10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeatrul de Vară prinde contur

Teatrul de Vară prinde contur

Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, ale cărui lucrări de reabilitare au fost demarate în urmă cu un an, a început să capete formă. Ruinele despre care GdS a scris în nenumărate rânduri au dispărut complet. Noua construcție, căreia i s-a schimbat cu totul fața, urmează să fie inaugurată, cel puțin conform termenului oficial, în luna iulie a acestui an. Până atunci, constructorul așteaptă să vină vremea frumoasă pentru a continua montarea impresionantelor arce care vor acoperi gradenele și pentru a finaliza celelalte lucrări.

Reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul „Romanescu“, construit în anii 1950, a fost destul de contestată înainte ca execuția să înceapă. Arhitecți, dar și cetățeni, considerau că teatrul nu ar avea ce să caute în Parcul „Romanescu“, acesta fiind de inspirație romantică, și nu un loc de distracție. Teatrul nu a fost inclus nici în proiectul inițial al parcului din anii 1900. Discuțiile au trecut, iar spiritele s-au mai calmat și rezultatele se văd pe zi ce trece mai mult. În tot acest timp, din vechiul Teatru de Vară, unul fără elemente arhitecturale deosebite, a început să renască o construcție deosebită, de care craiovenii ar trebui să se bucure din vara acestui an.

Lucrări suplimentare: fosă pentru 50 de artiști

Lucrările de reabilitare, desfășurate din luna februarie a anului trecut, sunt gata aproximativ pe jumătate. Termenul final, însă, va depinde și de o lucrare suplimentară apărută, care va permite artiștilor de toate felurile să susțină spectacole pe noua scenă. „Execuția ar trebui să se încheie la 1 iulie, în vară, dar ea o să depindă și de altă lucrare care a apărut la cererea Operei Române Craiova: o fosă pentru muzicieni. S-a ținut o licitație, iar astăzi (ieri – n.r.) este deschiderea ofertelor. În funcție de lucrările respective, trebuie văzut cum se organizează. Trebuie să se încadreze în termen, pentru că este vorba în mod deosebit despre fonduri europene“, au explicat reprezentanți ai Primăriei Craiova pentru GdS. Astfel, proiectului cu finanțare europeană, adjudecat la valoarea de 2.207.653 de lei de constructorul SC Atlas SA Craiova, i se va adăuga altă serie de lucrări cu o valoare estimată de 336.859 de lei, în care vor fi incluse fosa pentru 50 de artiști, lucrările de canalizare pluvială pentru aceasta, instalațiile electrice și de sonorizare, dar și dotarea cu mobilier a cabinelor artiștilor. Deși lucrările sunt momentan sistate, așa cum se întâmplă pe majoritatea șantierelor în perioada rece, constructorul a apucat să realizeze o mare parte din ceea ce avea de făcut. Clădirea este aproape gata, iar în spatele scenei vor fi grupuri sanitare pentru public și vestiare pentru artiști, care mai trebuie finisate. Gradenele sunt și ele gata, în mare parte, urmând ca pe ele să fie montate scaune dintr-un plastic mai dur, având în vedere că acestea vor rămâne în aer liber.

Și scenă, și gradene acoperite

Ceea ce este cu adevărat impresionant sunt arcele cu structură metalică, ce au fost gândite de proiectant să protejeze zona. „În lateralele gradenelor, după cum se vede, sunt bazele unor arce cu o deschidere foarte mare, care vor acoperi scena. Cele de jos au o deschidere de 30 și ceva de metri, iar cele de sus de 70 și ceva de metri. Arcele vor fi acoperite cu un material ușor care va proteja zona, dar care se poate da jos pe timp de iarnă“, au explicat reprezentanți ai municipalității. Nu în ultimul rând, un acoperiș deasupra capului nu au doar spectatorii, ci și artiștii. Clădirea veche nu avea prevăzut așa ceva, însă pe noul proiect, scena este și ea protejată. Măsurile de acoperire cu structură metalică, dar cu o învelitoare permanentă, mată, vor permite ca spectacolele să se poată desfășura și când vremea se strică.
Odată cu vremea frumoasă, constructorul va continua proiectul cu lucrările de canalizare, fundațiile pentru „căminele“ arcelor, montajul arcelor, finisajele și, în cele din urmă, montarea scaunelor. Întregul proiect de reabilitare al Teatrului de Vară este finanțat prin Programul Operațional Regional, axa 2007-2013, la care Primăria Craiova are o contribuție de 2%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS