24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum își „rezervă“ craiovenii locurile de parcare

Cum își „rezervă“ craiovenii locurile de parcare

Un craiovean și-a instalat o barieră cu lacăt în fața locului de parcare de pe domeniul public (Foto: Claudiu Tudor)
Un craiovean și-a instalat o barieră cu lacăt în fața locului de parcare de pe domeniul public (Foto: Claudiu Tudor)

Doi cititori GdS ne-au scris pentru a ne sesiza „apucăturile“ unor șoferi care apelează la metode destul de inedite ca să-și „rezerve“ un loc de parcare pe spațiul public din municipiul Craiova. Dacă unii pun cărămizi pe locurile de parcare, alții s-au gândit să confecționeze și instaleze… semne de circulație sau chiar bariere.

Lipsa locurilor de parcare din municipiul Craiova îi face pe șoferi să apeleze chiar și la metode prin care încalcă Codul Penal ca să-și țină „rezervat“ locul de parcare.
Un craiovean care locuiește în cartierul 1 Mai şi care se plânge că trotuarele mai multor străzi din cartier sunt ocupate în totalitate de mașini, a sesizat că pe strada Victor Gomoiu, mai exact în fața blocului I9, un locatar a instalat pe un stâlp un indicator „Oprirea interzisă“. Asta pentru ca alți șoferi să nu parcheze lângă bordură și să blocheze mașinile parcate pe… trotuar.

Un șofer „inventiv“ a montat pe stâlp un indicator „Oprirea Interzisă“ (Foto: Claudiu Tudor)
Un șofer „inventiv“ a montat pe stâlp un indicator „Oprirea Interzisă“ (Foto: Claudiu Tudor)

„În această zonă, cetă­țenii parcheaza numai pe trotuare, iar noi, ca pietoni, trebuie să mergem printre mașini, riscându-ne viața. Este adevărat că nu sunt locuri de parcare, însă un metru de trotuar se poate lăsa, măcar atât cât să putem trece și noi, pietonii. Un locatar sau mai mulți și-au montat un semn «Oprirea interzisă» la blocul I9, scara 1. Semnul este făcut dintr-o bucată de tablă, ca să pară identic cu cele reale. Au făcut acest lucru pentru că pun mașinile în linie pe trotuar și nu mai au cum ieși dacă noi parcăm regulamentar pe stradă. Am sesizat Poliția Locală, dar astăzi (27 februarie – n.r.) semnul era tot acolo“, a explicat un cititor GdS.
Întrebați despre această situație, polițiștii din cadrul IPJ Dolj au precizat că vor face verificări pentru a se stabili în ce condiții a fost amplasat acel indicator. Vineri, un echipaj de polițiști de la Biroul Rutier Craiova s-a dus la adresa indicată și a constatat că ar putea fi vorba de o… infracțiune. „Din primele verificări s-a stabilit că indicatorul respectiv a fost instalat ilegal, motiv pentru care a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru instalarea unor mijloace de semnalizare rutieră fără autorizație. Se fac cercetări pentru identificarea persoanei care a instalat acel indicator și verificări la Primăria Municipiului Craiova pentru a se stabili dacă a fost eliberată o autorizație privind instalarea de mijloace de semnalizare rutieră în acea zonă“, a explicat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Potrivit Codului Penal, instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Pe strada Henri Coandă, șoferii își „rezervă“ locurile de parcare cu cărămizi din BCA (foto cititor GdS)
Pe strada Henri Coandă, șoferii își „rezervă“ locurile de parcare cu cărămizi din BCA (foto cititor GdS)

Loc de parcare cu barieră

Tot în cartierul 1 Mai, un locatar a instalat un soi de barieră prevăzută cu un lacăt pentru a se asigura că nu îi va fi ocupat locul de parcare.
Un alt cititor GdS a sesizat faptul că locatarii de pe strada Henri Coandă au obiceiul să-și „rezerve“ locurile de parcare cu… cărămizi din BCA. „În parcarea de pe strada Henri Coandă, în fața blocului M14, mai mulți locatari blochează locurile de parcare cu blocuri de BCA. Dacă cineva îndrăznește să parcheze pe acele locuri, se poate alege cu mașina zgâriată sau cu ștergătoarele rupte. A fost sesizată Secția 3, dar polițiștii probabil au «uitat» să mai vină“, a spus un alt cititor GdS.
Reprezentanții IPJ Dolj spun că, potrivit HCL 279/2011, locatarii care își rezervă locuri de parcare pe domeniul public riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. Cei care pot aplica sancțiuni pentru aceste contravenții sunt însă agenții Poliției Locale Craiova.
Astfel, potrivit HCL 279/2011, rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau domeniu public fără aprobarea consiliului local şi semnalizarea acestora cu altfel de însemne, marcaje sau dispozitive decât cele legale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice.

Un cititor GdS spune că pe mai multe străzi din cartierul 1 Mai craiovenii sunt obligați să meargă pe stradă, pentru că trotuarele sunt ocupate de mașini.
Un cititor GdS spune că pe mai multe străzi din cartierul 1 Mai craiovenii sunt obligați să meargă pe stradă, pentru că trotuarele sunt ocupate de mașini.

Reprezentanții Poliției Locale Craiova au explicat că, în urma sesizărilor primite, „atât Poliția Locală Craiova și Biroul Rutier Craiova, cât și echipaje mixte ale celor două entități, au desfășurat mai multe acțiuni în zona respectivă (cartierul 1 Mai – n.r.), fiind aplicate numeroase sancțiuni contravenționale, dispunându-se inclusiv ridicarea autovehiculelor care erau parcate pe/în apropierea trecerilor de pietoni, încălcând prevederile legale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS