22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNeregulile de la Penitenciarul Pelendava au ajuns în instanță

Neregulile de la Penitenciarul Pelendava au ajuns în instanță

Administrația Națională a Penitenciarelor încearcă să recupereze paguba de la cinci angajați ai Penitenciarului Pelendava, printre care se numără și directoarea Tașcău (Foto: arhiva GdS)
Administrația Națională a Penitenciarelor încearcă să recupereze paguba de la cinci angajați ai Penitenciarului Pelendava, printre care se numără și directoarea Tașcău (Foto: arhiva GdS)

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) încearcă să recupereze peste 190.000 de lei de la directoare și de la alți patru angajați ai Penitenciarului Pelendava Craiova, banii reprezentând contravaloarea unei cantități de cereale care ar fi „dispărut“ din depozitele pușcăriei. Dispoziția de imputare emisă de ANP anul trecut a fost contestată în instanță de directoare.

Gazeta de Sud relata, la sfârșitul lunii noiembrie 2013, faptul că în urma unui control făcut la Penitenciarul Pelendava, ANP a descoperit mai multe nereguli („Scandal la Penitenciarul Pelendava“, 28 noiembrie 2013).
La acel moment, ANP a explicat GdS că „o echipă multidisciplinară din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor a efectuat în cursul lunii septembrie 2013 controale specifice la Penitenciarul Pelendava. În urma acestei acțiuni au rezultat indicii privind posibilitatea săvârșirii unor fapte de natură penală/disciplinară de către anumiți funcționari publici cu statut special. În acest caz, au fost sesizate organele competente pentru cercetarea acestor fapte, iar Administrația Națională a Penitenciarelor, prin structuri specializate, continuă verificările interne“.
Verificările au continuat, iar în martie anul trecut ANP a dispus și măsurile pentru recuperarea prejudiciului de la directoarea Penitenciarului Pelendava, subcomisarul de penitenciare Oana Valeria Taşcău, de la directorul tehnic adjunct Ștefan Vancea, dar și de la alți trei angajați – gestionarii Constantin Partenie, Constantin Șoimu și Zorel Duculescu. Este vorba de suma totală de 190.388 de lei, ce reprezintă o cantitate importantă de cereale și furaje care lipsește din gestiunea FNC (Fabrici de Nutrețuri Combinate – n.r.) a Penitenciarului Pelendava Craiova.
Începând cu luna mai 2014, Oana Valeria Taşcău a fost în concediu de maternitate, iar până în luna februarie 2015, conducerea Penitenciarului Pelendava a fost asigurată de comisarul-şef Nicolae Tătulescu. În prezent, Oana Valeria Taşcău este în concediu medical, iar conducerea unității este asigurată de comisarul-șef Marinel Candidatu.

Dispoziția de imputare, contestată la Tribunalul Dolj

Decizia ANP a fost contestată în instanță de Oana Valeria Tașcău, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 16 martie.
În dosarul nr. 12432/63/2014, care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 26 septembrie 2014, Oana Valeria Tașcău a chemat în judecată ANP, solicitând anularea dispoziției de imputare nr. V2/22646 din 17 martie 2014, prin care i s-a imputat suma de 54.051 de lei.
Prin această dispoziție, ANP a reținut că, în perioada 20 decembrie 2012 – 4 decembrie 2013, în gestiunea FNC s-ar fi produs un prejudiciu de 190.388 de lei. În acțiunea sa, directoarea Taşcău a explicat că atât dispoziția de imputare, cât și procesul-verbal de cercetare administrativă sunt nule, fiind încălcate dispozițiile OMJ nr. 1760/C/2013. Mai exact, potrivit documentelor din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Oana Valeria Taşcău a arătat că termenul pentru efectuarea cercetării administrative a fost prelungit prin încălcarea prevederilor Ordinului nr. 1760/C/2013. În plus, Oana Valeria Taşcău mai susține că inventarierea anuală a FNC din decembrie 2012 cuprinde o serie de date și mențiuni nereale, care ar pune sub semnul întrebării concluziile inventarierii. Pe scurt, inventarierea cerealelor s-ar fi făcut din ochi, iar inventarierile anterioare nu au cuprins pierderile determinate de rebuturi și cerealele alterate. Recunoaște însă că a semnat procesul-verbal de inventariere: „Totuși, deși nu a fost făcută o inventariere faptică în decembrie 2012, subsemnata a avizat procesul-verbal de inventariere anuală, în urma verificării existenței semnăturilor și avizelor necesare de pe acest înscris, semnătura mea nepresupunând o verificare a veridicității conținutului procesului-verbal“. De asemenea, directoarea Tașcău a mai arătat că ANP nu a putut stabili cu certitudine cauzele care au condus la producerea pagubei, nu se poate determina dacă întreaga cantitate de cereale a fost sustrasă, risipită sau degradată, precum și măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei.
ANP a răspuns însă că inventarierea din decembrie 2012 a fost făcută cu respectarea prevederilor legale, putând fi considerată ultima inventariere faptică a gestiunii FNC. ANP mai susține că procesul-verbal cu pricina a fost avizat de Oana Valeria Tașcău, care a sesizat neregulile abia după ce a chemat Administrația în judecată.
În final, ANP i-a imputat directoarei Tașcău suma de 54.051 de lei, lui Ștefan Vancea suma de 54.565 de lei, iar restul până la 190.388 de lei a fost împărțit între cei trei gestionari.

Proces câștigat

Pe 20 februarie 2015, directoarea Tașcău a câștigat un proces cu ANP. Este vorba de Dosarul nr. 12431/63/2014, în care Tașcău a cerut la Tribunalul Dolj anularea altei decizii de imputare emise de ANP, cea cu numărul V2/22643. Tribunalul Dolj a dispus anularea deciziei, însă hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de ANP la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS