14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDezastru produs de alunecările de teren în comuna Bumbeşti-Piţic

Dezastru produs de alunecările de teren în comuna Bumbeşti-Piţic

Mai multe familii din comuna gorjeană Bumbeşti-Piţic au rămas în câteva ore fără munca de o viaţă, din cauza unei alunecări de teren. Pământul a început să o ia la vale în noaptea de miercuri spre joi, iar ieri-dimineaţă, alunecarea de teren s-a accentuat. Falia are o lungime de 800 de metri şi o lăţime de 400 de metri, ea luând la vale o casă şi o anexă gospodărească, situate în satul Cârligei Deal, punctul Cânepeşti. Ieri-dimineaţă, Comitelul Local pentru situaţii de urgenţă, condus de primarul din Bumbeşti-Piţic, Michi Nioaţă, a decis evacuarea a trei gospodării şi a unui total de zece persoane. În jurul prânzului, din cauză că alunecarea de teren punea în pericol altă gospodărie, autorităţile locale au decis să mai evacueze o familie, numărul total de persoane evacuate crescând la 15 (dintre care doi copii), iar al caselor afectate la patru. Alte două case sunt în pericol, din cauza pământului care merge la vale.

A investit 300.000 de lei în casă

Oamenii sunt disperaţi că au rămas fără case şi fără anexele gospodăreşti şi speră ca autorităţile locale şi judeţene să îi ajute. Nimeni nu se aştepta ca, într-o singură noapte, să fie nevoiţi să îşi părăsească gospodăriile unde au muncit o viaţă. „Pereții au început să tremure pe la trei dimineaţa. A fost ca un vuiet. Am ieşit afară din casă şi am văzut o groapă mare şi pământul cum plecase de lângă grajd. L-a pus jos, noroc că nu ţineam nimic în el. Mai sus era o casă bătrânească. A fost pusă şi ea la pământ. Nu a mai putut face nimeni nimic. Am băgat toţi banii în case, că nu aveam ce să facem altceva. Toată lumea munceşte să aibă o casă unde să stea. Acum dormim pe unde putem. Neamurile au înţeles şi ne ajută, dar nu poţi să stai nici la ele cu lunile. Trebuie să ne ajute primăria, să vedem ce putem face. În case nu mai putem sta, e clar! Ne punem viaţa în pericol“, a declarat unul dintre cei evacuaţi, care a investit peste 300.000 de lei în gospodăria din satul Cârligei Deal.

Comisie de evaluare a pagubelor

Primarul din Bumbeşti-Piţic, Michi Nioaţă, a mai spus că le-a oferit persoanelor evacuate camere la căminul deţinut de instituţie, dar acestea au preferat să locuiască la rude: „Nu aveam altă soluţie pentru că riscam să avem o nenorocire în comună. Am luat la nivel local decizia să evacuăm toate familiile care sunt în pericol. Casele e foarte clar că nu mai sunt locuibile şi vrem să vedem, alături de autorităţile judeţene, ce putem face pentru oameni. O să vedem cum facem, unde pot să îşi reconstruiască gospodăriile, pentru că acolo e periculos să se mai întoarcă. Nu am luat nici un fel de decizie legată de amplasamente pentru că vrem să ne consultăm şi cu Instituţia Prefectului. Eu le-am oferit trei camere la căminul pe care îl deţinem şi pot să locuiască acolo provizoriu. Nu a dorit nimeni şi au spus că merg să doarmă la rude. Să sperăm că alunecarea de teren se va opri şi vom putea să lucrăm în linişte. Deocamdată, cele patru case sunt afectate şi nu se mai poate reveni în ele. Vor fi evaluate şi pagubele de către comisia de specialitate, dar e vorba de sute de mii de lei la prima vedere“, a declarat Michi Nioaţă. Potrivit lui Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, la faţa locului s-a deplasat ieri o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii, ISU şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii. Comisia va evalua situaţia de la faţa locului şi va începe să contabilizeze pagubele produse de alunecarea de teren. Autorităţile locale monitorizează în permanenţă zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS