16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUM Sadu are contracte pentru următorii doi ani

UM Sadu are contracte pentru următorii doi ani

Investiţiile în retehnologizarea UM Sadu întârzie, deşi există comenzi numeroase de pe piaţa civilă
Investiţiile în retehnologizarea UM Sadu întârzie, deşi există comenzi numeroase de pe piaţa civilă

Uzina Mecanică Sadu, oraşul gorjean Bumbeşti-Jiu, are contracte de onorat pentru următorii doi ani. Fabrica produce muniţie de război şi pentru piaţa civilă găseşte în permanenţă beneficiari, atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii, însă, în ultimii ani, managementul a lăsat de dorit. Nu a existat un plan concret al Companiei Naţionale Romarm de a retehnologiza uzina, în ciuda faptului că an de an comenzile bat la uşă. Fabrica a avut momente în care a stat prost şi la aprovizionarea cu materiale necesare pentru fabricarea muniţiei, iar managementul a fost caracterizat prin instabilitate şi schimbări dese de directori. Mai mult decât atât, compania, care numără peste 900 de salariaţi, a ajuns să fie dată în judecată de unii dintre beneficiari, care au plătit muniţia şi nu au mai primit-o. Un exemplu în acest sens este cel al unei firme din Marea Britanie. Societatea are de recuperat de la UM Sadu peste 250.000 de dolari pentru o marfă pe care nu a mai primit-o. Bunurile au fost vândute unei alte firme, deşi britanicii le achitaseră. Compania din Anglia a dat în judecată Uzina Mecanică Sadu pentru recuperarea banilor.

Promisiuni de la toată lumea

Potrivit prefectului de Gorj, Alin Văcaru, actuala conducere a Companiei Naţionale Romarm a promis investiţii pentru Uzina Mecanică Sadu, având în vedere că există contracte de onorat pentru următorii doi ani. „Am avut în permanenţă întâlniri cu şefii Companiei Romarm şi se vorbeşte de investiţii în retehnologizare. Sunt obligatorii pentru ca Uzina Mecanică Sadu să fie competitivă. Este o piaţă unde sunt mereu comenzi. Din ce am discutat cu directorul uzinei, există comenzi pentru următorii doi ani. Este o unitate strategică şi toată lumea este conştientă de acest lucru. Eu sper să ajungem în situaţia în care vom vorbi despre noi angajări la Uzina Mecanică Sadu şi despre diversificarea activității, dacă va fi posibil acest lucru“, a precizat prefectul de Gorj. Uzina Mecanică Sadu este printre puţinele din România pe care statul le mai deţine şi care produc muniţie. Fabrica este vitală pentru România, având în vedere că face parte din companiile care sunt obligate să producă anumite cantităţi de muniţie, în caz de război. Cu toate acestea, investiţiile în retehnologizare întârzie, deşi există comenzi numeroase de pe piaţa civilă.

Imagine pătată de scandaluri

În ultimii patru ani, Uzina Mecanică Sadu a fost măcinată de scandaluri, având serioase probleme de imagine în faţa partenerilor şi beneficiarilor săi. Trei dosare penale mai importante au atras atenţia opiniei publice şi au afectat imaginea societăţii. Este vorba de dosarul exploziei de la UM Sadu, produsă în 2011, şi alte două dosare care vizează infracţiunile de delapidare şi trafic de muniţie. În toate au fost implicaţi directori ai Uzinei Mecanice  Sadu. Este de amintit că recent Gheorghe Lori Boian, fost director al UM Sadu, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi tot la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare fostul director tehnic Gabriel Lucian Bogdan şi şeful de secţie Dumitru Toloargă. În urma exploziei din 2011, de la UM Sadu, două angajate au murit şi un muncitor a fost rănit grav. Într-un alt dosar, cel al traficului de muniţie, mai mulţi salariaţi au fost condamnaţi sau au primit amenzi penale. Astfel, gestionarul Ștefan Chirițescu, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi de creare de plusuri în gestiune, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru un plus de 107.000 de cartuşe găsite în gestiune. De asemenea, Ioan Zăvoianu, reglor în cadrul Secţiei pirotehnice, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de furt, trafic de substanţe toxice şi de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, și a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Totodată, Ion Bălţătoiu, cel care a vândut 210 cartuşe unui poliţist sub acoperire, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel din Craiova la trei ani de închisoare cu suspendare. Muniţia fusese adusă într-o plasă și vândută într-un restaurant din Bumbeşti-Jiu. Alt angajat al fabricii a încercat să vândă mercur.

Foştii directori, judecaţi de Tribunalul Gorj

Al treilea dosar important îi are în prim-plan pe Gheorghe Lori Boian, fostul director adjunct de la Romarm şi şef al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, fost director al Uzinei Mecanice Sadu, şi pe Lucian Bogdan, fost director comercial. Anchetatorii îi acuză pe foştii şefi de faptul că ar fi scos din unitate rezerva de mobilizare, păstrată în caz de război, acuzaţia fiind de delapidare. „S-a reținut că există indicii că persoanele cu funcții de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare aflate în prezent în administrarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat prin scoaterea unor cantități de materiale în valoare de peste 727.000 de lei și introducerea lor în procesul de producere de muniție fără a fi întocmite documente legale care să ateste utilizarea acestora și influența pe care urma să o aibă în prețul de cost al produselor finite“, declara Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Gorj.

Probleme şi cu transferul de patrimoniu către Parcul Industrial

Altă problemă care vizează în egală măsură Uzina Mecanică Sadu şi Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu se referă la un transfer de patrimoniu între cele două societăţi. Acestea aparţin statului, însă de patru ani trenează aprobarea unei hotărâri de guvern prin care Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, să preia 12 hectare de teren cu tot cu hale, de la UM Sadu. Între motivele care au condus la starea de fapt se află datoriile înregistrate de Uzina Mecanică Sadu, faptul că au existat bunuri sub sechestru, precum şi birocraţia din administraţia centrală. Prin preluarea terenului respectiv, Parcul Industrial ar putea să se extindă şi să atragă noi investitori, iar UM Sadu ar scăpa de datorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS