16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul educației vrea bacalaureat diferențiat

Ministrul educației vrea bacalaureat diferențiat

Ministrul educației, Mihai Sorin Câm­­pea­­­nu (Foto: Lucian Anghel)
Ministrul educației, Mihai Sorin Câm­­pea­­­nu (Foto: Lucian Anghel)

Ministrul educației, Mihai Sorin Câm­­pea­­­nu, a fost prezent ieri la Craiova la o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj și directorii unităţilor de învăţământ. Întâlnirea s-a desfăşurat cu uşile închise, apoi ministrul a participat la o conferinţă de presă pentru a prezenta o parte din problemele ridicate de dascăli, dar şi pentru a răspunde întrebărilor ziariştilor.
Vizita vine în contextul în care ministrul doreşte o imagine de ansamblu a învățământului, descoperirea problemelor pe care le întâmpină, pentru a putea fi găsite soluții practice. „Este al 13-lea judeţ în care am ajuns şi în care am decis să discut faţă în faţă cu toţi managerii unităţilor şcolare, dar şi cu inspectorii şcolari. Am remarcat o serie de probleme comune ridicate în toate judeţele în care am ajuns. Ca şi veşti bune vreau să anunţ personalul nedidactic că va primi sporuri salariale. În ţară avem 60.000 de persoane care vor beneficia de aceste prevederi. În perioada imediat următoare, la unităţile de învăţământ din Dolj vor ajunge alte 20 de microbuze şcolare, după ce în prima tranşă au mai fost repartizate 19. O problemă majoră ce îi interesează direct pe toţi cei implicaţi este necesitatea revizuirii curriculei. Metodologia de normare trebuie să realizeze o legătură coerentă între populaţia şcolară şi numărul de posturi didactice. Îmi doresc, de asemenea, introducerea bacalaureatului diferențiat“, a precizat ministrul educaţiei.
Mihai Sorin Câmpeanu a mărturisit că o prioritate esențială o constituie susținerea învățământului profesional și tehnic, inclusiv prin forma de organizare învățământ dual. „Este, practic, veriga principală dintre sistemul educaţiei şi piaţa muncii. Este foarte important să existe o legătură strânsă între şcoli şi agenţii economici“, a adăugat ministrul Câmpeanu.
La întâlnirea de ieri ministrul a discutat despre disciplina religie, care, conform prevederilor Constituției, este obligatorie pentru școli și pentru Ministerul Educației, dar este opțională pentru elevi, dar şi despre concursurile de inspectori şcolari generali, inspectori adjuncţi, directori de unităţi de învăţământ ce vor avea loc în perioada următoare. Odată cu organizarea concursurilor pentru conducerea unităţilor de învăţământ, ministrul Câmpeanu consideră că nu vor mai exista discuţii la nivelul unităţilor de învăţământ, că toate posturile vacante vor fi scoase la concurs pentru a oferi o şansă tinerilor să intre în sistem, iar directorii vor avea planuri manageriale pe care să le ducă la bun sfârşit în cei patru ani cât vor sta la conducere.
Despre toate acestea, dar şi despre alte probleme la care ministrul educaţiei a acceptat să răspundă veţi avea posibilitatea să citiţi în ediţia de mâine a Gazetei de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS