5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Craioveanul a fost acuzat că a trecut în actele firmei operațiuni comerciale fictive cu cereale (Foto: Arhiva GdS)
Craioveanul a fost acuzat că a trecut în actele firmei operațiuni comerciale fictive cu cereale (Foto: Arhiva GdS)

Administratorul unei societăți comerciale din Podari, Dolj, acuzat că a adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 3,3 milioane de lei prin operațiuni comerciale fictive cu cereale, a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anunțau, pe 18 martie 2011, că au solicitat și obținut arestarea preventivă a unui craiovean cercetat pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Este vorba de Adrian Dragomirescu (fost Stoiacovici), care a fost arestat pe 17 martie 2011 și a fost eliberat din arest pe 24 aprilie, același an.
Anchetatorii au precizat că, „în perioada 20.06.2008 – 31.12.2008 inculpatul, în calitate de administrator al SC KATA IMPEX SRL Podari, a evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale fictive (achiziţii de cereale de la persoane juridice şi fizice) şi nu a înregistrat alte operaţiuni comerciale efectuate, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului. Prejudiciul a fost evaluat la suma de 3.353.124 de lei“. De asemenea, oamenii legii au mai susținut că, pentru a îngreuna eventualele verificări, în februarie 2009, Dragomirescu a schimbat denumirea firmei în Vip Consulting Construct SRL şi i-a mutat sediul în București, după care a cesionat părţile sociale ale societăţii către două persoane care nu aveau un domiciliu stabil. Anchetatorii au identificat persoanele cărora craioveanul le-a cesionat părţile sociale ale firmei, iar acestea au explicat că nu au semnat nimic şi nu au primit nici un fel de document de la Dragomirescu. De asemenea, în urma expertizei criminalistice s-a constatat că semnăturile de pe documente nu aparţineau celor două persoane, ci fuseseră falsificate.
Ulterior, Adrian Dragomirescu a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe data de 19 aprilie 2011.

Pedeapsă redusă la Curtea de Apel Craiova

După mai bine de doi ani de la începerea procesului, pe 18 iulie 2013, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat în acest dosar de evaziune fiscală. Dragomirescu a fost găsit vinovat pentru cele trei capete de acuzare și a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj și a dispus ca Adrian Dragomirescu să achite statului suma de 2.582.267 de lei, TVA și impozit pe profit, plus dobânzile şi majorările de întârziere.
Tribunalul Dolj a constatat că SC VIP CONSULTING SRL București (fostă SC KATA IMPEX SRL Podari) a fost radiată pe 11 decembrie 2012 printr-o hotărâre a Tribunalului Bucureşti și a dispus anularea mai multor documente fictive, cum ar fi un contract de cesiune, actul constitutiv al SC VIP CONSULTING SRL, dar și o serie de borderouri de achiziţie cereale de la persoane fizice, facturi de achiziţie cereale şi note de recepţie privind achiziţiile fictive de la SC La Guardia SRL Arad şi SC Recircuitex SRL Arad.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpat, iar luni, pe 23 februarie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Judecătorii au redus pedeapsa inculpatului la șapte ani de închisoare și au dispus ca acesta să achite aceeași sumă statului – 2.582.267 de lei, plus dobânzile şi majorările de întârziere calculate conform Codului de Procedură Fiscală.
Potrivit polițiștilor din cadrul IPJ Dolj, în cursul zilei de luni, Adrian Dragomirescu a fost încarcerat în arestul de pe strada Amaradia din municipiul Craiova.

Firme și dosare penale

Administratorul SC Recircuitex SRL Arad, firma de la care Dragomirescu a achiziționat fictiv cereale, a fost condamnat definitiv pentru evaziune fiscală în martie, anul trecut. În toamna anului 2011, Tribunalul Arad l-a condamnat pe Manuel Florea la șapte ani de închisoare și l-a obligat să achite statului, împreună cu SC Recircuitex SRL, suma totală de 6.047.504 de lei. Hotărârea Tribunalului Arad a rămas definitivă pe 28 martie 2014, când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul inculpatului.
Același Adrian Dragomirescu a fost trimis în judecată în martie 2013 într-un alt dosar de evaziune fiscală cu cereale, dosar care se află încă pe rolul Tribunalului Dolj. Potrivit informațiilor făcute publice de Tribunalul Dolj, ar fi vorba de achiziții intracomunitare de cereale făcute de SC LEMNDOR Craiova în toamna anului 2007, cereale care au ajuns la o firmă din Arad – SC BOSTAGA SRL.
În martie 2009, aradon.ro scria că SC BOSTAGA SRL avea, de fapt, activitatea specifică a unei firme-fantomă și a avut în anul 2007 legături de afaceri și în Dolj. Inspectorii Gărzii Financiare Arad au stabilit că SC BOSTAGA SRL a adus statului un prejudiciu de 2.287.482 de lei în urma unor livrări de bunuri și prestări de servicii către mai mulţi agenţi economici din Dolj, Arad, Teleorman, Dâmboviţa, Brăila şi Argeş. „Administratorii acestei societăţi nou-înfiinţate (12.07.2007) se schimbă pe bandă rulantă, în perioada 12.07.2007 – 18.07.2008 având loc trei schimbări ale structurii acţionariatului, firma fiind «vândută» de două ori la boschetari, evidenţa contabilă nu este de găsit, depunerea situaţiilor financiare nu a fost efectuată, ca de altfel şi lipsa plăţilor de orice fel la bugetul statului, avem o imagine relativ clară a unui agent economic cu activitate specifică de firmă-fantomă“, a declarat pentru aradon.ro Marius Băltăreţu, şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare Arad.
Ultimul administrator al acestei firme, care a explicat în fața inspectorilor că a fost obligat de mai multe persoane să semneze o serie de documente, a fost identificat în satul Poiana, comuna Căzăneşti, judeţul Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS