferent perioadei 28.02.2007 – 31.12.2008 și 30.11.2009 – 09.01.2015“.

Să-l dea în judecată pe fostul președinte

În actuala situație, asociația de proprietari nu mai are nimic de făcut decât să plătească sumele pe care nu le-a plătit cu ani în urmă, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat doar din vina fostului președinte. Singura rezolvare se găsește tot în justiție. „Din păcate, nu se mai poate face nimic în această situație. Există hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Ei nu mi-au spus de concilierea directă cu furnizorul de apă. Există o singură portiță: să acționeze în instanță fostul președinte, printr-o acțiune în prejudiciu, numai că aceasta se taxează în funcție de valoarea prejudiciului. Nu știu dacă proprietarii vor fi de acord să plătească alte sume“, a explicat avocatul Mihai Icu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS