10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Gaudeamus își deschide porțile

Târgul Gaudeamus își deschide porțile

Târgul Gaudeamus, găzduit de foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, își deschide porțile astăzi, de la ora 12.00. La 40 de standuri 64 de expozanți reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România vin în întâmpinarea publicului iubitor de carte cu o paletă variată de volume. Pentru ediția din acest an de la Craiova sunt programate 82 de evenimente, lansări, dezbateri, „un număr record pentru cele treisprezece ediții care s-au scurs până acum“, după cum menționa Ioana Lădaru, redactor-șef adjunct la Radio România Oltenia.
Încă din prima zi de Târg, editurile aduc în atenția publicului iubitor de carte manuscrise noi. De la ora 16.00 sunt programate lansările de volume „Jurnalul VIII“, autor Marin Sorescu, într-o ediție îngrijită de George Sorescu, „Versuri de pe front“, purtând semnătura lui Ștefan I. Sorescu, tatăl lui Marin Sorescu și primul versificator al Soreștilor, volumul „Între 1983 și 1992 Premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu“, „Strigături peste ocean. De la Washington la Craiova“ al căror autor este colegul nostru, Ion Jianu.
Seria titlurilor lansate la Craiova va continua în fiecare zi cu alte volume, completând oferta cărților de la Târgul Gaudeamus. „Nu este totul în cărți, dar cărțile fac totul posibil. Noi suntem încredințați că o carte face sensul, iar sensul face viața. Cei care vor trece pragul târgului vor descoperi un mediu prietenos, cald, cărți variate, standuri multicolore, dar cu substanță, și zile bogate în lansări și dezbateri“, a precizat prof. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, președintele de onoare al Târgului Gaudeamus Craiova, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.
Pe agenda evenimentelor de la Târgul Gaudeamus se regăsesc și în acest an tradiționalele proiecte, printre acestea și întâlnirea cu „Invitații de nota 10: Olimpicii României“, programată să aibă loc sâmbătă, 28 februarie, de la ora 14.30.
De asemenea, va avea loc și faza locală a „Concursului Național de lectură «Mircea Nedelciu»“, tot astfel cum se va acorda și titlul de Miss Lectura.
Și la această ediție proiectul „Cărțile se întorc acasă“ continuă. „Vor fi în acest an două puncte de colectare. Pe lângă cel obișnuit și cunoscut din cadrul edițiilor precedente, împreună cu Grupul Rotary vom amenaja al doilea punct în care se vor colecta cărți pentru copii. Ele vor merge la copiii cu dizabilități, la cei defavorizați“, a precizat Ioana Lădaru, redactor-șef adjunct la Radio România Oltenia.
O apariție interesantă la ediția din acest an de la Craiova a Târgului Gaudeamus este cea a caricaturistului oltean Gogu Neagoe, membru al Asociației Internaționale de Arte Plastice UNESCO din Germania și al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România. Pe parcursul celor cinci zile de târg, artistul va realiza gratuit caricaturi ale personalităților care vor păși în regatul cărților, pentru ca apoi ele să se regăsească într-o expoziție.
Programul de vizitare al târgului, ce va fi deschis până duminică, 1 martie, este de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, şi duminică, între orele 10.00 şi 15.00. Intrarea publicului este liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS