16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCele patru gospodării de la Bumbeşti-Piţic trebuie strămutate

Cele patru gospodării de la Bumbeşti-Piţic trebuie strămutate

Alunecările au afectat întreaga zonă (FOTO: Eugen Măruţă)
Alunecările au afectat întreaga zonă (FOTO: Eugen Măruţă)

Autorităţile din comuna gorjeană Bumbeşti-Piţic au contabilizat efectele produse de alunecările de teren din satul Cârligei Deal, punctul Cânepeşti. Primarul din Bumbeşti-Piţic, Michi Nioaţă, a declarat că alunecarea de teren s-a oprit momentan, însă în cele patru case afectate nu se va mai putea locui. Rămân în continuare 15 persoane evacuate, între care şi doi copii. Oamenii vor continua să doarmă la rude, până când autorităţile locale, judeţene şi centrale vor găsi soluţii pentru construirea altor locuinţe. Edilul a precizat că oamenii nu vor mai putea locui în vechile case pentru că acestea riscă să se prăbuşească peste ei. În zona unde s-a produs alunecarea de teren a rămas o groapă cu adâncimea de 18 – 20 de metri. Precipitaţiile din ultima perioadă ar putea oricând reactiva alunecarea de teren, acesta fiind şi motivul pentru care primarul a decis că se impune strămutarea gospodăriilor în altă zonă.

Animalele au rămas în gospodării

Familiile evacuate din locuinţe au revenit vineri acasă pentru a hrăni animalele rămase în gospodării. Casele au rămas peste noapte fără energie electrică din cauză că trei stâlpi din reţea au fost doborâți de alunecarea de teren. „Nu am decis însă să reluăm alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor, pentru că nu ştim ce se va întâmpla cu alunecarea de teren, dacă se va reactiva. Mai aşteptăm. Situaţia este clară: oamenii nu vor mai putea locui acolo. Am contabilizat distrugerile produse de alunecările de teren şi avem o listă cu toate bunurile afectate. Până la începutul săptămânii viitoare vom avea exact şi suma. Vom vedea unde vom strămuta aceste patru case. Este nevoie şi de un studiu, să realizăm un proiect pentru a stabiliza dealul prin anumite lucrări. În acest sens, e necesar un sprijin de la nivel guvernamental. Oamenilor le e greu să părăsească vechile case şi au lăsat acolo animalele. Le e însă mai frică să nu moară acolo, dacă se întâmplă o nenorocire. Alunecarea s-a produs pe terenurile oamenilor şi este afectat şi drumul sătesc“, a spus edilul Michi Nioaţă, din Bumbeşti-Piţic.

Drum surpat la Roşia de Amardia

Probleme cu alunecările de teren sunt şi în comuna Văgiuleşti, şi la Motru. La Văgiuleşti s-au produs surpări de teren în satul Valea Motrului, unde o cale de acces către 27 de gospodării este afectată. De asemenea, în satul Murgileşti, alunecările de teren au avut loc în zona sistemului de alimentare cu apă. La Motru, o alunecare de teren produsă în satul Dealul Pomilor a afectat patru gospodării şi pune în pericol un drum care face legătura cu alte câteva zeci de gospodării. Alunecările de teren provoacă probleme şi în alte localităţi. Drumul Judeţean 675C din comuna Roşia de Amaradia s-a surpat vineri dimineaţă. „S-a ajuns în această situație din cauza lucrărilor din minerit. Pe o porțiune de 30 de metri se circulă în prezent pe o singură bandă, iar la fața locului și-au anunțat prezența autoritățile județene. În pericol sunt și câteva gospodării, pentru că alunecările faliei respective încă nu s-au oprit. Roșia de Amaradia este o comună care se confruntă de mai mult timp cu astfel de probleme şi de fiecare dată când sunt precipitaţii în cantităţi mari şi pe o perioadă mai mare, pericolul reactivării alunecărilor reapare“, a precizat Liviu Cotojman, primarul comunei gorjene Roşia de Amaradia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS